destilační přístroj
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 231.244 (?), 11.7.2009 1:40
Zdravím Václave. Jen malý dotaz k Ořechovce. Ten rum co se přidává na konci, je normální český rum, co se mu už nesmí říkat rum nebo je to skutečný třtinový rum, jak se mu i v EU smí říkat rum? MacMagor.
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 11.7.2009 14:03
Ten rum dávám pouze Božkov. U levných rumu mám strach z kvality a zase drahý hych nekupoval. To aroma se asi snoubí s tou chutí ořechu, řebíčku a nového koření. Opravdu kdo máte doma nějakou pálenku, dejte se do výroby. Konečné dodělání s rumem má spoustu času, já na tom pracuji až když jedna dávka namíchané dojde a hotový likér pak už jen skladuji v 5 litrovém demižonku. VašekB.
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.214 (?), 21.7.2009 20:41
Vážení, tak nevím,... dělám ořechovku již 30 let a mám cca 20 receptů na ořechovku, ale v žádném není přídavek "rumu" do základní receptury. Já jsem ho použil jen jednou, a to když se mi ořechovka nevyvedla (přidal jsem do ní vínovici z legální pálenice, kde špatně oddělily dokap a myslel jsem, že se to ztratí...) pro zamaskování "ocasu". Jinak při správné "skladbě ořechovky" a dostatečně "čistém" alkoholu, je přídavek "rumu" zbytečný, ... no když ale myslíte, že tam opravdu musí být, tak si ho tam dejte.
Zdravím příznivce dobrého pití Tony.
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 22.7.2009 0:24
Tak to já mám bohužel jen jeden recept a podělil jem se s ním už před dvěmi lety když jsem ochutnal. Tak nám sem dejte svůj nejlepší a já ho určitě hned vyzkouším. Jen skořice mi už nedělá moc dobře a tak se snažím jí omezit. VašekB.
|
|
|
|
|
|
|
host - 134.23 (?), 29.8.2009 22:03
Zdravim,
mam dotaz na zkusenosti z praxe ohledne zakaleni destilatu. Po prevozu domu z palenice (3x destilovany) jsem zjistil neprijemne zakaleni destilatu. Ani po tydnu odvetrani zustava stejne, bez jakehokoliv usazeni. Protoze jsem si nechal jiste mnozstvi neredene, a to je take zakalene, musi to byt zpusobene procesem paleni. Chutove se jedna o dobry destilat, pomer vypaleni lepsi jak 100/10. V palenici jsem na okraj jen zaslechl s podezrenim na potize chlazeni. Zna nejaky praktik cim by to mohlo byt a zda se s timto druhem zakalu da neco udelat? Predem diky. Jaca
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 29.8.2009 23:19
Třikrát destilované v palirně, to jsem tedy netušil, že by to někde takto dělali. A kolik má ředěná a neředěná pálenka procent? To snad museli zkoušet maximální výtěžnost a destilát chytali příliš dlouho, ale nechám to na radu nějakého profesionála. VašekB.
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.27 (?), 30.8.2009 0:06
Evidentně tam pronikla nějaká látka, která je ve směsi vody a lihu málo rozpustná. Jestli nějaký zbytek z ocasu z kvasu nebo se tam něco dostalo při pálení...? Už ta třetí destilace je podezřelá, jakoby jim tam v pálenici neco nejedovatého uniklo do destilátu a oni se toho chtěli zbavit destilací navíc.
Já bych zkusil, jestli delším vychlazením v mrazničce se ta látka nevyloučí v kapkách na povrch nebo na dno, látka na povrchu se pak odstraní nasáknutím do něčeho savého, savého papíru, čistého smotaného hadru... látka na dně odlitím slivovice do jiné nádoby. Nebo počkat na zimu na mráz, pokud je slivovice hodně.
Pokud to nevyjde, pak už zbývají chemické způsoby, které zasáhnou do kvality slivovice. Za prvé další destilace, identifikace fáze, ve které se ta rušivá látka látka objevuje nejvíc a její oddělení od zbytku slivovice. Nebo zkusit, jestli se slivovice nevyčistí aktivním uhlím. Návody tady myslím někde jsou v diskuzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.27 (?), 30.8.2009 0:19
Ještě mně napadlo, mohlo by fungovat, pokud ta látka je olejovitého charakteru, nechat ji vychytat ze slivky nějakou polypropylénovou nebo polyetylénovou netkanou tkaninou. Ta má tu vlastnost, že olejovité látky se do ní dychtivě nasáknou a přilnou k polypropylenu. Proto se tato tkanina používá pro asanaci rozlitých ropných látek. Ale nevím, jestli běžně sehnatelné materiály - bílá tkanina používaná na zahradách nebo polypropylénová geotextilie nebo ta rovnou určená pro ropné havárie nepustí do slivovice nějaké další svinstvo.
|
|
|
|
|
|
|
host - 134.23 (?), 30.8.2009 9:24
Dekuji za informace. Pro upresneni 3 destilaci disponuji nove kotle-ma to byt modernejsi technologie v jednom kotlu asi 3mi kolonami, kde se ma pry vychytat vice aroma. Obvykle z toho leze palenka s vyssim alkoholem a redi se destilkou. Nyni mi z toho vylezlo 59.9% a nechal naredit na 54 asi 2.8 l destilky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 139.115 (?), 5.9.2009 1:01
Tomu nerozumiem. Sú pálenice kde sa dá urobiť aj tretia destilácia? Ako to do kotla dostanete tretíkrát, keď je všetko zaplombované od financov. Alebo to dáte do kotla pre kvas? To by potom bolo štvornásobné. Chutnal som ale alkohol z domáceho aparátu, ktorý bol na to stavaný. Robilo to alkohol sily okolo 90. stupňov. Ten sa potom riedil a žiaľ dochucoval podľa požiadavky zákazníkov. To bolo ale na kšeft. Pre zaujímavosť som ochutnal aj neriedený. Okrem toho, že to bola sila, ktorá by položila aj trénovaného ruského vojaka, tak to nemalo žiadnu chuť. Tá sa stratila, aj keď sa pálilo ovocie. Preto sa to aj muselo dochucovať príchuťami. Podľa majiteľa aparátu sa dalo vypáliť všetko, čo dokázalo aj vykvasiť. Bol a je to istotne alkohol triedy JEDY. Takéto pálenice by sa mali skutočne zakazovať a majiteľov tvrdo postihovať.
Podľa mojich skúseností alkohol sa zakalí aj vtedy, keď sa proces príliš ženie pri vysokých teplotách. Pamätám si ako mi dávno, starý páleník, ktorý to robil celý život a dnes už je dávno po smrti hovoril, že riediť alkohol po vypálení by sa nemal a on to ani nikdy nerobil. Dokonca niektoré alkoholy dostávajú chuť až pri konci, len treba zvolniť tempo. U každého druhu ovocia mal ale hranicu, pokiaľ to ťahal. Sú však aj výnimky, ktoré aj on odstavoval skôr. Tuším to boli marhule. V tom prípade si to zákazník odvážal silnejšie. On mu presne spočítal, koľko vody má pridať, on ju tam ale nenalieval. Možno aj preto, že to je tiež možnosť zakalenia produktu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|