Štafle na svažitý pozemek

host - 12.141 (?)
4.1.2014 16:43

Samozrejme - ospravedlnujem sa, rieisil som to len z mojej pozicie ako ovocinara kedy treba vynalozit vacsiu namahu nez pri samotnom zbere. Danu techniku vyuzivam aj pri zbere ako su hlavne ceresne a to z dovodu vysky samotnych stromov a riesim zaroven aj ich orezanie.Vyskusajte si danu techniku a uvidite ze budete nou spokojny bude aj podstatne menej urazov nez ich je doposial.

Peter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 12.141 (?), 4.1.2014 16:02

Dobry den - praca bez rebriku.

Nahodou som sa dostal na tuto stranku a pretoze chodievam orezavať stromy stretavam sa s roznymi terenmi zahrad. V takomto pripade pouzivam stromolezecku techniku tzn, mam sedak jedno kratke a jedno dlhe istenie. S tym sa dostanem v korune stromu vsade kde potrebujem a ked je to vacsi strom nemam problem pouzit aj motorovu pilu, lebo mam obe ruky volne a z rebrika je aj zakazane rezat s motorovkou z dovodu castych nehod a na konceky konarov mi uz stacia teleskopicke noznice.

S pozdravom Peter

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 4.1.2014 16:08

Jenže "práce v koruně" nazahrnují jen řez, ale také (hlavně) sběr ovoce.

host - 12.141 (?), 4.1.2014 16:43

Samozrejme - ospravedlnujem sa, rieisil som to len z mojej pozicie ako ovocinara kedy treba vynalozit vacsiu namahu nez pri samotnom zbere. Danu techniku vyuzivam aj pri zbere ako su hlavne ceresne a to z dovodu vysky samotnych stromov a riesim zaroven aj ich orezanie.Vyskusajte si danu techniku a uvidite ze budete nou spokojny bude aj podstatne menej urazov nez ich je doposial.

Peter

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 5.1.2014 11:26

Abych se přiznal Petře, vámi doporučovanou vázací techniku a její běžné užití v běžné praxi si tak nějak představit nedokážu. Po stromech toho mám nalezeno od mládí už celkem dost a tak vím co to znamená, "viset na větvi". Vy doporučujete horolezecké úvazy se sedákem. Tedy vylézt nahoru do koruny, do větvoví, třeba za pomoci žebříku, tam se rozkročit na vybrané silnější větve, které udrží váhu těla a uvázat se ke kmenu, či jiné silnější větvi tak, aby se člověk nemusel přidržovat rukama. To má dle mého názoru ale tři nevýhody. Zaprvé, člověk musí mít jistou "horolezeckou praxi", abyto takový úvaz se sedačkou pod zadkem rychle a bezpečně zvládl a cítil se v něm bezpečně. Zadruhé, při této metodě je nízká mobilita z důvodu obtížnějšího rychlého přemisťování -  myšleno ze země na strom a zpět, protože je to pořád o "šplhání". A za třetí, člověk se tímto způsobem dostane víceméně pouze do středu koruny, avšak nikdy nedosáhle do jejich okrajových partií. Tam není se za co uvázat. A právě to je hlavní kámen ůrazu, neboť právě tam se zpravidla nachází ovoce, na které potřebujeme dosáhnout ať už při probírce anebo při sklizni. Vždy, když lezu po stromě, dokážu očesat jen střed koruny, avšak na ty nejlepší kousky, visící na nejlépe osluněných plodonoších vně koruny, zpropadeně nedosáhnu! A tak zůstávají napospas ptactvu a hnilobě. 

Z praktického hlediska se mi pro daný účel jeví podstatně výhodnější stabilní, polohovatelné štafle, které můžeme postavit buď vně stromu anebo i vsunout dovnitř koruny. Štafle, po kterých můžeme dle potřeby rychle lézt nahoru a dolů a můžeme je relativně rychle posouvat a přemisťovat. Bohužel však vidím, že v daném segmentu na trhu zeje velká díra.sad

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 5.1.2014 12:02

A jak se leze po stromech 3 m vysokých? Kdy na rovině Vám stačí pětipříčkové štefle, aby jste z třetí příčky dosáhl na nejvyší jablko/meruňku/švestku apod. (nebo si větve tak o1/2 metru přiblížil háčkem).

Problém nastává, když 6 příčkový žebřík nemáte o co opřít (větve jsou v průměrech do 4 cm hustě obalené obrostem který by jste navíc olámal) a štafle nebo skládací třídílný žebřík se Vám kácí z důvodu svažitosti.

host - 12.141 (?), 5.1.2014 23:11

Som rad ze vas zaujala stromolezecka technika a preto sa vam ju pokusim trochu objasnit. Pred rokom som o nej nemal ani ja ziadnu sajnu, ale pri orezavani stromov a aj pri samotnom zbere som bol nuteny sa ju naucit a teraz ako sa povie ani na krok bez nej na strome. Vela peknych videi je aj na youtute ohladom stromolezectva. No a teraz k samotnej technike. Na strom sa dostavam tak ze si prehodim lano o prvy konar, alebo tam kde dohodim, jedna sa o dvojlanovu techniku cize jednu stranu lana mam na lavo a tu druhu cez tzv. prusik na pravej strane sedaku. Obojrucne taham pravu stranu a zaroven povytahujem si ten prusik co ma drzi, taham hore len polovicnu svoju vahu, ked uz som hore urobim si tzv. stand z ktoreho sa dostavam az na kraj konarov, ktore su aj 5-10cm hrube, nezlamu sa podomnou, lebo cca 70% vahy mam stale na lane a len tych 30% vahy je na danom konare. Samozrejme chce to trochu praxe a dobreho ucitela a ked uz som tam kde chcem pouzijem este dalsie kratke lano s ktorym sa poistim a mozem si uz potom tam aj tancovat. Arboristicky sedak oproti pracovnemu, alebo horolezeckemu ma tu vyhodu ze ma v predu tzv. mostik ktory mi sice drzi lano, ale dokazem sa na nom otacat do vsetkych stran ako potrebujem. V rychlosti som nasiel toto video. Je to sice velky strom ale da sa to v pohode aplikovat aj na jabloniach alebo ktoromkolvek inom strome. Vela krat mi uz tato technika pomohla a nielen pri orezavani a zbere ale aj pri zrezani celeho stromu, kedy vas zakaznik ziada, aby ste mu nepolamaly strechu, plot alebo neodtrhli droty veduce k domu.

Prajem vela uspechov.

Peter,    svidron@szm.sk

Vyrub orecha
Vyrub orecha

host - 12.141 (?), 5.1.2014 23:15

Pripojim este jeden obrazok aby bolo vidiet aj vysku stromu.

Peter

Foto 2
Foto 2

host - 12.141 (?), 5.1.2014 23:18

Bez tej techniky by ste museli tuto zakazku odmietnut.

Foto 3
Foto 3
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty