kavyl - jarní sestřih?

host - 254.1 (?)
22.4.2008 9:20

Mám 3 druhy kavylů a na jaře je ostříhám. Tráva je po zimě proschlá a narostou pěkné zelené listy.  Alena  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 211.96 (?), 9.3.2008 18:38, zobrazeno: 24222x

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se teď na jaře má ostříhat kavyl? děkuji Jitka

host - 254.1 (?), 22.4.2008 9:20

Mám 3 druhy kavylů a na jaře je ostříhám. Tráva je po zimě proschlá a narostou pěkné zelené listy.  Alena  

host - 32.206 (?), 19.5.2008 22:37

Dobrý den, ráda bych se připojila k diskusi o kavylu. Vloni jsem zasila kavyl tuhý /tak bylo označení/. Byl krásný, něco jsem rozdala. Nikomu nepřžezimoval. Stříhala jsem teď na jaře,  ale už nic nevyrazilo. Může mi někdo poradit, jak se má správně pěstovat aby vydržel?

host - 32.206 (?), 1.11.2008 22:26

Dopadla jsem přesně s kavylem jako Vy. Ptala jsem se na to u zahradníka a ten mě říkal, že žádný kavyl tuhý nezná. Neměla jsem již obal od semen a tak jsem si nakonec myslela, že jsem to asi špatně přečetla nebo si to špatně zapamatovala. Ten první rok byl moc krásný. Moc jsem litovala, že nepřezimoval. Ráda bych věděla, jestli to není pouze jednoletá rostlina.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 2.11.2008 0:10

Určitě to není jednoletá rostlina, protože jsou to trávy vytrvalé.  Chtějí na zimu svázat a před zimou nestříhat, ale až na jaře. Zdravím - Daniela.

host - 176.57 (?), 4.11.2008 0:57

Jéžiš, ten jsem kdysi sela také, (mám pocit, že jiný se v semínkách ani neprodával) - taky nevydržel..

Nemohu označení kavyl tuhý nalézt, přiřadit lat. název.

Obecně : Stipy (kavyly) jsou vytrvalé, mírně problematické trávy. Mají rády sucho v zimě (původem prérie, písčité duny a pod.), některé z nich i málo živné půdy.

Samozřejmě (jako u všech travin) se mezi nimi vyskytují i takové, kt. jsou poměrně choulostivé na mráz - tj. minimálně "hraniční" v našich klimatických podmínkách (sama mám dva takové).

Mj. např. Stipa tenuissima (dnes řazena do rodu Nassela) - při větší zimě (původem je z Mexika) nad zemí převážně odumře. Nové rostlinky vyklíčí na jaře ze semen (přesévá se).

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 17.2.2009 12:13

Koupila jsem semínka Kavylu lat. Stipa tenacissima,(kavyl tuholistý),jenže nikde jsem nenašla jak pěstovat a jestli přežije zimu.Nemáte někdo prosím s touto trávou zkušenosti?

host - 16.190 (?), 17.2.2009 13:42

V ČR roste 9 druhů z rodu kavyl/stipa/. Jedná se o stepní trávy. V ČR je najdeme jen v nejteplejších a nejsušších oblastech.-tolik encyklopedie.Když z toho vycházíme, má ráda teplo a v teplých oblastech mrzne méně. Svázaná asi bude lépe odolávat mrazům. Tedy pokud stříhat, tak až na jaře.

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 18.2.2009 6:43

Děkuji za reakci, našli jsme oba to stejné, trochu málo.Bydlím na Znojemsku, tak snad tady přežije i zimu.Vyseji semínka a do dalších mrazů snad zjistím co a jak. Jestli třeba zakrýt, jak pamp.trávu atd.Hezký den.

host - 176.57 (?), 23.2.2009 23:40

Pěstovala jsem ho také ze semínek - viz můj příspěvek výše.

Nohelgarden, že?

Původem Tunisko, Španělsko, je využívána jako průmyslová surovina.

Teplotně by u nás přežít měla (zona 6), ale potíže jí zřejmě budou působit naše vlhké zimy.

Možná by měly sazeničky šanci, pokud by se poprvé zimovaly v bezmrazu a vysadily až následující jaro. Tímto způsobem stipy sázím. U Vámi uvedeného druhu jsem nezkoušela.

Nicméně, o úspěšnosti si dovolím zapochybovat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz