Hlásím se zpět s prvními poznatky z výroby cideru. Jako materiál jsem použil mošt z jaderniček. Cukernatost nebyla nijak vysoká (10%), ale přesto jsem nedoslazoval. Pro lepší start jsem použl deci kalného burčáku ze dna flašky. První fázi jsem ukončil po osmi dnech kvašení, kdy už se pěna na vrchu začala propadat a bylo jasné, že není nač čekat. Pěnu jsem odstranil a stáhnul jsem jablečńák hadičkou do demižónu, spodek s mrtvýmí kvasinkami a kalem jsem ze sudu vylil. Jablečný burčák, který se nevlezl do demižonu, jsem vypil. Byl překvapivě sladký a chutný
V demižonu nyní bude tak do vánoc probíhat druhá fáze. Kvašení by se mělo v chladném a tmavém sklepě zpomalit, ale přesto je na demižonu špunt s kvasnou zátkou. Před vánocemi snad již čirý cider finálně stáhnu do lahví (do petek - nejsem princezna). Kdyby byl moc kyselý, asi ho dosladím, ale doufám, že to nebude nutné.