Koľko kríkov sa doporučuje, to závisí od ich veku a minimálneho množstva kvasu, ktorý vám je ochotná pestovateľská pálenica ešte zobrať /väčšina z páleníc berie minimum 100l /.Príklad: mám na záhrade blízko pri sebe 2kusy 25 ročných stromov drienok, ich výška je 5 metrov a rozvetvené konáre počas úrody zaberajú spolu plochu 64m štvorcových /8x8m/. Preto píšem počas úrody, lebo pod ťatchov plodov pri dobrej úrode vyššie konáre klesnú aj viac ako o 1 meter k zemi. Pár dní pred prvým zberom natiahnem pod stromy netkané textílie, kde padajú následne plody, keďže za žiadnych okolností plody zo stromu netrhám. Zberám každý 2-3 deň, po každom druhom zbere z plachiet pozametám napadané listy. Z týchto dvoch stromov mám od 120 do 180l kvas. Pri jeho zakladaní drienky pučím buď ručne, alebo s hrubšou drevenou palicou zamiešam priemo v sude bez akéhokoľvek iného pučenia. Do 100l dám ako to už vyššie niekto písal cca 6-8litrov teplej vody, v ktorej rozpustím 2kg kryštáľový cukor - v zimnej sa nedokáže dobre rozpustiť. Výťažnosť je podľa cukornatosti drienok, čo samozrejme závisí od množstva slnka v danom roku / toho potrebuje drienka hlavne počas dozrievania až-až/ a rovnako aj vlahy. Za 20 rokov čo sa zaoberám kvasom z drienok som mal najmenšú výťažnosť v pomere 10:0,6 /kvas: destilát/ až ku tuším 10:1,3 minulý rok. 1 rok pri extrémnych horúčavách v lete kde takmer vôbec nepršalo som mal plody na oboch stromov tak zošušorené /zoschnuté/, kde som žiadny kvas nezakladal. Ešte chcem poznamenať, že výťažnosť je čisto orientačná, lebo je diametrálne odlišné mať z 10litrov kvasu 1l destilátu 56%, ako 1liter 46% .
Už som samozrejme skúšal aj akékoľvek kombinácie kvasu drienok s iným ovocím ale nakoniec čistý drienkový kvas je top. Bolo aj obdobie, keď som po vypálení destilátu v pestovateľskej pálenici následne ten dal na pár dní do morušového sudu. Tým nabral zlatistý nádych a vôňu dreva. Posledné roky vypálený destilát viacmenej len odkladám pre ďalšie generácie.
Ak som niečo zabudol, alebo sa chcete opýtať, rád odpoviem.