Samosprašnost u ořešáků
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 229.194 (?), 13.4.2014 6:14, zobrazeno: 47093x
Chci se zeptat, jak je to se samosprašností Vlašského ořešáku. Ořech chci do malé zahrádky, takže jednak zjišťuji která odrůda by mohla být subtilnější a za druhé, pokud vím, tady v okolí široko daleko žádný další ořech neroste.
Jsou některé odrůdy zcela nezávislé (respektive jejich úroda) na výskytu okolních opylovačů?
Uvažuji o odrůdách Bohumil a Seifersdorf, které jsou pro mě dostupné a potom Vilém a Broadview, které však zatím nevím kde sehnat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 229.194 (?), 13.4.2014 15:02
Můj dotaz se spíš týká výběru nejvhodnější odrůny, nežli úvahy zda ořešák ano či ne. Zahrada 8x14m, ze třech stran jsou jiné zahrady, z jedné budova.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 237.232 (?), 13.4.2014 16:07
Naprosto souhlasím s panem Vysloužilem, tedy v tom, že na takovou zahrádečku bych ořešák nedával. Až se rozroste byť po x letech, může mít korunu o průměru 8 m. Na podzim při opadu listů a fouknutí větérku budete mít co dělat s majiteli sousedních zahrad.
Řešením by byly sloupcovité ořešáky, ale ty v nabídce nejsou. Ovšem kdo ví, co bude za pár let. I.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 229.194 (?), 14.4.2014 3:35
Děkuji za názor. Těší mě, že spolu navzájem souhlasíte, ale přeci jen mě potěší o hodně víc, když mi někdo poradí k otázce přímo. :-)
Věděl by tu někdo, jaké odrůdy ořešáků jsou samosprašné, případně nějaké podrobnější informace ohledně opylování a následně úrody solitérních ořešáků?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.119 (?), 14.4.2014 18:38
Doporučuji samosprašnou odrůdu Mars,.Díky pozdnímu rašení samčích a samičích květů mívá pravidelné úrody a proto roste pomaleji. Po dvaceti letech vyroste cca 7 m (v závislosti na půdních podmínkách). Možná by se dal sehnat i naroubovaný na juglans nigra.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 14.4.2014 20:40
Juglans nigra je pro královské ořešáky nevhodná podnož.
Cizosprašnost je dána rozdílným kvetením samičích orgánů a jehněd. Není zde tedy problém jako u růžovitých. Při šlechtění nových odrůd byl kladen požadavek na to, aby oba květy kvetly současně. Zalistujte v pomologickém atlasu a něco si vyberte. V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 229.194 (?), 15.4.2014 2:02
Můžu poprosit o odkaz na ten pomologický atlas? Nějak se mi ho nepodařilo vygooglit beboť nevím jak vypadá to, co hledám.
Nevíte někdo, jak jsou na tom konkrétně Seifersdorfský a Bohumil s dozráváním samiších květů a jehněd?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 15.4.2014 8:27
S ohledem na kratší rozměr zahrady 8 m jste limitován/na zejména vzrůstem. Vašemu požadavku tak dle mých znalostí odpovídají oba červenoplodé = Mars a Sychrov.
Velkoplodé Bohumil, Seiferdorfský, Apolo, Saturn a Jupiter Vám přerostou k sousedům a připomínám, že plody dopadlé na sousedův pozemek se dle nového OZ stávají majetkem souseda.
Taky pokud se rozhodujete, které skořápkaté ovoce pěstovat, tak pro malé zahrádky v oblastech vhodných pro ořešáky je možné pěstovat s úspěchem sladkoplodé mandle.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 15.4.2014 9:30
...jste limitován/na zejména vzrůstem. Vašemu požadavku tak dle mých znalostí odpovídají oba červenoplodé = Mars a Sychrov.
1. Dle mých znalostí není Mars červenoplodý.
2. V mojí chudé půdě a studené poloze vyrostou jabloně na A2 do velikosti 3 metrových zákrsků. Ale všem bych přál vidět, jak za 18 let vyrostl štěpovaný ořešák Mars, o němž se píše, že tvoří menší koruny. Tím nepopírám, že jiný by nenarostl ještě víc.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|