Napsal jsem to pouze na základě mých zkušeností. Jelikož každý rok touto dobou máme pod všemi stromy, tedy i pod ořechy úplně nastláno. A i přesto jsou ořešáky doslova obsypány plody. Takže si myslím, že i u nich je nadprodukce květů dost velká. Ale samozřejmě se mohu mýlit a rád si přečtu názory druhých!
čím to je že nyní ořech ve velké míře shazuje malé plody-ořechy? Padá to velmi a nezdá se, že by byly něčím napadeny. Ořech je starý více jak 10 let dobře plodí každoročně.
Nebojte se, je to každoroční přirozený projev - fyziologický červnový propad plůdku. Stromy nejsou schopny vyživovat veškerou násadu, co na nich po odkvětu zůstane a tak část plůdků shazují.
To máte Jarku, pravdu, třeba u jabloní stoprocentně. Ořechy ale obvykle takovou nadprodukci květů nemívají. Co třeba nedostatek vápníku pro tvorbu skořápky?
Napsal jsem to pouze na základě mých zkušeností. Jelikož každý rok touto dobou máme pod všemi stromy, tedy i pod ořechy úplně nastláno. A i přesto jsou ořešáky doslova obsypány plody. Takže si myslím, že i u nich je nadprodukce květů dost velká. Ale samozřejmě se mohu mýlit a rád si přečtu názory druhých!
Se mi zdá, že naše ořechy mají letos nasazeno tolik plodů jako snad ještě nikdy. V posledních dnech taky pozoruji na zemi opadané malé plody, ale i přesto jich na stromě zůstává plno, tak mě to nijak neznepokojuje.