Archivace slivovice



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?)
9.2.2016 11:49

Oulinská nebo Ontario.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 155.117 (?), 8.2.2016 22:48

Aj moja skúsenosť je taká, že najlepšie destiláty sú medzi 2 a 5 rokom. Aspoň na moju chuť. Extrémne staré destiláty síce nie sú zlé. Lahodne sa pijú, Ich sila samozrejme robí svoje. Obsah alkoholu a jeho sila sa pozná aj na druhý deň. Veselá nálada Vás tak skoro neopúšťa a pri tom žalúdok a hlava neprotestuje. To ale platí aj u mladších destilátov. Toto je závislé od kvality surovín, nie veku.produktu.

Len akosi mi chýba tá chujť a aróma, sú také "babské". Koľko ľudí toľko chutí. Keď nič iné je to aspoň spomienka na tých, ktorí nám ten produkt zanechali. 

                     
host - 157.7 (?), 9.2.2016 10:31

Už jsem to kdysi kdesi psal. Zdědil jsem demižon z roku tuším 1973. Byl zašpuntovaný špuntem z jednoho kusu, tedy ne z drtě, nahoře zamáznutý plastelínou, skladovaný v baráku při pokojové teplotě. Chtěl jsem okoštovat a zjistil jsem, že špunt je dočista rozpuštěný. Držel tvar, ale při pokusu o vytažení se doslova mazal jak blato v celé síle materiálu. Takže to vypadá, že špunt byl rozpuštěný lihem. Po zjištění, že produkt je prudce pitný jsem použil nový špunt a vše opět uložil pro budoucnost. Mám víc slivovice, než potřebuji. V demižonu byla pálenka z velkých žlutých rynglí. Byly sladké jak med a bývalo jich tolik, že se stromy lámaly aji s podepřenéma haluzama. Na ty ryngle sem už nikdy potom nenarazil. Měly průměr asi 5 až 6cm a barvu ostře žlutou - žádná zelená nebo žlutozelená. Nevíte někdo co to mohlo být za odrůdu?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?), 9.2.2016 11:49

Oulinská nebo Ontario.

                     
host - 157.7 (?), 10.2.2016 11:45
Děkuji. Zkusím sehnat a nasadím.
                     
host - 132.104 (?), 10.9.2017 18:37

Dobrý den

Dnes jsem vykopal demyžon cca 70-80 let staré slivovice uzávěr byl korek zavoskovaný, držel pohromadě, ale už se rozpadal. je pěkně čirá, ale na spodku je něco jako kal, vypadá to jako vata či co.Nevíte někdo co by to mohlo být? Chci to poslat na rozbor. Tak jsem zvědavý co zjistí. Demyžon asi 10-15L Děkuji za info

                     
host - 33.3 (?), 10.9.2017 19:55

Palim slivovici 43 roku nikdyi me nenapodlo zakopat do zeme   slivovici mam uskladnenou ve skllepě   nejlepsi jeslivovice je ulezena 3 az 5 roku nechaval jsem si vzorky 20 az 25 roku nic moc vune trnek zadna jen lih a barva mirne do zluta zadne zakaleni       dejte vedet jak dopadl rozbor a jak silna v procentech byla slivovice      drive se palilo na 55 procen alkoholu ja palim 50 max 51 procent alkoholu    vasek5

                     
host - 132.104 (?), 10.9.2017 20:45

Podle mě byla zakopána sudetskými němci. Jsem také zvědavý. Dám vědět. Zítra zašlu vzorek na rozbor

                     
host - 236.138 (?), 11.9.2017 18:46

Pravděpodobně je ten kal způsoben solemi vápníku či hořčíku, pokud je bílý. Vše souvisí s ne příliš vhodnou vodou, kterou naši předci používali k naředění surového destilátu, neřešili to. Rozbor můžete poslet do lab. EMPA, adresa Za Škodovkou 305, Hradec Králové, PSČ 503 11, mail laborator@empa.cz. Pokud to uděláte bude tento rozbor širokou veřejnost na zahrada.cz velmi zajímat včetně akademické obce. Rozhodně nečekejte markanty slivovice, bude to úžasně zakulacený destilát, ale po amygdalinu a jeho rozkladných produktech, tedy benzaldehydu, kyanovodíku a benzkyanhydrinu, které ve stopových koncentracích společně vytvářejí tu úžasnou mandlovou chuť, tak typickou pro destiláty z modrého ovoce na Horňácku (hlavně durancie) ani stopa, spíše něco do koňaku, včetně žlutě sité barvy. Vše záleží na původní koncentraci lihu. Pokud byla pouze 40%, tak to nebude nic moc (po těch letech vyšeptalé), ale v některých Moravských obcích zakopávali šedesátku, ta by po 70 - 80 letech mohla být velmi zajímavá. slosar-petr@seznam.cz 

                     
host - 58.197 (?), 12.9.2017 10:42
Taky si myslím, že ty vločky pocházejí z vody. * Ale jinak mi není moc jasné jak a proč dělat takový rozbor. Lépe napsáno, co se tam má analyzovat? A co to komu řekne? Nestačí změřit lihovitost a zdegustovat? Myslím, že nějaká komplexnější analýza bude velmi drahá. Neříkám, že by mě nezajímala, ale osobně bych do ní neinvestoval. * Pokud by šlo o nějakou raritní láhev známého výrobce s originální etiketou asi bych ji prodal v nějaké aukci. Nedělám si žádné iluze o nějaké výjimečné chuti tak staré slivovice. A v případě neznámého výrobce a v demižonku je prakticky neprodejná. Rafael.
Příklady analýz-orientační ceník
Příklady analýz-orientační ceník
                     
host - 132.104 (?), 12.9.2017 19:01

Dnes jsem to přelil do čistého demižonu, je toho 20 litrů. A když jsem nalil na lžíci a zapálil, tak to hořelo velkým modro-žlutým plamenem a vyhořelo to všechno. Ochutnat to bych neriskoval. Je to nažloutlé a na spodu byl nějaký jako kdyby rosolovitý kal. Tak teď hledám kam to zašlu. Ten odkaz v minulém příspěvku nefunguje. Tak jsem zvědavý :-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika