Domácí pivo



host - 24.53 (?)
19.1.2010 14:17

Teď jsem objevil recept krerý by asi k babičce pasoval : cikorka,  pražený ječmen, cukr, svařit, přidat kvasnice, a cca za 8h stočit do lahví, 4 -5 dní hotovo. Plzeň jak vyšitá! Jedu do kaufláče pro cikorku, a hurá vařit! Už jsem se dlouho nepo... l.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 26.35 (?), 14.1.2010 17:19, zobrazeno: 44073x

Zdar kutilové!  Né snad, že by mne k tomu nutila už tak dost vysoká cena, ale... prostě byhc to chtěl zkusit. Uvařit si doma pivo! Prošel jsem několik stránek domácího vaření piva, ale přeci jen tam diskutují ti, co už něco uvařili. Chtěl bych si popovídat tady s někým kdo, to taky zkouší, zřizuje se, ale né do toho hned nacpat hromadu peněz , a ono mi to zrovna nepůjde.

   
host - 55.26 (?), 15.1.2010 20:04

Já teda kutil bohužel nejsem, ale na 100% vím, že pokud se někdo zřizuje a třeba denně, tak to tu hromadu peněz do toho nacpat fakt musí. Bez peněz se zřídit prostě nejde. :-D

      
host - 26.35 (?), 18.1.2010 6:46

To je povedenýýý, ty seš chýýýtrej. Jen pro zajímavost máš z toho co???

         
host - 180.2 (?), 18.1.2010 7:03

Tak já jsem přesvědčený o tom, že pán chytrý je. Bez peněz to skutečně nejde. Pokud jste na tento fakt nepřišel při čtení stránek o domácím vaření piva, tak kdo už Vám poradí? Tam je napsané úplně všechno kutile.

   
myn - (49) - 136.89 (?), 18.1.2010 7:13

Základ je kvalitní sklep a pak už to velké peníze nestojí. Jedno pivo vyjde cca na 8.-Kč. Dnes se prodávají polotovary a jde jen o to koupený prášek rozmíchat ve vodě, přidat kvasnice a dát do sklepa. Po stanovené době se to stočí do lahví (nejjednodužší jsou PET lahve). Není to vaření piva jako takové, je to vlastně jen to kvašení, ale údajně takhle fungují i některé pivovary. Na pokusy není třeba ani sklep, syn "vaří" pivo na kolejích v lednici.

      
Piston - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 210.252 (?), 18.1.2010 17:10

Nejjednodužší je začít vařit z koncentrátů a na nich si ověřit metodu. Důležité věci jsou hygiena a teplota. Hygienou myslím důkladnou dezinfekci - divoké kvasinky jsou všude a mohou pivo snadno pokazit. Teplota je důležitá při primární i sekundární fermentaci, zvláště u klasických spodně kvašených piv.  Svrchně kvašená piva lze snadno vykvasit a ležákovat i doma, potažmo ve sklepě. Na spodně kvašené je třeba teplota tak 7-11 stupňů při primární fermentaci a co nejníže nule na sekundární. Ideální je používat upravené ledničky.  Jistě, pivo lze vykvasit i při třeba 15 stupních, ale pak hrozí reálné riziko různých nežádoucích chutí i úplného znehodnocení piva.  Princip je tedy jednoduchý, jenže dotáhnout to v domácích podmínkách do konce není často snadné.

         
host - 157.82 (?), 18.1.2010 18:32

Vlastní zkušenost s vařením piva nemám (dávám přednost vínu), ale moje babička před cca 50 lety vařila doma černé pivo. Šlo o chudou venkovskou rodinu, postup si nepamatuji, ale zcela určitě nevyžadoval drahé zařízení, ani příliš práce. Ostatně proto se pivo stalo národním nápojem spíše chudších vrstev. Nezná někdo starý výrobní postup z doby, kdy nebyla elektřina, chladničky, koncentráty, etc.?

            
host - 26.35 (?), 19.1.2010 10:34

Chraň bůch nechci jakkoliv zpochybňovat pivovarnické kvality Vaší babičky, ale jak moc se to podobalo pivu na které jsme více méně zvyklí mi? Né že bych byl až moc vybíravý, ale přeci jen nejsem příznivec,,je jedno co pijem hlavně že se motáme,, už jsem, ve skanzenu zkusil,,pivo,, z kvašeného obilí na keltský způsob (po receptu jsem se pro jistotu ani nepídil) nedokážu si představit, dát si toho 3 - 6, neřkuli 12 kousků.  Ale spátky, elektrika k pivu není potřeba. Míchat se dá ručně. nejhorší je ta teplota, to se ale řešilo sklepama, a ohromnýma zasobama ledu. Dokonce jsem něke četl, že se do Prahy občas vozil led až z Alp!?

         
host - 26.35 (?), 18.1.2010 18:45

Všechno se jak vidímk m, točí okolo teplot a hygieny. No zkusím, tedy nejdřív, opravdu z koncentrátu. Víc, mě, ale bude bavit vařit ze sladu a chmele.

            
host - 24.53 (?), 19.1.2010 14:17

Teď jsem objevil recept krerý by asi k babičce pasoval : cikorka,  pražený ječmen, cukr, svařit, přidat kvasnice, a cca za 8h stočit do lahví, 4 -5 dní hotovo. Plzeň jak vyšitá! Jedu do kaufláče pro cikorku, a hurá vařit! Už jsem se dlouho nepo... l.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika