Dřinka - použití



host - 130.20 (?)
23.9.2020 8:30

Pokud jde o dřínek a alkohol, tak už léta dělám z dřínku jak marmeládu tak likér - babské pití. Pro něj dřínky nasbírám či jen lehce setřesu, to dělám obden. Ve čtyřlitrovce je kusem špalku rozmačkám (dám jich tam tak jednu třetinu objemu) a doleju vodkou či kořalkou. Obden to promíchávám a po měsíci přecedím/vymačkám a doředím sladkou vodou - na 1 litr vody půl kg cukru, (převařený, zchládnutý). Dle chuti, pořád koštujte, ať z toho taky něco máte!

Dělám tímto stylem likéry z kdečeho, ale tento vede spolu s rybízovým. Lze to kombinovat s ostružinami, které zrají zároveň.

Véna.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 181.250 (?), 9.3.2019 17:37

Dobrý den, sbírali jsme drienky na turnianské planině, plachtu pod keř, zatřepat a to co spadlo bylo na spracování. Nedozrálé plody jsou trpké. Na marmeládu uvařit a propasírovat, peckování je velmi pracné a málo efektivní., pak přidat cukr dle chuti a další postup je stejný jako u jiných marmelád.

Na pálenku pak vyfoukat listí a nečistoty, dát do beček, opět nepeckovat a s přidáním cukru kvasit.

Drienkovice je podobně jako slivovice velice kvalitní a chutný šnaps. Tchýně prodávala litr za 1000,- a měla pořadník zájemců.

                     
host - 181.250 (?), 9.3.2019 17:45

PS.: Těch 1000,- to je ještě v korunách, je to už 20 let

                     
host - 112.238 (?), 22.9.2020 22:06

Koľko kríkov sa doporučuje, to závisí od ich veku a minimálneho množstva kvasu, ktorý vám je ochotná pestovateľská pálenica ešte zobrať /väčšina z páleníc berie minimum 100l /.Príklad: mám na záhrade blízko pri sebe 2kusy 25 ročných stromov drienok, ich výška je 5 metrov a rozvetvené konáre počas úrody zaberajú spolu plochu 64m štvorcových /8x8m/. Preto píšem počas úrody, lebo pod ťatchov plodov pri dobrej úrode vyššie konáre klesnú aj viac ako o 1 meter k zemi. Pár dní pred prvým zberom natiahnem pod stromy netkané textílie, kde padajú následne plody, keďže za žiadnych okolností plody zo stromu netrhám. Zberám každý 2-3 deň, po každom druhom zbere z plachiet pozametám napadané listy. Z týchto dvoch stromov mám od 120 do 180l kvas. Pri jeho zakladaní drienky pučím buď ručne, alebo s hrubšou drevenou palicou zamiešam priemo v sude bez akéhokoľvek iného pučenia. Do 100l dám ako to už vyššie niekto písal cca 6-8litrov teplej vody, v ktorej rozpustím 2kg kryštáľový cukor - v zimnej sa nedokáže dobre rozpustiť. Výťažnosť je podľa cukornatosti drienok, čo samozrejme závisí od množstva slnka v danom roku / toho potrebuje drienka hlavne počas dozrievania až-až/ a rovnako aj vlahy. Za 20 rokov čo sa zaoberám kvasom z drienok som mal najmenšú výťažnosť v pomere 10:0,6 /kvas: destilát/ až ku tuším 10:1,3 minulý rok. 1 rok pri extrémnych horúčavách v lete kde takmer vôbec nepršalo som mal plody na oboch stromov tak zošušorené /zoschnuté/, kde som žiadny kvas nezakladal. Ešte chcem poznamenať, že výťažnosť je čisto orientačná, lebo je diametrálne odlišné mať z 10litrov kvasu 1l destilátu 56%, ako 1liter 46% wink.

Už som samozrejme skúšal aj akékoľvek kombinácie kvasu drienok s iným ovocím ale nakoniec čistý drienkový kvas je top. Bolo aj obdobie, keď som po vypálení destilátu v pestovateľskej pálenici následne ten dal na pár dní do morušového sudu. Tým nabral zlatistý nádych a vôňu dreva. Posledné roky vypálený destilát viacmenej len odkladám pre ďalšie generácie.

Ak som niečo zabudol, alebo sa chcete opýtať, rád odpoviem.

Drieň obyčajný
Drieň obyčajný
               
host - 130.20 (?), 23.9.2020 8:30

Pokud jde o dřínek a alkohol, tak už léta dělám z dřínku jak marmeládu tak likér - babské pití. Pro něj dřínky nasbírám či jen lehce setřesu, to dělám obden. Ve čtyřlitrovce je kusem špalku rozmačkám (dám jich tam tak jednu třetinu objemu) a doleju vodkou či kořalkou. Obden to promíchávám a po měsíci přecedím/vymačkám a doředím sladkou vodou - na 1 litr vody půl kg cukru, (převařený, zchládnutý). Dle chuti, pořád koštujte, ať z toho taky něco máte!

Dělám tímto stylem likéry z kdečeho, ale tento vede spolu s rybízovým. Lze to kombinovat s ostružinami, které zrají zároveň.

Véna.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika