Přesazení orchideje - co použít?

host - 70.100 (?) 
2.4.2009 9:48

Ale houby, nikoho neurážím, aspoň to nemám v úmyslu. Diskuse se vede v tom smyslu, že pro orchdeje epifytické je OBECNĚ vhodný hrubý substrát. Potvrdí 9 pěstitelů z deseti. To že Vám orchideje dobře rostou a kvetou je v pořádku. Ostatně nemáme jak posoudit hrubost či jemnost Vašeho substrátu. Berte prosím ty příspěvky více s nadhledem, nehledejte hned nepřátelství, nebo urážku.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 193.247 (?), 2.4.2009 10:25

Hezký, jen se mně trošku nelíbí ty keramické obaly. Orchidejky mají rády světlo i ke kořenům, proto se taky prodávají v skoro průhledných květináčích. Vymyslel jsem si pro orchidky květináč a zatím se jím dost daří.

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 2.4.2009 16:24

To máte pravdu, ty keramické obaly nejsou ideální, zvlášť když v nich mám opravdu průhledné květináče. 

Ale ještě se mi nepodařilo vymyslet nic vhodnějšího - jednu dobu jsem je měla naskládané v truhlících, na dně zatíženém vrstvou písku, světlo k nim tak šlo, ale zase to bylo na okně takové těžkopádné. Ale takhle se zdá, že jim nic neschází, tak to zatím moc neřeším.

Pro Micuko: cymbidium mám taky, je obrovské, ale zatím nekvete, ačkoliv ho mám dva roky. Koupila jsem ho taky ve slevě odkvetlé, protože trhalo květináč, tak jsem ho přesadila do většího. Roste jako divé. Někde jsem ale četla, že cymbidium po přesazení nekvete obvykle až tři roky a má se přesazovat, až je opravdu plný květináč.

Cymbidium je terestrická chladnomilná orchidej, má prý vyloženě rádo letnění někde ve stínu na zahradě, a to až do prvních mrazů. Já ho vyždycky zapustím na zahradě i s květináčem do země pod meruňkou, kde má stín. A těším se, že snad jednou se dočkám květů. 

2007
2007
2007 detail
2007 detail
totéž 2009
totéž 2009

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 2.4.2009 17:42

Simonko tak to je pěkný kousek.Když jsem si jej přinesla domů nastudovala jsem, chladný režim i to letnění.Už mám pro něj místo na terase jak přestanou hrozit mrazíky jde ven.I když uvažuji, že jestli to počasí už aspoň trochu vydrží budu ho dávat ven aspoň přes den.Taky děkuji za rady ohledně zalévání, to už jsem taky vychytala.Když jsem dostala své dvě první orchideje, faleňáka a dendrobium, bylo mi řečeno nezalévat jen rosit a dopadlo to tak, netušíce,že začaly listy žloutnout a opadávat.Tak jsem zas hledala a zjistila, že voda která se dostane do srdíčka je pravděpodobně na vině.Tak jen opatrně rosím jen kořeny a jednou za 2 až 3 týdny dostanou koupel s poloviční dávkou hnojiva.Ale to až teď na jaře.Vandu, protože jsem ji koupila v plast. košíku a posazenou ve váze tak tu koupu častěji za 2 až 3 dny.Pomalu a jistě se to rozrůstá a a a... Mimo faleňáků jsem majitelkoujiž zmiňovaných, plus Dendrobium Berry Oda, faleňáčka Calimero a přibudou další.Ale tady asi zabrousím do ciziny, Rakouska.U Cymbida jsem našla skoro vše jen to přesazení ne.Tak uvidím nechám je chvíli aklimatizovat, přijde mi, že na přesazování má to moje ještě trochu času.Moc děkuji.Hezký den

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 2.4.2009 19:43

S tím stínem u Cymbidia bych to nepřeháněl. Jsou to vysokohorské kytky, které rosotou ve skalních rozsedlinách, takže sluníčka mají až až. Viděl jsem je v botanické zahradě, měli je v kýblích z plastu, na plném slunci, a rostliny byly žluté od slunce. Problém spíše je, když nasadí květný stvol, ho dovést celý až do květu. Povedlo se mi to jen asi jednou, že celý stvol vykvetl. Jinak sem tam něco spadne.

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 2.4.2009 8:52

Ještě k případnému sprchování: voda se nesmí dostat do květů, protože by je to pravděpodobně zničilo. A po osprchování je třeba kytky nechat důkladně okapat - substrát nesmí stát ve vodě a voda by neměla zůstat stát ani ve vrcholovém srdíčku, protože lehko podléhá napadení hnilobou. Orchidejím svědčí spíš přísušek než moc vody.

Přeji vám hodně radosti s orchidejemi, jsou to krásné a vděčné kytky. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz