Strihať orech po vysadení?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 92.198 (?), 30.3.2012 12:17, zobrazeno: 17993x
Pred mesiacom som zasadil kúpený orech Mars asi 1 m vysoký špičiak a neostrihal som ho, lebo som sa obával, aby neomrzol. Mám to urobiť teraz a ako hlboko?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 30.3.2012 16:59
Pochopitelně i ořešák má svá pravidla jak upravit korunku aby byla rovnoměrná a vzdušná. Docela zajímavý způsob byl publiková mám dojem v Zahrádkáři. Já jsem si ho opsal a mám ho ve Wordu včetně obrázků. Je to dost složité, ale pokud by byl zájem, jsem schopen ho přeposlat mailem.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 30.3.2012 22:03
Jediné, co jsem udělala po vysazení ořešáku bylo to, že jsem budoucí hlavní kosterní větve prořezala tak, aby rostly na kmínku ob očko a ne hned za sebou, protože jsem se někde dočetla, že vzhledem k průměru větví v dospělosti je lepší, když mají větší vzájemný rozestup. Jinak si dělá korunku sám. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 30.3.2012 23:35
Taky názor. Mně před čtyřmi roky na špičáku dlouhém 2,5 m po zimě vyrašily primární a sekundární pupeny jen do výšky1 m. Jistě, příroda by si s tím poradila, ale já bych kolem ořešáku lezl po čtyřech. A tak jsem byl vděčný za ten podle Vás vymyšlený způsob úpravy koruny.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.198 (?), 31.3.2012 0:27
Mám mu vyslepiť spodné očká, aby založil vyššie korunu?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 31.3.2012 7:56
Pochopitelně můžete všechno nechat větru, dešti, příroda si poradí. Já bych nechal zatím špičák tak jak je, až pupeny začnou rašit a věděl bych, které jsou živé, tak bych vybral jeden, který by měl prodloužit terminální výhon a všechny pupeny nad ním bych vylomil. Pod ním bych nechal jeden náhradní pro případ, že by se s ním něco stalo, Ostatní bych taky vyslepil.Výhonek, který z pupenu vyroste, bych volně vyvázal k čípku (letorostu s vyslepenými pupeny) tak aby rostl pěkně vzhůru.Pozn.:Po vylomení pupenu nedochází k infekci ani výronu mízy. Zapěstování koruny bude možné asi až v příštím roce. Čípek se odstraňuje až tehdy, když je báze nového prodlužujícího terminálu zatvrdlá.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.11 (?), 31.3.2012 21:29
Po přečtení Vaší rady mě napadlo jediné " je to delší ale o to horší cesta "
Mám tři ořechy, na dva jsem ani nesáhla a třetí jsem upravila jak píše p.Lída. Už rodí a korunu mají jak víno.
A špičák korunku nemá, tak není co opravovat.Maximálně zakládat ale to zvládne ořech vetšinou sám. Radana
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|