Lze ještě zachránit tento ořešák?
|
|
 |
 |
host - 204.34 (?) 23.5.2008 16:22
Řekl bych, že ho zachránit lze.
Ostříhal bych všechny zaschlé (namrzlé? nevyzrálé?) konce větví, vždy asi 1 cm nad nejvyšším životaschopným letorostem. Po ostříhání těch suchých konců bych posoudil vzhled stromku a ještě bych upravil větve tak, aby byly pokud ožno nějak souměrně (aby jedna strana nebyla o mnoho vyšší, než druhá). Řezné rány bych zatřel štěpařským voskem nebo dobrým stromovým balzámem (např. Tervanol). V případě, že se najde výhon, který by mohl splňovat funkci terminálu - středního výhonu v koruně - pokračování kmene), bylo by možné jej vyvázat k tyčce, aby byl co nejrovnější; pokud se takový výhon nenajde, ponechte to přírodě - třeba si nějaký najde sama.
Otázkou je, co způsobilo, že ty větve zaschly. Můj tip: špatné vyzrání buď z přebytku vláhy na podzim nebo z přehnojení (příliš živná zem) anebo studená, jílovitá (a tedy nesnadno vysychající) zem nebo špatné místo pro ořešák?
Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Michal Pokorný - (15) - 180.243 (?), 23.5.2008 14:45, zobrazeno: 11417x
Dobrý den,
na fotce je ořešák, který jsme vysadili před dvěma lety (jaro 2006), celý loňský rok živořil a letos vypadá takto. Má smysl udělat nějaký radikální řez a pokusit se jej vzkřísit, anebo je již v tomto stavu mrzáček odsouzen k zániku? Jaký řez byste případně doporučili? Děkuji za rady, MP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.34 (?), 23.5.2008 16:22
Řekl bych, že ho zachránit lze.
Ostříhal bych všechny zaschlé (namrzlé? nevyzrálé?) konce větví, vždy asi 1 cm nad nejvyšším životaschopným letorostem. Po ostříhání těch suchých konců bych posoudil vzhled stromku a ještě bych upravil větve tak, aby byly pokud ožno nějak souměrně (aby jedna strana nebyla o mnoho vyšší, než druhá). Řezné rány bych zatřel štěpařským voskem nebo dobrým stromovým balzámem (např. Tervanol). V případě, že se najde výhon, který by mohl splňovat funkci terminálu - středního výhonu v koruně - pokračování kmene), bylo by možné jej vyvázat k tyčce, aby byl co nejrovnější; pokud se takový výhon nenajde, ponechte to přírodě - třeba si nějaký najde sama.
Otázkou je, co způsobilo, že ty větve zaschly. Můj tip: špatné vyzrání buď z přebytku vláhy na podzim nebo z přehnojení (příliš živná zem) anebo studená, jílovitá (a tedy nesnadno vysychající) zem nebo špatné místo pro ořešák?
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Michal Pokorný - (15) - 180.197 (?), 27.5.2008 7:08
Dnes jsem se odhodlával k řezu a mám ještě jeden dotaz - terminál neobrazil vůbec, ani lísteček. Mám jej opravdu odstranit? Tím by stromek přišel o termínál až do druhého patra.
K těm spekulacím - je to západní svah s jílovitou zeminou, velmi větrný a plně osluněný. Bujná vegetace pod ním je louka, která byla vyseta ihned po nasazení ořešáku - bohužel ji trvalo rok, než vzešla do této podoby a rozumně půdu chrání. A teď to nejdůležitější - ořešák jsem dostal od kamaráda, kterému "zbyl" při realizaci zahrady pro někoho jiného. Byl nasazen jako velký strom, ty dva roky neporostl ani o kousek. Z toho všeho uzusuji spíše na nedostatek vláhy, i když jsem se snažil jel po podzimní výsadbě zalévat 1x týdně až do zámrzu. Možná jsem měl na jaře pokračovat, ale teď už je pozdě.
Děkuji všem za rady,
MP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.167 (?), 28.5.2008 8:03
Michale, těší mě že jsem měl s tím suchem a větrem pravdu. Nevěš hlavu, ten ořech se z toho dostane, jen to bude ještě nějakou dobu trvat.
Na podobném místě jsem si vysadil před osmi lety ořechy (plody) k zakořenění, celkem 5kusů, jako větrolam. Teď, po osmi letech (!!!), to jsou špičáky asi jeden metr vysoké, příští rok bych rád začal zapěstovávat korunky alespoň u těch nejsilnějších.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.167 (?), 26.5.2008 12:51
Podle fotky je to dost suché a větrné stanoviště. Dvouletý stromek nemá tak hluboké kořeny, aby měl v takovém místě dostatek vláhy. Chce to ještě 1 - 2 sezony pro dokonalé zakořenění.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.122 (?), 26.5.2008 20:09
To asi ne, ale za to je podstatně vyšší...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.167 (?), 27.5.2008 6:46
nejsem odborník, neznám ty rostliny jménem, ale nejčastěji takové vídám někde na suchém svahu vystavené slunci. Podle toho usuzuji, že ořech s největší pravděpodobností přebytkem vláhy netrpí. I když nedostatečně vyzrálé větve po přemokření vypadají stejně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 165.167 (?), 9.6.2008 20:52
Dokud strom nezesílí, doporučuji odplevelit pod stromem, tráva odnímá stromu vodu a živiny, proto živořil. Přidání kompostu by též pomohlo, v době sucha doporučuji občas zalít. U ostatních ovocných stromů se podobný stav nazývá zababčení. Až strom zesílí, snese zatravnění, ale v lepších podmínkách stromy ořešáků přirůstají evidentně lépe. Řez dle p.Josefa byl samozřejmě nutný.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.2 (?), 12.6.2008 18:52
Vůbec se nebojte. Problém byl hlavně v tom, že byl zasazen a nebyla absolutně upravena koruna. Není to rozhodně vláhou, i když může hrát roli, ale nepodstatnou. stromek ořežte do živého dřeva, zamažte rány a nechejte ho. Ještě jednu radu vyberte nejvhodněji postavenou větev na nový terminál a tu vyvažte kolmo. Stačí ke kmeni přivázat na 3 místech (dole u země, v prostřed stromku a v korunce) silnější rovnou tyč než je kmínek a k té pak nejvhodněji rostoucí větev (nový terminál) vyvázat. Dále od něj bude nutno vycházet s řezem (ale to až v příštím roce) aby byla koruna pravidelná a vzdušná.
JIří Kamiš
george.kamis@seznam.cz
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|