Přesazení orchideje - co použít?

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?) 
19.2.2009 10:03, zobrazeno: 27749x

Dobrý den, faleňáci a přesazování, podělte se prosím o své zkušenosti.Především do čeho přesazujete.Oddělila jsem keiki, ale marně jsem v obchodech pátrala(možná jsem přehlédla)po kokosových čipsech, drcené kůře a pod.Ze zoufalství jsem tedy dala mulčovací kůru, kterou jsem nechala propařit v mikrovlnce a nadrcený polystyrén.Ale teda nic moc.Tyčka k uchycení stvolu drží jen tak tak a celkově to nevypadá nejlépe.Tak prosím předejte své zkušenosti a poraďte.Moc děkuji.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 66.91 (?), 1.4.2009 14:35

Dobrý den,

slyšela jsem, že nejlépe se orgidejím daří v dřevěném uhlí.

JK

host - 186.98 (?), 1.4.2009 15:50

Pěstovat se dá v lecčem, třeba i molitanu. Nejlepší substrát je ale ten, který umíme zalévat a který máme vyhmataný. Mulčovací kůra moc vhodná nebude, obsahuje kůru smrku a jiných dřevin, nevěřil bych jí. Osobně získávám z lesa borovicovou borku, kterou si nasekám sekyrkou. Je to sice pracné, ale a pár kytek co ročně přesadím to stačí. Jako drenáž klasicky polystyren, nebo i to dřev. uhlí, ale teď co dál... Polystyren upraví vysychavost, nedával bych ho zas až moc, třeba polovinu objemu kůry... ale ne kuličky nebo drobnou drť, ale spíš ručně nakouskovaný... je to sice pracné, ale co naděláte.

Něco co zadrží vlhkost je rašeliník, lepší jsou hrubší druhy jako S. squarrosum, můžete jej přimíchat čerstvý i sušený... dal bych ho do 10% objemu substrátu. Není špatný přídavek hrubé rašeliny bílého typu, ale bez jemné frakce, také do 10% víc ne... má pufrační schopnost a osobně jsem zaznamenal její pozitivní učinky, ale je to dost suběktivní, takže věřit tomu nemusíte. Bukové listí někdy uváděné není nutné.

Pokud jde o dřevěné uhlí tak bacha, bývá dost zásadité a je třeba jej nějakou dobu máčet ve vodě...

Začátečník může udělat chybu, když substrát třeba namíchá moc jemný, epifyty chtějí spíš hrubozrnné substráty samozřejmě s přihlédnutím na velikost kytky, keiki snese i jemnější. Kůra má být spíš bez jemné frakce, lepší jsou vyloženě kousky řekněme zhruba kubické, než ploché odloupnuté "lupínky" které dříve podléhají skáze.

Už jsem to asi přehnal, nemá cenu se v tom moc motat, každý orchidejář má na směsky svůj názor a většina komerčních firem si vystačí s drcenou borkou.

Karlos.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 1.4.2009 18:14

Nejde o to jak to vypadá, ale jak se to bude líbit kytce. Vypadat to nebude nikdy nějak extra. Orchidej je epifyt a podlůe toho se chová. Takže na krásný kcvětníček s hezky uhrabanou hlínou zapomeňte. Skoro by se dalo říct, že řím to vypadá blběji, tím je to lepší - do jisté míry. Karlos Vám to popsal velmi přesně, není co dodat. Jestli chcete rostlinku udržet, nezbyde, než si opravdu něco namíchat (bloody mary to zrovna být nemusí).

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 1.4.2009 20:31

Já používám klasický substrát pro orchideje, koupený v Baubau. Je ale hodně jemný, takže ho smíchím tak půl napůl s borovou kůrou, kterou jsem si sama nasbírala a naloupala. (Nepoškozuji stromy, loupu jen uvolněnou suchou kůru, která v podstatě z velkých stromů sama opadává.)

Orchideje se nemusí moc často přesazovat, takže pytlík substrátu a pytlík borky mi stačí na několik let. Přesazuji jenom když se mi zdá, že orchidej přestává prosperovat nebo když jsem třeba koupila orchidej ve výprodeji a měla vysypaný substrát a byla tam jen tak strčená zpět.

Jinak jednou za pár měsíců dám všechny svoje orchideje do vany a důkladně je osprchuji. Vyplaví se tím ze substrátu přebytečné soli z naší tvrdé vody, orchideje jsou spokojené a já je nemusím aspoň přesazovat :-)

Různý polystyren, molitan a tak podobně nepoužívám - zdá se mi to ošklivé a kytky mám pro ozdobu, tak proč bych je hyzdila...

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 1.4.2009 21:53

Karlosi, Simonko moc díky, jste zlatí.Je mi jasné, že orchidej nemůže sedět v uhrabaném květináčku, ale potřebovala jsem poradit, jelikož v mém okolí najít borovici je umění, tady je to samý akát.Ale udělám si někam tedy výlet.Keiki se zatím drží a bude další, tak už budu díky Vám vědět jak na to.Orchidejkám se věnuji teprve dva roky tak jsem vlastně začátečník.Ještě jednou moc děkuji.Jo a Simi souhlasím s váma, že orchidej může být zasazená tak aby se to líbilo jí i mně.Hezký večer.

host - 186.98 (?), 2.4.2009 7:24

Prý jde použít i topolová borka, ale asi to nebude uplně ono... nevím, jinak dubová se hojně používala u orchidejářů. Slyšel jsem však, že je kyselejší... On ten polystyren fakt vypadá blbě, ale zbytečný tam není, dokonce i ten molitan není špatný, jako příměs. Průser je že je to umělina, a házet to pak do kompostu je pitomost a do kamen vlastně taky... no ale vyberte si:-) Samo že popelnice to řeší... nebo neřeší? :-) Já jsem se naučil míchat si to tak, že částice jsou všechny dost hrubé(třeba 0,6 - 3,5cm). Jemné substráty u mě nefungují,  několik kytek mi v jemných přišlo o kořeny. Třeba nedávno jsem přesazoval Cattleya maxima co neměly ani kořen a byly navadlé. Umíchal jsem jim dost hrubý substrát a vyvracející se katleje jsem musel přivázat k tyčce. Na povrchu několik škaredých chipsů polystyrenu, ale teď už je to opravdu slušně prorostlé parádníma kořenama, bílýma od velamenu, radost pohledět a to jsou v tom hrnku fakt kusy kůry a polystyrenu s trochou rašeliníku a hrubou rašelinou. Já říkám, hrubý=dobrý. Cymbidia a Paphiopedila samo snesou i jemnější. Už tady taky někdo psal, že substrát je pro orchidky hlavně stabilizační, nosné médium.  Jisté je, že v mokrém substrátu se nevyvine tolik potřebný, zdravý a bohatý kořenový systém, jsou to přeci jen epifyty.

Karlos.

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 2.4.2009 7:51

Karlosi, už bude snad hezky tak zajedeme někam dál a borovici někde najdu.Ale potřebovala bych těch rad trochu víc.Kdy přesadit cymbidum. Jelikož pomalu a jistě propadám orchidejím, koupila jsem ve slevě odkvetlé cymbidum, láká to, podaří se přivést orchidej ke květu?Asi začínám pomalu a jistě být posedláJen doufám že se mi podaří vložit foto, když tak mějte prosím trpělivost.Hezký den.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 70.100 (?), 2.4.2009 8:01

No máte recht. Holt ženský se nezměnějí. Všichni budou psát, že substrát musí být vzdušný a hrubý, ale to je špatně, protože to není estetický a vůbec je to fuj.Prostě to že orchidej není karafiát se dá vysvětlit vcelku lehce, o to hůř se to ovšem chápe. Ano dá se leccos nahradit přírodninou, ale shánět kořeny Osmundy, nebo aspoň Osladiče asi bude docela práce. A estetiku by to asi stejně moc nezvedlo.

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 2.4.2009 8:30

Teď jsem vám asi tak úplně nerozuměla. Považujete za nutné urážet ženy?

Pokud dobře čtu co jsem zpětně napsala, tak o jemném substrátu tu byla řeč pouze v tom smyslu, že je nevhodně jemný a míchám ho s borovou kůrou. A přestože jsem pouze ženská, tak se to našim orchidejím líbí:

P.S. Všechny tyhle orchideje jsem koupila ve slevě, většinou zubožené v nějakém syperhyper. A takhle vypadají dnes. Všechny kromě jedné mám více než tři roky a kvetou prakticky nepřetržitě.  A taková okna mám tři. 

orchideje na okně
orchideje na okně
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty