Lze ještě zachránit tento ořešák?

Michal Pokorný - (15) - 180.197 (?)
27.5.2008 7:08

Dnes jsem se odhodlával k řezu a mám ještě jeden dotaz - terminál neobrazil vůbec, ani lísteček. Mám jej opravdu odstranit? Tím by stromek přišel o termínál až do druhého patra.

K těm spekulacím - je to západní svah s jílovitou zeminou, velmi větrný a plně osluněný. Bujná vegetace pod ním je louka, která byla vyseta ihned po nasazení ořešáku - bohužel ji trvalo rok, než vzešla do této podoby a rozumně půdu chrání.  A teď to nejdůležitější - ořešák jsem dostal od kamaráda, kterému "zbyl" při realizaci zahrady pro někoho jiného. Byl nasazen jako velký strom, ty dva roky neporostl ani o kousek. Z toho všeho uzusuji spíše na nedostatek vláhy, i když jsem se snažil jel po podzimní výsadbě zalévat 1x týdně až do zámrzu. Možná jsem měl na jaře pokračovat, ale teď už je pozdě.

Děkuji všem za rady,
MP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Michal Pokorný - (15) - 180.243 (?), 23.5.2008 14:45, zobrazeno: 11402x
Dobrý den, na fotce je ořešák, který jsme vysadili před dvěma lety (jaro 2006), celý loňský rok živořil a letos vypadá takto. Má smysl udělat nějaký radikální řez a pokusit se jej vzkřísit, anebo je již v tomto stavu mrzáček odsouzen k zániku? Jaký řez byste případně doporučili? Děkuji za rady, MP
stav k 22.5.08
stav k 22.5.08

host - 204.34 (?), 23.5.2008 16:22

Řekl bych, že ho zachránit lze.

Ostříhal bych všechny zaschlé (namrzlé? nevyzrálé?) konce větví, vždy asi 1 cm nad nejvyšším životaschopným letorostem. Po ostříhání těch suchých konců bych posoudil vzhled stromku a ještě bych upravil větve tak, aby byly pokud ožno nějak souměrně (aby jedna strana nebyla o mnoho vyšší, než druhá). Řezné rány bych zatřel štěpařským voskem nebo dobrým stromovým balzámem (např. Tervanol). V případě, že se najde výhon, který by mohl splňovat funkci terminálu - středního výhonu v koruně - pokračování kmene), bylo by možné jej vyvázat k tyčce, aby byl co nejrovnější; pokud se takový výhon nenajde, ponechte to přírodě - třeba si nějaký najde sama.

Otázkou je, co způsobilo, že ty větve zaschly. Můj tip: špatné vyzrání buď z přebytku vláhy na podzim nebo z přehnojení (příliš živná zem) anebo studená, jílovitá (a tedy nesnadno vysychající) zem nebo špatné místo pro ořešák?

Josef.

Michal Pokorný - (15) - 180.197 (?), 27.5.2008 7:08

Dnes jsem se odhodlával k řezu a mám ještě jeden dotaz - terminál neobrazil vůbec, ani lísteček. Mám jej opravdu odstranit? Tím by stromek přišel o termínál až do druhého patra.

K těm spekulacím - je to západní svah s jílovitou zeminou, velmi větrný a plně osluněný. Bujná vegetace pod ním je louka, která byla vyseta ihned po nasazení ořešáku - bohužel ji trvalo rok, než vzešla do této podoby a rozumně půdu chrání.  A teď to nejdůležitější - ořešák jsem dostal od kamaráda, kterému "zbyl" při realizaci zahrady pro někoho jiného. Byl nasazen jako velký strom, ty dva roky neporostl ani o kousek. Z toho všeho uzusuji spíše na nedostatek vláhy, i když jsem se snažil jel po podzimní výsadbě zalévat 1x týdně až do zámrzu. Možná jsem měl na jaře pokračovat, ale teď už je pozdě.

Děkuji všem za rady,
MP

host - 168.167 (?), 28.5.2008 8:03

Michale, těší mě že jsem měl s tím suchem a větrem pravdu. Nevěš hlavu, ten ořech se z toho dostane, jen to bude ještě nějakou dobu trvat.

Na podobném místě jsem si vysadil před osmi lety ořechy (plody) k zakořenění, celkem 5kusů, jako větrolam.  Teď, po osmi letech (!!!), to jsou špičáky asi jeden metr vysoké, příští rok bych rád začal zapěstovávat korunky alespoň u těch nejsilnějších.

host - 168.167 (?), 26.5.2008 12:51

Podle fotky je to dost suché a větrné stanoviště. Dvouletý stromek nemá tak hluboké kořeny, aby měl v takovém místě dostatek vláhy.  Chce to ještě 1 - 2 sezony pro dokonalé zakořenění.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 26.5.2008 19:08

Klonil bych se spíš k názoru pana Josefa než hosta 168 167. Myslím, že nedostatkem vody stromek netrpí,  dvouletý ořech nemá kořeny o mnoho mělčeji než bujná vegetace pod ním.

host - 76.122 (?), 26.5.2008 20:09

To asi ne, ale za to je podstatně vyšší...

host - 168.167 (?), 27.5.2008 6:46

nejsem odborník, neznám ty rostliny jménem, ale nejčastěji takové vídám někde na suchém svahu vystavené slunci. Podle toho usuzuji, že ořech s největší pravděpodobností přebytkem vláhy netrpí. I když nedostatečně vyzrálé větve po přemokření vypadají stejně.

host - 165.167 (?), 9.6.2008 20:52

Dokud strom nezesílí, doporučuji odplevelit pod stromem, tráva odnímá stromu vodu a živiny, proto živořil. Přidání kompostu by též pomohlo, v době sucha doporučuji občas zalít. U ostatních ovocných stromů se podobný stav nazývá zababčení. Až strom zesílí, snese zatravnění, ale v lepších podmínkách stromy ořešáků přirůstají evidentně lépe. Řez dle p.Josefa byl samozřejmě nutný.

host - 210.2 (?), 12.6.2008 18:52

Vůbec se nebojte. Problém byl hlavně v tom, že byl zasazen a nebyla absolutně upravena koruna. Není to rozhodně vláhou, i když může hrát roli, ale nepodstatnou. stromek ořežte do živého dřeva, zamažte rány a nechejte ho. Ještě jednu radu vyberte nejvhodněji postavenou větev na nový terminál a tu vyvažte kolmo. Stačí ke kmeni přivázat na 3 místech (dole u země, v prostřed stromku a v korunce) silnější rovnou tyč než je kmínek a k té pak nejvhodněji rostoucí větev (nový terminál) vyvázat. Dále od něj bude nutno vycházet s řezem (ale to až v příštím roce) aby byla koruna pravidelná a vzdušná.

JIří Kamiš

george.kamis@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty