Asi by stálo za to odlišit štípací sekeru a kalač. Alespoň tak jak vnímám já-štípací sekera se od klasické sekery liší tím, že ostří se rychle rozšiřuje aby rozevřelo poleno. Některé štípací sekery mívají z boku ostří dokonce malé otočné "pacičky", které se vzepřou o poleno a rozevírají jej. Topůrko je klasické "kanadské"-dvakrít prohnuté aby pružilo. Sekera je lehčí než kalač, štípe švihem. Kalač není typická sekera ale těžká železná palice (kladivo), které ma jednu stranu zůženou a nasotřenou jako sekera. Topůrko mívá obvykle z krumpáče-žádný profil. A také minimální pružnost (není výjimkou vidět kalač s topůrkem z lešenářské trubky).
NApřed si zjistěte čím se vám pracuje lépe, bez ohledu na výrobce. Se sekerou je lehčí práce, není to taková dřina ale chce to správně mířit, vycítit vlákna a hlavně pukliny v dřevě a podle toho sekat. Nikoli do pukliny ale spíše kolmo na ní. Nesekat do středu polena ale do kraje, kde je největší pnutí vláken a kde nejméně hrozí, že se vám křívě puklé poleno opře o topůrko hned pod hlavou sekery-a kde ho časem natolik rozbije, že se hlava sekery ulomí. Vyhnout se štípání kolmo na suky, rozhodnout se jestli sukový špalek sekat se sukem nahoře nebo jej otočit sukem dolů aby puklina suku vyhnula když kopíruje cestu vláken dřeva. A máte-li opravdu sukové poleno a ještě k tomu z nevysušeného dřeva, pak se může stát, že štípací sekerou opravdu půjde hůře než kalačem.
V tomto tématu je střet dvou koncepcí. Fiskars jako moderní inovativní výrobce na jedné straně a Hultafors (případně také spřízněné společnosti-Wetterlings a Grandfors Bruks, teké je pod svým jménem prodává Husqvarna) také jako špičkový výrobce držící se klasických postupů-kovaná hlava a dřevěné topůrko. Obě zmíněné firmy vyrábí oba typy-štípací sekeru i kalač. Obě jsou špička, používají výjimečně tvrdý materiál. Dají se tedy sice pracně ale zato výborně nabrousit ale hrozí riziko puknutí či vyštípnutí ostří. Je nesmysl čtípací sekeru brousit jako nůž nebo se snažit aby holila-k tomu není.Čím jemnější ostří tím vyšší riziko vyštípnutí, ohnutí, pokažení ostří. Wetterlings sekery se běžně používají jako nůž-jsou perfektně ostré-ale to se týká seker na sekání, tesařskou nebo řezbářskou práci, ne štípacích.
Pracoval jsem s oběma výrobky. Štípací Fiskars je opravdu špička, násadu nezlomíte ani neodřete o špalek, jako to se to časem stane u dřevěných topůrek. Na druhou stranu je méně pružná než dřevěné topůrko, malililinko hůře se mi drží a trošilililinku více klouže v ruce. Používají jí léta kamarádi a děti na táboře. Perfektně štípe a opravdu vydrží všechno.
Sám doma mám sekeru Wetterlings (A ne jednu). Není přímo štípací. Ale je úžasné. Perfektně se drží, perfektně se dá naostřit. Krásně pruží. Je lehounká. Je krásná. Je křupavá, bio, s křidélky, nebyla testována na zvířatech... no prostě jí mám rád :-) Byť je mnohem dražší než Fiskars-a to už je co říct. A to ještě nic není proti "kanadským" sekerám-kdo někdy viděl jak mají dlouhá ale tenounká topůrka, ten by se divil..
Kdybych měl doporučit sedlákovi na vesnici asi bych poradil Fiskars štípací+nejlevnější kalač ze železářství za pár korun. U kalače je fuk z čeho je. Tam jde hlavně o váhu. Pokud vás dřevo baví, pak bych asi uvažoval o štípací kované (viz výše zmínění tři výrobci) +nejlevnější kalač nebo jen nějaký ten klín. A při štípaní dát pozor na topůrko!