Spracujem ročne nejaké drevo na prikurovanie hlavne preto, že ma práca s drevom baví a beriem to ako zdravý pohyb. Kupujem tak 15 pm v kládach 8m dlžky a niče málo vyrežem z vlastných pozemkov. Štiepal som to kalačom 3,5 kg s plastovou rúčkou a klinmi nakrátené na metrovice. Postupne s rokmi prechádzam na hydraickú štiepačku, ale sekery potrebujem stále. Kalač na plaste sa mi páči, dobre sa s ním robí, ale sekery na plaste ma neoslovili.
Mám malú kúpenú v Polsku, nabrúsenú na tenko, na doseknutie nedoštiepnutej siahovice je dobrá, materiál je však blato. Používam aj starú sekeru nájdenú pri demolícii stodoly, kováč mi ju prekul, zakalil a popustil. Je tvrdá nabrúsená na tenko, na osekávanie konárov dobrá, štiepanie ale nezvláda, má len asi 1 kg. Násadu som robil ja drží perfektne ani sa nepohne. Kúpil som si aj 1,25 kg Krumpholz lesnícku. Podľa predavača ručne kované nemeckú sekeru na Hikori topore. Podľa mňa je kovaná v zápustke a násada je jaseň. V obchode síce predávali náhradné toporá z Hikori za 25 €, ale moja je jaseň. Dobre padne do ruky, je tak akurát tenká a pružná, ale je mierne skrútená. Nabrúsená bola a aj ju udržujem na štiepanie-do klina. Materiál je podľa mňa nič moc, pri štiepaní sukového buku je na ostrí badateľná otupená ploška, možno by pomohla zakaliť a popustiť.
Použitaľná je podľa mňa každá sekera, každá potrebuje svoje. Drevené toporo zvlášť. Teraz mám sekery, ale aj motyky v kotolni, aby vyschli, potom ich napustím fermežou. Ani sa nepohnú. Ak sekeru raz dáte do vody zapučať, pretože sa hýbe, už nikdy to nebude ono. Aby som nezabudol, toporá som pri hlavách oplechoval. doporučujem.