Pravděpodobně je ten kal způsoben solemi vápníku či hořčíku, pokud je bílý. Vše souvisí s ne příliš vhodnou vodou, kterou naši předci používali k naředění surového destilátu, neřešili to. Rozbor můžete poslet do lab. EMPA, adresa Za Škodovkou 305, Hradec Králové, PSČ 503 11, mail laborator@empa.cz. Pokud to uděláte bude tento rozbor širokou veřejnost na zahrada.cz velmi zajímat včetně akademické obce. Rozhodně nečekejte markanty slivovice, bude to úžasně zakulacený destilát, ale po amygdalinu a jeho rozkladných produktech, tedy benzaldehydu, kyanovodíku a benzkyanhydrinu, které ve stopových koncentracích společně vytvářejí tu úžasnou mandlovou chuť, tak typickou pro destiláty z modrého ovoce na Horňácku (hlavně durancie) ani stopa, spíše něco do koňaku, včetně žlutě sité barvy. Vše záleží na původní koncentraci lihu. Pokud byla pouze 40%, tak to nebude nic moc (po těch letech vyšeptalé), ale v některých Moravských obcích zakopávali šedesátku, ta by po 70 - 80 letech mohla být velmi zajímavá. slosar-petr@seznam.cz