Zakalenivznika nejcasteji pri redeni tvrdou, nebo malo zmekcenou vodou. Jedna se o vapenate nebo horecnate soli, spatne nebo vubec odfiltrovatelne. Druhou moznosti je, ze do voda z chladicio systemu vnikla do destilatu (staci i velice male mnozstvi). Dalsi moznosti by mohlo byt, ze se byl kvas velice silne zasiren sirnym knotem a nedostatecne odstaranena sira (med v aparature ji nestacila navazat, nebo se palilo v nerezu) se casem meni na slabou kyselinu sirovou, ktera zpusobuje zakal. Tato nedokonalost destilatu ale vzjika casem pri uskladneni. Cerpam z knihy Priprava kvasu na vyrobu slivovice, Jilek a Zentrich, 1999.
No a ted co radi: Pokud nepomuze filtrace lze zakal odstranit zvysenim podilu etanolu, tedy znovu ovocneho destilatu, ktery ma vyssi podíl. Uvadi se i 1g aktivniho uhli na 1 lt destilatu, nechat 2-3 dny pusobit (za obcasneho promichani) a pak zcedit. Tento postup se ale doporucuje spise pro redukci nezadoucich pachu.