Obyčejný rýč vs. Fiskars
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 139.178 (?), 4.11.2015 8:04
To se směju pane FO. Zdá se mi, že přestože kopete za tým pana 147 46 tak už má tak krvavé oči, že to ani nepozná.Kope kolem sebe, jako by na tom, čím kdo reje svět stál nebo padal
Pan Vladimír píše--- Vypadá to tak, jako bychom my co ryjeme rýčem byli úplní hotentoti.
No nevím jestli jste při vší úctě ti hotentoti, ale zvláštní asi jste.Já mám taky jiné koníčky a jinou práci.Nebudu týden 8 h/den rýt pole.Nebudu stát na stromě a celý den řezat ruční pilkou 10cm silné větve.Na to jsem se nenarodil.A už podruhé opakuji, že nejsem až takový trouba, abych nepoznal, jaký je rozdíl mezi tím Fiskars a jiným tvarem /provedením rýče a vyhodnotit, jak to konečně provedly stovky a tisíce lidí, co mám používat.Pamatuju si čím jsem ryl doma v roce 1956,co jsem svařoval a opravoval v roce 66.Pamatuju si rozhodování před zmrzlinovým strojem.Bala jahodová a vanilková.Teď jich tam je 20 druhů a lidi nevědí jakou.To je podobné i u těch rýčů.A ještě když se objeví vědátor...
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 4.11.2015 9:00
Já mám také své jiné koníčky a dřevo neřežu (většinou) ruční pilkou, mám několik pil benzinových a elektrickou. Co týká nářadí snažím se si pořizovat nářadí kvalitní. Ale tady jde teď o rýč. Tady bude teď trochu vědy. U rýče je důležité, aby těžiště nabrané hmoty (podobně jako u lopaty) bylo v ose, nebo mírně pod osou spojníce úchopu obou rukou. Pak je stabilní stav a není třeba vynakládat úsilí na udržení rovnováhy aby se rýč nepřevrátil. Podobně jako zakloněný čep u přední nápravy a dopředu vyhnutá přední vidlice u kola. Celý problém se pak vlasně točí kolem míry tohoto zakřivení, aby zase naopak nebylo nutné použít moc velkou sílu na převrácení nabraného rýče. Dále je důležité pro rytí, aby vnikal do země s malým odporem. Proto musí čepel tvořit válcovou plochu a nesmí být "bombírována". Kromě toho pak ještě záleží samozřejmně na kvalitě provedení a použitých materiálech. Víc to již asi nemá cenu rozebírat. Všem přeji pěkné porytí. Mě okolnosti donutily dorýt v neděli i když jěště listí bylo na stromech.
FO
|
|
|
|
|
|
|
host - 139.178 (?), 5.11.2015 6:50
Pan FO píše-- u rýče je důležité, aby těžiště... zdá se mi, že máte pravdu.Je to zajímavé.Musím přečíst mnoho věcí, abych potom objevil to co mě zajímá.Díky.
Pro pana Vladimíra.Ta zmrzlina, byl můj amaterský příklad, že když se prodávaly tenkrát dva druhy zmrzliny/rýčů tak jsme si nevybírali.Dneska?.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.136 (?), 3.11.2015 23:45
Víte, pane 147.46, on škovnej chlap umí rýt pěkně a pravidelně ornici kdečím. Tuhle jsem jel přes Vršovku a tm viděl rýt chlapa pomocí srdcovky lopaty. Výsledek byl úhledný a pokud by jste ho neviděl při práci, asi by jste nepoznal, čím to bylo zryto. Mám silný dojem, že Vy neumíte úhledně zrýt záhonek ani tím klumpem Mc´Hook. A materiály na rýče jsou nejen ve světě, ale i v tuzemských krajinách diametrálně různé. Někde tady je diskuse o bronzovém nářadí (to nemám a nechci mít). Dále pak u Fiskarsu a Gardeny můžete zakoupit lehký (dámský) rýč z duralu. Už méně časté jsou kované rýče z uhlíkaté oceli. V Lidlu i jinde prodávají rýče s pracovní částí nerezovou a násadou z gumovníkového dřeva. Fiskars a Sandvik zavedly jako standard svých výrobků používání ocelí legovaných bórem,... I tvar se může podstatně lišit, takže údajné kopie od Proteco a Hecht nejsou totožné s žádnou verzí Fiskars a tudíž prostorová tuhost nástroje se může dost podstatně lišit. I ohyb nášlapu není jednotný - je jak dozadu, tak dopředu (od navařeného lemu z trubičky se upustilo už i v SovietUnion.
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 4.11.2015 3:16
Zase SvK, kecáte. Předveďte konečně na fotu, že mekhuk, je klump.Jak a co ryji, jsem již předvedl cca před čtyřmi léty. Rýč z materiálu, kterému se říká nerez, protože nerezaví, jsem viděl jediný. Pokoutně se vyráběl v jednom hutním podniku, který dnes patří Světlíkovi, ještě za socíku. V obchodě jsem na žádný nerez nenanarazil. Kdyby náhodou byl, tak by to bylo jiné cenové kafe. S duralem je to totéž a kdyby byl, tak je to šlendrián, protože tento konstrukční materiál je k tomuto účelu naprosto nevhodný. Jak je to dnes s rýči made in SU, nemůžete vědět, protože se z politických důvodů nedováží, to by jste tam musel být na výletě, ale na výletě vás z pochopitelých důvodů nebudou zajímat rýče, že jó. Jak je to s nerezem a označováním jakosti s uvedením skutečného chemického složení materiálu, jsem se vyjádřil již v minulosti. O bronzu a jeho zázračných vlastnostech se odmítám bavit. Z jakého druhu dřeva je zhotovena násada, mne až tak nezajímá, ale vidím léta a když je ve dřevě nějaký šedomodrý flek, nebo nedokonale hladký povrch, tak jdu bez zastávky dál. Kované rýče nejsou v Česku méně časté, ony nejsou vůbec, kde a kdo je vyrábí, jsem se již také dávno zmínil. Jak je to s mekhukem jsem se také vyjádřil A nebásnil jsem jako vy něco o komaxitu, když na něm vůbec neni. Mekhuk je celkem slidní nástroj, přestože stojí něco přes dvě stovky. Ta nízká cena neznamená, že se jedná o dekoraci, nebo o klump, ale je reálná. Když srovnám se socíkem, tak to odpovídá desetinásobku tehdejší ceny. To je cenovému převodu. U všech rýčů, nebo lopat, kde cena překračuje 250Kč, se jedná o zlodějnu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 124.108 (?), 4.11.2015 7:21
rostfrei-nerez naradie, predavane aj v lidli... cena cca 15e za kus (to iste naradie od rovnakeho vyrobcu na nemeckych strankach cca 30e), mam vidle, lopatu a kratsi ryl... cenovo to teda jine kafe nie je...
osobne ryjem uz len par desiatok metrov, tento ryl funguje, material mi pride hrubsi (pri mojom silovom ryti dlho neobrabanych ploch som uz v minulosti zopar rylov zlomil, ako nasad tak aj hlav), na vacsie plochy nastupuje mechanizacia
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 4.11.2015 10:34
V Lidlu, jsem ještě nebyl a ani tam nepůjdu, tak Sorry. Že jste jich pár polámal, je vaše chyba, Která, můžete hádat třikrát.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.136 (?), 4.11.2015 11:06
Asi se jich potřebovali zbavit, takže jsem jich zlomil všech 5 co měli skladem v provedení "oblouk". Na dalších 40 v provedení "špičatý" jsem neměl už náladu ani čas. Jinak k železu u MacHook se dá říci, že tvar prolisu odvozený od prolisu na lopatě srdcovce se mi zdá podařený a na určité práce i docela i použitelný (včetně celodenní práce). No, jen ta násada z "čehosi perníkového" u dané šarže. Prostě praskala i při menším zatížení, než na které je určen "lehký dámský Fiskars" (a to je taky "perník").
Ad Lidl - asi bude kvalitní, když každý rok těch 5 ks na prodejnu je vyprodáno za první dopoledne akce. Už 3 roky se snažím dostat se tam hned po pracovní době a sáhnout si na něj, ale znám ho jen z letáku a kladných referrncí v písemné formě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 4.11.2015 11:27
Pořád dlužíte to foto, to jen proto, aby s vám aspoň něco věřilo
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.136 (?), 4.11.2015 12:27
Pane 147.46, Vy dlužíte podpis, aby se Vám taky tak trochu věřilo. Taky dlužíte foto svého rýče, kde máte nabroušeno+prodlouženo ostří vykováním.
A proč bych si měl fotit přelomený rýč? Vždy při cestě z "velké" zahrady do místa bydliště jsem se stavil v daném marketu, kde vyřídili reklamaci výměnou za další nepoškozený kus abych tam o 24 hodin později byl znova.
PS: pokud jde opravdu Mc´Hook prodloužit vykováním, tak by stálo za úvahu pro nějaké aplikace dát mu znovu šanci (ale s jinou šarží násad). Jak jste jinde uvedl, být o 80 Kč dražší, tak by patřil mezi předražené rýče a právě těch 82 Kč stojí lepší násada zakoupená samostatně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|