Řetězová pila neřeže - co s tím?
|
|
|
|
host - 37.57 (?) 4.10.2009 12:05
Takže ti kdo tvrdili, že závada je způsobena tupým řetězem, měli pravdu :-) Sice nevím, jak je to možné (o mnou broušený řetěz se lze pořezat), ale s novým řetězem to zase jede jako z praku. Jenomže jak tu někdo podotkl, původní řetěz byl nějaký "bezpečnostní" a měl méně zubů. Nový řetěz má jednou tolik řezných zubů (samozřejmě ne těch spodních vodících) a přijde mi, že se nějak začala přehřívat řetězka v pile (ten díl, co točí řetězem). Po 20 minutách řezání je tak horká, že na ní nelze udržet ruku. Nevím, jestli to nedělala i před tím (jelikož jsem to nesledoval), ale teď mám nějak strach, aby se mi neroztekla pila - přeci jenom je umělohmotná... Od řetězu, či lišty to nebude, ty jsou standardně vlažné. Motor mi také nepřišel horký. Může to přehřívání být způsobeno tím "zubatějším" řetězem? Nebo co se tam může přehřívat?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.57 (?), 4.10.2009 12:05
Takže ti kdo tvrdili, že závada je způsobena tupým řetězem, měli pravdu :-) Sice nevím, jak je to možné (o mnou broušený řetěz se lze pořezat), ale s novým řetězem to zase jede jako z praku. Jenomže jak tu někdo podotkl, původní řetěz byl nějaký "bezpečnostní" a měl méně zubů. Nový řetěz má jednou tolik řezných zubů (samozřejmě ne těch spodních vodících) a přijde mi, že se nějak začala přehřívat řetězka v pile (ten díl, co točí řetězem). Po 20 minutách řezání je tak horká, že na ní nelze udržet ruku. Nevím, jestli to nedělala i před tím (jelikož jsem to nesledoval), ale teď mám nějak strach, aby se mi neroztekla pila - přeci jenom je umělohmotná... Od řetězu, či lišty to nebude, ty jsou standardně vlažné. Motor mi také nepřišel horký. Může to přehřívání být způsobeno tím "zubatějším" řetězem? Nebo co se tam může přehřívat?
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.146 (?), 4.10.2009 12:17
Tak hlavně, že to řeže , taky jsem dostal nabroušený řetěz od někoho, ale neřezalo to a každý zub byl jiný...
přehřívání řetězky bych viděl buď vlivem moc našponovaného řetězu a tím velkého tření a zahřívání nebo prokluzuje spojka a spojkový buben s řetězkou se přehřívá, případně by mohlo jít teplo od motoru, ale pokud neudržíte ruku a má teplotu např. 80°c, mohlo by to být normální po 20-ti minutách záběru. 1b
|
|
|
|
|
|
|
pikacu - Bronzový Zahrádkář (69) - 109.17 (?), 9.10.2009 23:39
Já ale myslel, že se bavíte o pile elektrické - a ta jaksi spojku postrádá.
Jinak na 80 st. se mi hřeje procesor u PC - takže celkem reálně se dá předpokládat, že 2 kW motor při zátěži také nějaké to teplo vyprodukuje, ne?
JK
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.36 (?), 10.10.2009 22:22
No, jak se to vezme - "spojkou" se to asi nazvat nedá, ale každopádně je pod řetězkou zevnitř taková kovová vrtulka s pérkem. Nevím přesně jak to zařízení funguje, ale když se řetěz "kousne" do dřeva (např sevřením v řezu) způsobí to, že to člověka nezabije (motor jde, ale řetěz se netočí)-zvýšením počtu zubů na řetězu se to asi více namáhá, neboť pokud je to dimenzováno na ten "bezpečnostní řetěz", tak pak to má pak při zubatějším řetězu asi tendenci prokluzovat...
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 10.10.2009 22:38
To je prokluzová spojka. Měla by prokluzovat jen při přetížení - to asi bude váš případ. Jak píšete, konstrukce na řídký řetěz, s normálním to už prokluzuje a hřeje se to... Kromě té spojky, pokud je lišta studená, tak teplo může vznikat v ložisku. Od motoru určitě ne - v soukolí je plastové kolo a přes něj se to neohřeje... Gl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.36 (?), 11.10.2009 21:55
A lze tu spojku nějak "fixnout"? Ale bezpečně - samozřejmě je jasné, že by tam měl být asi ten méně zubatý řetěz, ale kde ho sehnat? V OBI mají jenom ty zubatější a kupovat nějaké jednou tak drahé řetězy, které mají ještě k tomu méně zubů, se mi opravdu nechce...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|