Zahradnické nůžky dvojsečné vs. jednosečné
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 57.250 (?), 28.11.2013 12:38
To, co píše Standa V., bych podepsal. Snad až na to (což je ovšem moje nešikovnost), že je snadné nabrousit žabku. Rovné ostří roubovacího nože snadno nabrousím na kameni a obtáhnu na řemenu. Což s žabkou nesvedu. To ale není jediný ani hlavní důvod, proč jsem žabku opustil. Je to, samozřejmě, mnohem větší produktivita práce s nůžkami. I jednosečné nůžky jsou konstruovány tak, že čepel nedopadá doprostřed kovadlinky nýbrž ke kraji, a tak při správném naložení nůžek ke kmínku umějí odstřihnout výhon prakticky na kroužek. Zato u žabky se mi stalo, že současně s odřezáním výhonu se nůž zařízl i do ponechaného hýčkaného terminálu. Druhý důvod je hladký řez "dvouřadých" pilek, který není nutné zahlazovat žabkou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 28.11.2013 12:57
Ano, pilky s dvouřadými žraločími zuby nemají šraňk vytažený ven a tedy řez je ve dřevě velmi rovný. No ale pokud se má rána co nejdříve zavalit (jako je tomu u přeroubování) začistění kůry a lýka je vždy lepší. Protože ale nechci tahat na zahradu "skoro velkou polní", tak to většinou udělám roubovacím nožem a žabka leží v dílně.
Jak říká jeden můj známý : "Není umění udělat na melouchu svým profi nářadím kvalitní řez, ale udělat řez na návštěvě u kamaráda z vojny s tím, co má on doma."
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 57.250 (?), 28.11.2013 13:16
...pokud se má rána co nejdříve zavalit (jako je tomu u přeroubování) začistění kůry a lýka je vždy lepší
To je asi pravda, nicméně mám za to, že se význam zahlazení řezné rány trochu přeceňuje. Zejména v případech, kdy ránu zatíráme voskem či balzámem a omezíme tím odpar. Navíc při zahlazování řezu se neubráním stavu, kdy odkrojím jen měkkou kůru po krajích a neuříznu tvrdý dřevní válec. - vznikne "kolenový pahýl". Proto i při roubování za kůru odřezávám pouze viditelně odchlíplé třísky, pokud nějaké jsou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 156.1 (?), 28.11.2013 13:29
´´Zato u žabky se mi stalo, že současně s odřezáním výhonu se nůž zařízl i do ponechaného hýčkaného terminálu.,,-určite je to menšia škoda ako keď vám takto,,uletí ´´pílka.Stačí to zatrieť, a druhý rok to nenájdete.
Pre Standu-tiež na zahradu netahám,,velkou polní´´,ale na opasku mám vedľa nožníc aj žabku a Biolak na možné,,úlety´´. Stano
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 57.250 (?), 28.11.2013 13:55
určite je to menšia škoda ako keď vám takto,,uletí ´´pílka.Stačí to zatrieť, a druhý rok to nenájdete.
Ano, pokud současně neuletí i ponechávaný termínál. S pilkou to srovnávat nelze, pilka není alternativou žabky
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |