Obyčejný rýč vs. Fiskars
|
|
 |
 |
altosch - (34) - 135.172 (?) 3.11.2015 10:52
Mám za sebou asi 150 m2 jeden rok s obyčejným dřevěnným rovným rýčem a druhý rok s FISKARS Solid 131403, který jsem tady někde před časem doporučoval. Mně osobně se s Fiskarsem dělalo o hodně lépe, hlavně s ohledem na to, že mám těžší jílovitou půdu a Fiskars šel lépe do hlíny a snadněji se s ním obracela. Méně bolí záda, to kvůli prohnutí násady. Samo to ale neryje a ohýbat se musíte. Tak jako tak to byla dřina. Letos jsem to zoral s jednoosákem VARI a už na to rukou nesáhnu. Měl bych s dovolením dvě doporučení:
-
Než si ten vychvalovaný Fiskars koupíte, namísto planého teoretizování si ho na chvíli půjčte od souseda nebo známého, ať víte do čeho jdete. Je jich mezi lidmi tolik, že to nemůže být problém.
-
Větší rozlohy nechte na mechanizaci. Když si ji nechcete sami pořizovat, tak se rozhlédněte kolem. To by bylo, aby ve Vašem okolí někdo neměl nějaký traktůrek s malým pluhem a za pár stovek nebo flašku slivovice Vám to nepojezdil.
Jestli máte víc než 2 záhonky, nechal bych na mechanizaci i jarní přípravu. To co Vám za zlomek času udělá výkonný rotavátor, s ručním nářadím nemůžete dokázat. Ušetříte si námahu i čas, půda bude mnohem lépe zpracovaná a tak bude i lepší úroda.
Skláním se před úsilím, které pan Vladimír vynaložil na zahrádku své tchyně, ale zrovna to je ideální kandidát na využití strojů. Celkem velká plocha, ze všech stran krásně přístupná, za hodinu by bylo kvalitně zoráno.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.167 (?), 1.11.2015 7:57
Mohli bychom si zas udelat anketu, kolik kdo ryje rocne, ja letos 280 m2, mam pochopitelne obycejny ryc. A ted jsem zvedav na "umelce" s rycem Fiskars.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 139.178 (?), 1.11.2015 10:29
Můj rýč fiskars je vysoký 115 cm.V té výšce u pupku mám tedy já levou ruku.O 30cm níže mám přibližněv rozkroku ruku pravou.Ptal jsem se tady, jestli náhodou ten rýč není na mojí výšku 178cm malý.Nikdo mi neodpověděl.Samozřejmě chápu ty námitky, že jsou i jiné rýče než Fis.a hlavně že se snimi dají dělat ty rozlohy.Ale já ten univerzál mám jako stovky zahradníků a jiných uživatelů na práce různé.Proto je tak oblíbený.Od nich jsem to okoukal.Až budu milovat rytí stovek metrů čtverečních, tak si pořídím taky jiný rýč.Nejsem padlej na hlavu, abych neviděl, že se dneska k tomu rytí ohýbám a ža kdybych měl násadu až pod paží, tak bych stál rovně.Zatím mám pluh.I do budoucna nic měnit nebudu.Těch pár záhonků někde mezi kytkama zreju čímkoliv.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.46 (?), 1.11.2015 18:13
Projděte si vlákno. Psal tu odborník na ergonometrii. Oháněl se nějakými vědeckými pracemi a tvrdil, že nejen proporce celé postavy, ale i rasa ovlivňuje velikost a tvar nástroje. Mám za to, že vám pomůže se zjištěním velikosti nástroje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.46 (?), 3.11.2015 3:48
Když tak škemráte o fotku, tak proč jako důkaz nevložíte fotku vy. Můžete doložit destrukci mekhuku fotem? Já můžu doložit destrukci Xactu, ale dám vám s vložením fotografie přednost. Nepište, že jste naletěl rýpalovi na něco, když to neni pravda.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
altosch - (34) - 135.172 (?), 3.11.2015 10:52
Mám za sebou asi 150 m2 jeden rok s obyčejným dřevěnným rovným rýčem a druhý rok s FISKARS Solid 131403, který jsem tady někde před časem doporučoval. Mně osobně se s Fiskarsem dělalo o hodně lépe, hlavně s ohledem na to, že mám těžší jílovitou půdu a Fiskars šel lépe do hlíny a snadněji se s ním obracela. Méně bolí záda, to kvůli prohnutí násady. Samo to ale neryje a ohýbat se musíte. Tak jako tak to byla dřina. Letos jsem to zoral s jednoosákem VARI a už na to rukou nesáhnu. Měl bych s dovolením dvě doporučení:
-
Než si ten vychvalovaný Fiskars koupíte, namísto planého teoretizování si ho na chvíli půjčte od souseda nebo známého, ať víte do čeho jdete. Je jich mezi lidmi tolik, že to nemůže být problém.
-
Větší rozlohy nechte na mechanizaci. Když si ji nechcete sami pořizovat, tak se rozhlédněte kolem. To by bylo, aby ve Vašem okolí někdo neměl nějaký traktůrek s malým pluhem a za pár stovek nebo flašku slivovice Vám to nepojezdil.
Jestli máte víc než 2 záhonky, nechal bych na mechanizaci i jarní přípravu. To co Vám za zlomek času udělá výkonný rotavátor, s ručním nářadím nemůžete dokázat. Ušetříte si námahu i čas, půda bude mnohem lépe zpracovaná a tak bude i lepší úroda.
Skláním se před úsilím, které pan Vladimír vynaložil na zahrádku své tchyně, ale zrovna to je ideální kandidát na využití strojů. Celkem velká plocha, ze všech stran krásně přístupná, za hodinu by bylo kvalitně zoráno.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.93 (?), 3.11.2015 11:25
No nevim, zjednal jsem si 1x kamarada s jednoosakem VARI a bylo to velmi nekvalitne zorano (mozna to moc neumel), takze uz ke mne nesmi, nehlede na slozite domlouvani apod.
S rotavatorem nemam zkusenosti, ale pokud potrebuji melce zaryt dusikate vapno ci zampionovy substrat - tak to nemuze rotavator dokazat. Nehlede na to, ze ruznych stroju, pristroju a naradi mam spostu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.82 (?), 3.11.2015 13:52
Pane xx.35.93 3.11.2015, - 11:25, trochu ma prekvapujete neuvazlivým tvrdenim:
" S rotavatorem nemam zkusenosti, ale pokud potrebuji melce zaryt dusikate vapno ci zampionovy substrat - tak to nemuze rotavator dokazat. " 
S rotavatorom mam skusenosti, a preto viem, ze bežny rotavator VARI to dokaze bez problemov zaryt. Neseny kardanovy rotavator AGZAT to dokaze rovnako, a este si mozete s presnostou na centimetre nastavit "jak melce to chcete zaryt " Ale toto je vlakno o rýčech...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|