Tady se plete více pojmů. Destilace pálenky v pálenici je obvykle takzvaná diskontinuální destilace. Znamená to, že do zařízení se hned na začátku za studena vloží celá dávka kvasu a postupně se zahřívá a destiluje až do takové teploty, kdy je pálení hotovo. V jímací nádobě je potom směs všeho nebo je destilát rozdělen na frakce podle toho, jak natéká. Ale destilační nebo rektifikační kolona funguje jako kontinuální destilace. Kolona s mnoha patry se zaplní dávkou destilované směsi a začne zahřívat tak dlouho, až se uvede do stabilního stavu. Jak se uvede do stabilního stavu, nahoře nebo na příslušném patře se odpouští průběžně výsledný produkt a dole nebo někde jinde zároveň přitéká destilovaná směs. Kolona takhle může fungovat libovolně dlouho za předpokladu, že z destilované směsi se při ohřevu v koloně nesráží tuhé látky, které by kolonu ucpávaly.
Pokud se tedy v pálenici přidá do kotle kvas najednou nebo třeba ve dvou dávkách a postupně se zahřívá, není rektifikační kolona nahoře na kotli rektifikační kolonou, ale prostě zesíleným deflegmátorem, který podstatně zesiluje rozdělovací schopnost klasické destilace - pálení.