Zahradní drtič

MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 241.251 (?)
20.8.2008 11:10
Už jsme to tady psal máme Božku - tu nejsilnější (2500) - sežere větve do průměru 4,5 cm a přitom se u ní klidně můžete normálním hlasem bavit. Udělá tuším 150 kg za hodinu. Když jsme ji kupovali (v Praze na Pankráci) tak k nám přišel moc ochotný prodavač a otevřel nám tu nožovou (původně jsme chtěli nějakou do 4000 kč) a všechno vysvětlil. Jeho argumenty byly naprosto logické. Nakonec jsme tedy koupili tu nejdražší (s válcem) ale vůbec toho nelitujeme. Doma jsem chtěl Božku vyzkoušet na smetáku :) to mi ale nepovolila manželka tak jsme ji spustili poprvé asi po 14 dnech na chalupě a od té doby funguje naprosto skvěle a bez problémů už třetím rokem. Běžně s ní "načudluju" tašku (dodávanou) dřeva, se kterým pak (podzim, jaro) den topíme v kachlácich.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 228.6 (?), 19.8.2008 8:59, zobrazeno: 14380x

Dobrý den!

Vybírám zahradní drtič.  Mám klasickou okrasnou zahradu - vzrostlou, taky nějaké ovocné stromy - cca 1000m2. 

Může mi někdo poradit? Máte s nimi někdo zkušenosti? Taky nevím, jaký je rozdíl mezi nožovým, válcovým nebo frézovým mechanizmem - co je lepší?

Děkuji za odpovědi. Karla

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 120.129 (?), 19.8.2008 22:50

Zkuste použít vyhledávání, tuším se tu na toto téma už diskutovalo.

Já mám nožový a po zhruba roce používání myslím, že se osvědčil. Prakticky jediné, co je v něm problém posekat, jsou zkroucené větve - špatně se do něj zasouvají.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 100.5 (?), 20.8.2008 8:12

Mám oba, ale je to neporovnatelné. Nejdřív rychloběžný nožový, později pomaloběžný válcový. Nebe a dudy. Hlučnost, vibrace,  nerovné větve. Na nožový si už ani nevzpomenu.

evina b - (9) - 155.212 (?), 20.8.2008 8:19
Letos jsme koupili Flymo a dobře jsme udělali. Větve do 4 cm schroustá dokonale a tiše. Jen se nesmí zapomenout zacvaknout pojistka na sběrném koši. Aby člověk nebyl za blbce, jako my, když jsme drtič vzali na výlet do Hornbachu, aby nám vysvětlili, že na reklamaci to vskutku není. :-) Zatím maximální spokojenost.

host - 103.4 (?), 9.1.2009 8:18

Rozhoduji se mezi štěpkovači Flymo, Bosch 2500 a Brill 4000. Můžete mi sdělit, jak jste nyní spokojená s Vaším Flymem. Viděl jsem reklamní video a připadá mi to dost snadné až umělé. Co větve, které mají výhony na všechny strany, třeba jabloň, hrušeň - těch mám nejvíce. Nemusíte je nejprve upravit, aby do štěpkovače vůbec vlezly?  výsledná štěpka vhodná k topení v odhořívacím kotli? Věřím, že už nějaké zkušenosti máte. Děkuji za odpověď. R.Plecháč

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 9.1.2009 10:37

Mechanizmus i princip všech válcových štěpkovačů je velmi podobný. Určitě neprohloupíte, když zvolíte stroj s co nejsilnějším motorem a co nejkratší vzdáleností vstupního odvoru od řezacího válce - právě kvůli zkrouceným větvím.  Věřil bych, že dražší stroj snad bude kvalitněji zpracován - odolnější plast, ložiska místo pouzder, aj.  Asi Bosch.
    Některé rozvětvené větve je třeba posekat, aby se do otvoru vlezly, jiné stačístáhnout v dlani a nůž si je už vtáhne - tedy pokud jsou syrové. Štěpkou topit asi lze, pokud  máte kde usušit pořezané větve či naštěpkovaný materiál. Já raději dřevo nad 2cm nařežu do kamen, a štěpku z drobnějších  dávám do kompostu.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 20.8.2008 9:47

Mám na to jinou metodu. Větve hážu na hromadu. Tak jednou za rok k hromadě naženu děcka, ty to posekají, uklidí do kůlny. Pro mne absolutně bezúdržbové (je-li potřeba údržba, postará se o ni maminka). Vedlejším produktem je dřevo na zatápění a na topení na venkovním ohništi.

MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 241.251 (?), 20.8.2008 11:10
Už jsme to tady psal máme Božku - tu nejsilnější (2500) - sežere větve do průměru 4,5 cm a přitom se u ní klidně můžete normálním hlasem bavit. Udělá tuším 150 kg za hodinu. Když jsme ji kupovali (v Praze na Pankráci) tak k nám přišel moc ochotný prodavač a otevřel nám tu nožovou (původně jsme chtěli nějakou do 4000 kč) a všechno vysvětlil. Jeho argumenty byly naprosto logické. Nakonec jsme tedy koupili tu nejdražší (s válcem) ale vůbec toho nelitujeme. Doma jsem chtěl Božku vyzkoušet na smetáku :) to mi ale nepovolila manželka tak jsme ji spustili poprvé asi po 14 dnech na chalupě a od té doby funguje naprosto skvěle a bez problémů už třetím rokem. Běžně s ní "načudluju" tašku (dodávanou) dřeva, se kterým pak (podzim, jaro) den topíme v kachlácich.

host - 73.1 (?), 23.3.2009 21:25

Na základě diskuzí a poznatků jsme neodolali a koupili štěpkovač Bošku 2000 se šnekem. Po prvním asi 3h štěpkování jsme maximálně spokojeni. Krásně zvládá sežvejkání seřezaného živého plotu. Z toho jsem měl největší strach. Jsou to větve cca 3/4m dlouhé silné cca 3cm a na konci silně rozvětvené. A pak následoval silový test s proschlým ořešákem. Větve max 3,5cm, krásně je nasekala na špalíky. Kousla se jen na rozvětvení. Cenově to dopadlo taky dobře, měli jí v hobby marketu ve výprodeji za 8t Kč. Mohu tedy doporučit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz