Ručně kované nářadí
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.68 (?), 23.6.2011 9:18, zobrazeno: 75277x
Máte někdo nějaké zkušenosti s ručně kovaným nářadím. Je to drahé jak hrom. Tváří se to jako špička světa. Je to opravdu tak?
|
|
|
|
|
|
|
host - 170.107 (?), 24.6.2011 16:47
Je perfektní, že je k dostání už i v česku. Nevím jestli ve světě je špička, ale já jsem si asi před pěti lety dovezl z Holandska rýč a motyku. Soused to odemne vyzkoušel a už mi to nechtěl vrátit. Další rok jsem sobě i sousedovi dovezl další nářadí a dodnes skoro jako nové. A to si myslím, že nářadí dost často využíváme. Cena je sice...,ale určitě se mi už zaplatilo. Lepší jsem ještě neviděl. Ta ruční práce je na něm opravdu vidět. S pozdravem, Tom.
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.181 (?), 27.7.2011 17:39
Tak jsem si tedy koupil ty super hrábě... a fakt jsou suber. dělám s nima v kamení na horském pozemku a všecko je fajne. Násada je drnčí a hrábě drží fest... doporučuju.
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.68 (?), 22.8.2011 13:32
No je to možná super, ale k čemu to je. Nepotřebuju nářadí co mě přežije za takovou cenu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.15 (?), 22.8.2011 14:17
Tak ona trvanlivost je obvykle spojena s celkovou kvalitou. Mám doma ručně kované motyky od kováře, které mají dobrých 20 let. Zatím jsem nepracoval s něčím, co by se jim mohlo vyrovnat. U seker je rozdíl ještě markantnější. Třeba Hultafors je špičkový kus, s kterým se pracuje lépe než s poměrně kvalitníma sekerama Fiskars za o něco vyšší peníz. Hlavně přenos vibrací je lépe tlumen díky dřevu. Samozřejmě nejde o nářadí pro přípravu dřeva do krbových kamen...
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 22.8.2011 14:43
Ale je spousta lidí co právě takové nářadí potřebuje a nemusí to být nutně profesionálové z oboru. Jinak by ho ti bratři dávno nevyráběli. Třeba nám ale sdělíte, co potřebujete ke svému životu. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
host - 246.250 (?), 3.9.2011 22:22
Souhlasim s tim, ze konecne se kvalitni naradi objevilo take na ceskem trhu. Zatim jsem koupil jen motyku a jsem nadseny.Rozhodne se to vyplati. Zdravim Libor
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.210 (?), 11.2.2012 10:44
Podobné nástroje v šerém rudém dávnověku vyráběla Tokona. Stály pár korun, povrchová úprava byla poze barvou. Motyky tak zvaného holadkého typu, my řekneme škrabák (když to má šířku okolo 18cm a dlouhou násadu), nebo škrabáček (když je to užší a s krátkou násadou). Tyto nástroje se v době rudého temna, před nástupem chemie a přesných secích strojů, hojně používaly ke kultivaci řepy a kukuřice. Účel splnily a já pár těchto nástrojů používám dodnes. Jsou velmi dobré. Navíc si myslím, že svařování plechových výlisků, nemá s kováním nic společného.
Jiří
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 253.226 (?), 12.2.2012 23:18
Já se kovařinou a výrobou nástrojů mimo jiného živím.Takže za sebe říkám musí se to umět, člověk se tomu musí nějakej pátek věnovat, hodně toho zkazit na pokusech a učení se a pak může říct že do toho vidí.Jak moc to umí to ukáže až za pár let trh. Málokdo přizná že nalítl a vyhodil tisíce za něco co stojí zaprd.Ale taky lidi co chtějí kvalitní kovaný nástroj dost často neakceptují jeho cenu(nebo jsou mimo a neznají reálné ceny).Viz přišel ke mně pán mezi 50-60 rokem abych mu vyrobil kalač.Probrali jsme materiálovou stránku jak hlavy štípacího kladiva, tak topora včetně technologií výroby no a došlo na diskuzi o ceně.No dověděl jsem se co bych za to nechtěl že už za 600 si může koupit kalač na krámu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|