destilační přístroj



host - 1.122 (?)
7.10.2009 11:27

Tak to jste toho opravdu musel napalit spoustu, kdyz jen vyjimecne prepalujete podruhe.  Nevim co palite zo ovoce, ale ja delam jen svestky a destilace probiha dvakrat. Nedovedu si predstavit ze ta skleneny chledic neco uchladi. Vystupni produkt musi byt studeny.  Alda z Valasska

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
host - 105.6 (?), 5.9.2009 20:28

Zakalenivznika nejcasteji pri redeni tvrdou, nebo malo zmekcenou vodou. Jedna se o vapenate nebo horecnate soli, spatne nebo vubec odfiltrovatelne. Druhou moznosti je, ze do voda z chladicio systemu vnikla do destilatu (staci i velice male mnozstvi). Dalsi moznosti by mohlo byt, ze se byl kvas velice silne zasiren sirnym knotem a nedostatecne odstaranena sira (med v aparature ji nestacila navazat, nebo se palilo v nerezu) se casem meni na slabou kyselinu sirovou, ktera zpusobuje zakal. Tato nedokonalost destilatu ale vzjika casem pri uskladneni. Cerpam z knihy Priprava kvasu na vyrobu slivovice, Jilek a Zentrich, 1999.

No a ted co radi: Pokud nepomuze filtrace lze zakal odstranit zvysenim podilu etanolu, tedy znovu ovocneho destilatu, ktery ma vyssi podíl. Uvadi se i 1g aktivniho uhli na 1 lt destilatu, nechat 2-3 dny pusobit (za obcasneho promichani) a pak zcedit. Tento postup se ale doporucuje spise pro redukci nezadoucich pachu.

                     
hresek - (6) - 144.56 (?), 6.9.2009 20:59

Zdravím všechny příznivce výtečného mocu.Potřeboval bych poradit, jestli mohu do destilátoru zakomponovat mosazné tvarovky. Bude nebo nebude to mít nějaký vliv na výsledný produkt? Předem díky za rady.

                  
host - 79.139 (?), 7.9.2009 19:38

Autor příspěvku má na mysli pravděpodobně "jednokotlovou aparaturu se sloupcovou kolonou, kde mohou být max. 3 klobouková patra. Ty se dají navíc, podle potřeby, vyřazovat z provozu (podle suroviny která se zpracovává). Tato technologie dává v "jedné destilaci" koncentrovanější produkt a proto není již nutná "druhá destilace" (vše je opět o ekonomii!). V současné době je touto technologií vybaveno cca třetina všech palíren u nás. Zatím jsem neslyšel, že by měly větší problémy než dvoukolonové pálenice. Vše je o zvládnutí technologie.

V Maďarsu používají, alespoň ty lepší dvoukotlové pálenice odlučovač "olejnatých látek" z lutru (zde se nejlépe oddělí). Po druhé destilaci pak již při ředění zákal nevznikne. U jednokotlových aparátů mají instalovánu tzv. "koštovačku" pomocí které mohou posoudit vytékající destilát, a lépe rozhodnout o konci destilace. To u nás zatím též nebylo ještě povoleno. Asi mají "vnímavější finance".

Zdravím Tonda.

                     
Lojza Novak - (8) - 2.78 (?), 9.9.2009 1:35

Jste nenapravitelní.Pořád hledáte nějáké zázraky a pořád máte nějáké problémy. Je divné že mě žádné nevznikají a už jsem toho navařil.Třikrát pálené co to je za blbost? Mě to letí při prvním mezi 62-72%. když jdu vyjímečně na druhé ředim dalším kvasem na 30% a vytejká pak 82%..(to používám jen vyjímečně a to na ředění do likérů (je to dělané z ananasu a nebo hroznového vína),aby nebyly ocásky, tak normální aktivní uhlí (někdy ani není třeba -víno i ananas jsou hodně čisté a výnos je  vysoký)..Jinak kotlik -nerez s ohnutým měděným plechem uvnitř a chladič s hodně výkonným deflegmátorem ze skla..Byl mi poslán odkaz na firmu Měděnka -pekné, ale neviděl jsem tam deflegmátor a chladič byl z mědi což bych nechtěl. kotel se mi libil, ale s dvojitým dnem nejedu-pro mě je to zbytečné dávám jen kapalinu a nevařim žádné tuhé části-líh je kapalný a né tuhý, proto je zbytečné dávat tam slupky.

Mám ho na  20L ,ale utáhne víc...
Mám ho na 20L ,ale utáhne víc...
                     
hresek - (6) - 144.56 (?), 9.9.2009 19:44

Dík za info a za foto, ale odpověď na mou otázku jsem nedostal.Bude mít nějaký vliv na pálenku, když dám mezi dvě Cu trubky mosazný spoj?

                     
host - 2.142 (?), 10.9.2009 20:01

Ne nebude.

                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 12.9.2009 22:27

Tak mě napadlo, jestli by nebylo možné využít zavařovací hrnec. Hřát by to mělo rovnoměrně a termostatem lze nastavit požadovanou teplotu.

                     
host - 79.139 (?), 15.9.2009 23:16

Samozřejmě se dá použít jakékoliv "zařízení", které má dostatečný ohřev a odvod destilačních par. Vše ostatní je o zvládnutí a úpravy příslušné "technologie". Chce to ovšem mít dostatečný přehled, nebo vědět kde se co dá "najít" (obdoba "hrnce" a jeho regulace je např. u Homebrewingu)Trocha teorie by nezaškodila.

Zdravim   Tonda

                     
host - 179.23 (?), 1.10.2009 16:57

Chtěl bych se zeptat kde se dá sehnat deflegmátor a chladič ze skla

                     
host - 1.122 (?), 7.10.2009 11:27

Tak to jste toho opravdu musel napalit spoustu, kdyz jen vyjimecne prepalujete podruhe.  Nevim co palite zo ovoce, ale ja delam jen svestky a destilace probiha dvakrat. Nedovedu si predstavit ze ta skleneny chledic neco uchladi. Vystupni produkt musi byt studeny.  Alda z Valasska

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika