Rhynchostylis a Catasetum

host - 165.56 (?)
29.6.2009 19:11

Dobrý den, zaujala mě vaše diskuse o vandách, mám jich několik, pěstuji je na jižním okně bez přistínění, mám je ve vázách a každé ráno do vázy naleji asi na hodku vodu a pak vyleju, některé mám od Lukscheitera(zatím nekvetly ale pěkně roztou a dvě mám z baumaxu(koupila jsem je ve výprodeji i s vázou a ty jakmile odkvetou okamžitě se objeví nový květní stvol, u nich mám tolumii a rhynchostylis.Mám dotas na pana Jiřího, ráda bych si pořídila CATASETUM-bude mě v těhto podmínkách prospívat?Děkuji

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 61.209 (?), 12.10.2009 16:08

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně pěstování modrých orchideí ve váze a jejich výživě. děkuji Matalová

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 12.10.2009 17:32

Paní Matalová, modrá orchidej ve váze bude Vanda.O kousek výš pan Vilím posal její pěstování.Hezký den.

host - 61.171 (?), 9.11.2010 10:53

Poslední obrázek není Ascocenda ale Vanda sanderiana.

host - 178.17 (?), 5.8.2012 0:53

Dobrý den, neznáte někoho na založení zimní zahrady? Chtěla bych orchideje a citrusy dohromady, ale jsem laik. Hana

Petra T. - (2) - 98.74 (?), 20.5.2009 15:16

Dobrý den pane Vilíme,

pročítala jsem si Vaše úžasné příspěvky ohledně pěstování orchidejí a mám několik dotazů. Přemýšlela jsem, zda Vám nenapsat přímo na email, ale zase Vaše odpověd by mohla zajímat i další čtenáře.

Nejsem úplně začátečník v pěstování orchidejí a phaleňákům se u mě daří dobře a pravidelně opakovaně kvetou. Stejně tak mi vykvetla po roce zakoupení i Cambrie (mimochodem kvete jen 1x ročně?). Nicméně jsem si začátkem roku pořídila či dostala několik nových přírůstků a k nim mám dotazy.

Především se mi jedná o letnění, které momentálně řeším. Mám Vandu, která je normálně umístěna na jižním okně, které vede na zastřešený balkón (panelákový byt) a každý den ráno ji rosím kořeny a odpoledne namáčím na cca. hodinku do dešťové či destilované vody (podle toho, kterou mám). Jinak Vanda je volně a vypadá to, že se jí daří. Koupila jsem jí ve Fata Morgáně a byla dost uschlá (to jsem tenkrát nevěděla) a během asi 14 dní odkvetla, ale teď jí raší zelené špičky a ze stvolu dokonce vyrůstají dva nové, velmi silné kořeny. A také roste nový lísteček. Ráda bych jí přemístila na balkón, kde otevřu skleněná okna kvůli proudění vzduchu. Nevím bohužel přesně, jak na balkón jde a nejde sluníčko, protože jsem samozřejmě přes den v práci, ale jsme v 7. patře a podle mě stíní podlaha balkónu nad námi, takže se slunce nedostane na celý balkón, ale pouze do poloviny. Takže parapet je ve stínu. Dala bych tam tedy Vandu a ještě pro jistotu před ní pověsila bambusovou zástěnu jaké se používá mezi ploty. Propouští světlo a dokonce umožňuje ty pruhy světla, o nichž jste psal, že Vandě vyhovují. Namáčet a rosit kořeny jí budu také každý den jako doteď, bude jí to vyhovovat?

Zároveň bych na ten balkón chtěla umístit Oncidium (mám takové to klasické žluté), Cymbidium a Dendrobium Kingianum. Mohou tam všechny tyto orchideje být? Cambrie nechám uvnitř na severním okně.

Dále mám dotaz ohledně toho Den. kingianum - má několik nových výhonů a dokonce i keiky na vrcholcích stvolů. Jak dlouho je musím nechat na mateřské rostlině? A ještě jeden dotaz. Bude mi kingianum kvést, když bude přes zimu v ložnici na severním okně, kde se netopí, ale zase vyloženě zima tam není? Musím si pořídit teploměr, abych věděla, kolik mám kde stupňů :)

A poslední dotaz se týká orchidejky, kterou si moji známí přivezli z Thajska v takové té lavičce s gelem. Bohužel nevím o jaký se jedná druh (má jen lístečky bez pahlízy), ale myslím si, že se jedná o Cattleyu. Už zhruba od ledna ji mám vyndanou a danou do malého dobře prosychajícího květináčku a kořeny jí hodně rostou (rosím kůru ráno a odpoledne a přebytečnou vodu nechávám vytéct). Listy nic moc, ale kořenům se daří. Jak bych s ní měla postupovat dál? Mám ji také umístit na balkón?

Jinak Vám samozřejmě mohu všechno vyfotit, aby jste se lépe zorientoval.

Předem moc děkuji za odpověď

magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 230.228 (?), 24.5.2009 21:47

To je docela dost dotazů najednou. Tož se tím pojďme prokousat...
Tak co se týče letnění, tak Cymbidium a Dendrobium kingianum už 100% dejte ven, obě to jsou kytky výrazně chladnomilné. Co se týče Vandy, tak počkejte až rosničkáři budou předpovídat noci s teplotami kolem 16°C, teď je na ni ještě moc brzy (noci jsou stále ještě moc chladné). Jestliže rostou Vandě nové kořeny, je všechno v největším pořádku, jen tak dál. Prostě ve vašem přístupu k Vandě není co měnit...
Cambria je velká neznámá, tady by to chtělo fotku, ať alespoň tušíme o jakou kytku jde. Každopádně na severním okně Vám hned tak nevykvete, tam je na ni málo světla, ať je to co je to. A v zimě severní okno? To už vůbec ne. Přes zimu je tma a na severním okně obvzlášť... chtělo by to okno východní nebo západní a v zimě ideálně jižní.
A teď to Dendrobium kingianum... tož přes zimu na severním okně určitě ne... důvod viz výše. Keiki oddělte až budou mít svoje vlastní kořeny, rozhodně nespěchejte, raději počkejte až budou větší. Až budou mít tak cca 7 cm dlouhé kořeny.
Thajská vanička... tak to netuším, co by to mohlo být. Píšete, že je bez pahlíz... no to Cattleya nebude, ta má pahlízy velmi výrazné. Každopádně orchideje bez pahlíz zpravidla chtějí trvale vlhký substrát (tedy pokud nemají tuhé sukulentní listy jako třeba Phalaenopsis). Tady by to chtělo též fotku... třeba přijdeme na to, co to je.
Jo a ještě, je-li parapet ve stínu, záclonu tam nedávejte, Vandy jsou děti slunce, snesou ho více, než většina ostatních epifytních orchidejí, takže kdyby tam nějakou dobu sluníčko bylo, bude to jenom dobře.
Tož asi tak.

S pozdravem Jiří

PS: mám teď hodně málo času, takže už předem se omlouvám za pozdní odpovědi... :-)

Petra T. - (2) - 128.146 (?), 25.5.2009 11:31

Dobrý den,
moc děkuji za Vaše odpovědi a samozřejmě si neodpustím reakci s dalšími dotazy :)
Vandu už jsem umístila ven na jižní balkón, který je ale zasklený a skla jsou částečně roztažená, takže tam v noci podle mě není taková zima, ale raději Vandu budu dávat na noc ven. Vanda vypadá spokojeně, kořeny vesele rostou, akorát listy nejsou nic moc, především ty dolní. Jsou popraskané, místy zaschlé, ale říkám si, že kořeny jsou důležitější. Můžu tam ale nechat to Oncidium?
Ohledně severního okna je situace následující. Osobně se mi zdá, že na severním okně je v zimě víc světla než na té jižní straně, která je zastíněná balkónem. Cambrie mám tři a všechny trvala na severním okně v ložnici, kde se netopí a mikroventiluje. Jednu jsem si pořídila v únoru 2008 ve Fata Morgáně a letos v lednu se mi odvděčila nádherním stvolem s květy. A dokonce jsem včera při zalévání zjistila, že jí roste nový květní stvol, z čehož mám radost. Druhé dvě mám zhruba od podzimu 2008 a znovu ještě nekvetly, i kdy mají nové pahlízy. S nimi tam mám také Oncidium a Den. kingianum, které se teď letní.
Zajímalo by mne, zda mohu Cambrie, Den. kingianum a Oncidium rosit přes listy? Přijde mi, že hodně vysychají a zalévání 2x týdně jim nestačí. Proto je občas v mezidobí i trochu porosím, ale nevím, jestli mohu i přes listy. Jedna z Cambrií má totiž zasychající špičky listů (viz obrázek), ale jinak vypadá v pořádku.
Na druhém severním okně v pracovně mám faleňáky a Den. phaleanopsis. Faleňáky ochotně a téměř trvale kvetou, vyrážejí nové kořeny a vůbec vypadají spokojeně. Dendrobium ještě znovu nekvetlo, ale mám ho teprve od února 2009. Rostou mu dvě nové pahlízy.
Moc děkuji za další Vaše zprávy a těším se

Petra Tinlová

Cambrie - opětovné kvetení leden 2009
Cambrie - opětovné kvetení leden 2009
Zbylé dvě cambrie + oncidium po zakoupení
Zbylé dvě cambrie + oncidium po zakoupení
Vanda letnění
Vanda letnění
Vanda nové kořeny
Vanda nové kořeny
Vanda nové kořeny II.
Vanda nové kořeny II.
Neznámá orchidej Thajsko (sklenice)
Neznámá orchidej Thajsko (sklenice)
Nový stvol Cambrie (květen)
Nový stvol Cambrie (květen)
Den. kingianum keiky
Den. kingianum keiky
Proč jsou špičky Cambrie zaschlé?
Proč jsou špičky Cambrie zaschlé?

Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 215.9 (?), 6.6.2009 20:22

Zdravím Vás pane Jiří,

rodinné trampoty mi zredukovaly poslední dobou čas strávený u internetu, takže jsem se moc neozývala, ale koukám, že Vy také ne

Tak, nejdříve se vrátím k mému problému s listem phalaenopsisu.

Nasadil jste mi brouka do hlavy s těmi fleky na kořenech, takže jsem ho raději přesadila, květ nekvět. Naštěstí to byla poplašná zpráva (nic proti Vám). Kořeny jsou zdravé, phalaenopsis se má stále k světu, mimo toho listu nejeví žádné známky nemoci. I zkusila jsem stejné fotky poslat do pražské botanické zahrady a trpělivě jsem čekala na odpověď. Přišla a byla veskrze pozitivní, co vy na to?

"Dobrý den, paní Trávníčková,
Byl mi přeposlán k odpovědi váš mail ohledně deformovaného listu na rostlině Phalaenopsis. Mohu vás ujistit, že se, s největší pravděpodobností, nejedná o žádné onemocnění. Samozřejmě, takhle na dálku, se nedá říci nic stoprocentně. Nejspíš se jedná o morfologickou poruchu, která je vcelku (statisticky vzato) běžná. Prostě, jednou za čas, geny určující tvary špatně předají informaci, a anomálie je na světě. Důvod tohoto špatného přepisu genetické informace je v zásadě nezjistitelná. A pokud tato chyba není dědičná a fatální, není třeba se tím zabývat.
Přeji vám, aby vám vaše rostliny i nadále dělaly hodně radosti.
S pozdravem Jiří Rill"

Každopádně, list je pokroucený stále, ale jinak se phalaenopsisu daří, takže už to neřeším.

No a teď k tomu novému... jen bych Vás chtěla informovat, že Vaše školení o pěstování Vandy nebylo zbytečné, neboť ode dneška je jedna v mém držení. Vypravila jsem se na výstavu orchidejí Lukscheitera a nakupovala a nakupovala...

Takže, moje vytoužená je Vanda Mimi Palmer x (V.insignis x denisoniana), měla by mít květ v barvách červené skvrny na žlutém podkladu. Po konzultaci s "panem Lukscheiterem" jsem nakonec zvolila pěstování ve váze (sehnat vhodnou vázu bylo složitější, než koupit Vandu). Opatrně jsem z kořenů vystříhala košíček sloužící k zavěšení a už si holka lebedí.
Zakoupila jsem 10 l destilované vody a hnojivo, to je přímo od Lukscheitera, bylo mi doporučené.

No a nebyla bych to já, kdybych nákup Vandou ukončila. No uznejte, že jet z Liberce do Choteče jen pro Vandu... to se přece nevyplatí.

Takže jsem přikoupila dva phalaenopsisy, jednu Goodalearu Eurostar, oncidium ornitorhynchum a dendrobium spectabile.

Budu vděčná za Vače rady, jak na ty ostatní mazlíčky

Přeji hezký den, Věra

Vanda
Vanda
Goodaleara Eurostar
Goodaleara Eurostar
Dendrobium spectabile
Dendrobium spectabile
Oncidium ornitorhynchum
Oncidium ornitorhynchum
Phalaenopsis
Phalaenopsis
Phalaenopsis
Phalaenopsis

host - 138.244 (?), 28.6.2009 19:32
Dobrý den zdravím vás všechny před měsícem jsem si koupila phaleonopsis jsem začátečník a tak bych se chtěla zeptat taky jsem si všimla jednoho zkrouceného listu, ale z předchozích odpovědí si z toho hlavu nedělám, ale větší problém mi dělá to, že mi usychají vzdušné kořeny.Spodní jsou zdravé, listy tvrdé a suché, ale ty vzdušné se mi nelíbí.Zalévám 1krát týdně zhora odstátou nebo dešt´ovou vodou. Mám ji skusit rosit? Děkuju za radu. Jana

host - 165.56 (?), 29.6.2009 19:11

Dobrý den, zaujala mě vaše diskuse o vandách, mám jich několik, pěstuji je na jižním okně bez přistínění, mám je ve vázách a každé ráno do vázy naleji asi na hodku vodu a pak vyleju, některé mám od Lukscheitera(zatím nekvetly ale pěkně roztou a dvě mám z baumaxu(koupila jsem je ve výprodeji i s vázou a ty jakmile odkvetou okamžitě se objeví nový květní stvol, u nich mám tolumii a rhynchostylis.Mám dotas na pana Jiřího, ráda bych si pořídila CATASETUM-bude mě v těhto podmínkách prospívat?Děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz