Problémy s lískou

bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (150) - 167.16 (?)
2.11.2024 11:45

Letos vše na zahradě při jarních mrazech zmrzlo, ale kupodivu lísky ne. Mé tři roubované stromky, asi šestileté, jsem se snažil ručně opylit a asi se zdařilo. Všechny tři odrůdy (Halská + 2 nejisté) měly docela dost velkou úrodu, kterou začal ještě zelenou navštěvoval a likvidovat strakapoud. Nicméně docela dost mi i nechal, odhadem tak kilo. Takže nakonec úspěch.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (150) - 167.24 (?), 7.8.2023 15:47, zobrazeno: 1371x

Chtěl jsem se podělit se zkušeností s pěstováním lísky. Mám 3 stromky lísky roubované na turecké - snad odrůdy Halský obrovský, Webbova bílá a Zelská. Po 5ti letech to vypadalo na dobrou úrodu, stromky byly obalené souplodími. Udělal jsem postřik Mospilanem v polovině července a termín jsem zřejmě dobře chytil, oříšky už jsou jedlé a po počátečním propadu i zdravé. Najednou ale začaly mizet. Pachatelem loupeže je krásný strakapoud, pod nedalekou meruňkou jsem objevil hromadu vyzobaných skořápek. Máte někdo zkušenost, jak lze tohoto pestrého krasavce odradit? Nerad bych to dělal jako ve filmu Kulový blesk. Z CD zavěšeného na stromku si evidentně nic nedělá. Na pár souplodí jsem dal vinařské sáčky, abych alespoň něco ochutnal, snad oříšky neodnese i se sáčky.

host - 9.142 (?), 7.8.2023 17:01

Žádné korektní řešení neexistuje. Jen nekorektní. Až se přidá ořešák, máte po úrodě.

bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (150) - 167.16 (?), 2.11.2024 11:45

Letos vše na zahradě při jarních mrazech zmrzlo, ale kupodivu lísky ne. Mé tři roubované stromky, asi šestileté, jsem se snažil ručně opylit a asi se zdařilo. Všechny tři odrůdy (Halská + 2 nejisté) měly docela dost velkou úrodu, kterou začal ještě zelenou navštěvoval a likvidovat strakapoud. Nicméně docela dost mi i nechal, odhadem tak kilo. Takže nakonec úspěch.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz