Vlašský ořech

host - 131.84 (?)
20.7.2016 9:19

Dobrý den pani Evo, koupil jsem 3 stromky z toho mě 2 zašli nevím proč a co mám s níma dělat vlastky ořech Mars polopapirák koupil jsem vloni s třešní třešeň letos už rodila ořech měl vloni asi pět listečku letos neměl nic myslím že ho spálil mraz jak byli 3 zmrzlí je uplně suchý ani pupen neměl,   druhý stromek je hruška duo tu jsem koupil letos s meruňkou meruňka roste krásně je už velká a má plno větví hruška je stejná jak jsem ji zasadíl ani lísteček vůbec nic vše jsem koupil už naroubované a ten třetí je švestka duo mám ho už 3 roky je už přes 3m vysoký ale neměl ještě ani jeden kvítek za celé tři roky prosím vás o radu jestli je mám vykopat nebo ještě počkat. proto vás prosím o radu. Předem Vám moc děkuji za radu. S    pozdravem      Mucha

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 2.4.2012 16:43

Obávám se, že to nepoznáte ani na podzim. Fenotypické rozdíly jsou tak malé, že chybovost určení bude vysoká.  Nejlepší by bylo oslovit bývalého majitele, aby Vám sdělil původ stromků. Nelze vyloučit, že se mohlo jednat o amatérsky vypěstované semenáče. Pokud je oficiálně zakoupil, půjde zřejmě o šlechtěné odrůdy, možná si dokonce jejich jména bude pamatovat. Něco může napovědět i prodejce.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 2.4.2012 17:06

Počkejte do podzimu, ochutnejte z každého ořechu pár ořechů, vyhodnoťte i tvrdost skořápky a případně schopnost jednoduše vyloupnout jadérko a potom ty nejhorší dle Vašeho hodnocení odstraňte. Koukněte taky, v jaké kondici jsou samotné stromy, ať si tam nakonec třeba nenecháte jednoho "mrzáka".
U nás máme velikou spotřebu ořechů a z jednoho stromu zásobujeme skoro celou rodinu. Ale kácení zvažte, cena ořechů před vánoci je docela slušná a ořech jako strom je velice nenáročna dřevina. Když to trošku přeženu, tak stačí pouze sbírat ořechy a na podzim hrabat listí (kterého je bohužel požehnaně).

host - 142.147 (?), 3.4.2012 10:16

díky vám oběma za odpověď,

jeden ze stromků je Mars-vím který, některé mají být červené a jiné papíráky, ale mezi nimi je taky strom s velmi neloupatelnými ořechy.(informace od původního majitele)No a já netuším který to je. Samozřejmě počkám do podzimu, jen teď děláme prořezání náletových rostlin a celého toho pralesa, tak jsem to chtěla vzít najednou.

Zdena

host - 228.72 (?), 8.5.2015 8:31

Mám červené ořechy, strom cca 40let nám plodí každý druhý rok. Tusím že nebyl nějak přihnojován a velice si rozumí s maliníkem.

Pro zajímavost - kompost z listí ořechu - ořešáku mám umístěný přímo pod stromem a pěstuji v něm brambory :-) Listí tak nejde jinam než stále pod svou korunu ořešáku a zároveň mi prospěje :)

Spodní část kmene-kůra je načervenalá (cca 1metrové kolo). Podíl těch opravdu červených ořechů bývá na stromu cca 10% Jsou sladké a velice chutné. Navíc lehce loupatelné. Kmen ve výšce 1m má cca 75cm průměr a výška je cca 14 metrů.

Zvažoval jsem nějaké omlazení stromu, ale zatím o tom nemám dostatek informací.

Sám bych ještě rád věděl jak přihnojit ořech

host - 185.230 (?), 3.11.2015 14:48

myslíte, že je možné ořešák prořezávat

host - 25.2 (?), 4.11.2015 21:36

Kdysi se to nedoporučovalo - dokonce i Večeřa ve své době doporučoval tvarování ořešáku ukoinčit do pěti let stáří. Ale dnes se ani u ořešáků prořezávání nezakazuje. Jen se doporučuje prořezávat v době rašení na jaře, a ránu ošetřit nejlépe nátěrem a čepicí proti vniknutí houbové infekce do dřeva. Ale vzhledem ke specičnosti ořešáku, by mělo platit řezat s mírou, předcházet škodám - není to dřevina jako jádrovina nebo peckovina..

host - 214.196 (?), 6.3.2013 16:42

vie niekto poradit oresak do vyssej nadmorskej vysky, pripadne do akej vysky oresaky budu rast a plodit?

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 7.3.2013 11:05

Záleží na místních podmínkách. Vím o plodícím ořešáku v 700 m n.m. v podkrkonoší.

host - 124.95 (?), 26.8.2013 20:02

V Brně v bezprostřední blízkosti paneláku - dotýká se domu větvemi nám roste obrovský ořech.Chtěli bychom si zažádat o jeho pokácení, ale máme strach že neuspějeme.slyšela jsem že kořeny může poškodit základy domu.Může mi někdo poradit přesvědčivý argument abychom uspěli?Mám taky ráda přírodu a pravidelně chodím na túry ale plakat nad každým stromem? Přece se musí zvažovat pro a proti ne a ne byt jenom zelený.Zdraví Ivana

host - 131.84 (?), 20.7.2016 9:19

Dobrý den pani Evo, koupil jsem 3 stromky z toho mě 2 zašli nevím proč a co mám s níma dělat vlastky ořech Mars polopapirák koupil jsem vloni s třešní třešeň letos už rodila ořech měl vloni asi pět listečku letos neměl nic myslím že ho spálil mraz jak byli 3 zmrzlí je uplně suchý ani pupen neměl,   druhý stromek je hruška duo tu jsem koupil letos s meruňkou meruňka roste krásně je už velká a má plno větví hruška je stejná jak jsem ji zasadíl ani lísteček vůbec nic vše jsem koupil už naroubované a ten třetí je švestka duo mám ho už 3 roky je už přes 3m vysoký ale neměl ještě ani jeden kvítek za celé tři roky prosím vás o radu jestli je mám vykopat nebo ještě počkat. proto vás prosím o radu. Předem Vám moc děkuji za radu. S    pozdravem      Mucha

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz