Pila Stihl 211
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?) 27.9.2008 23:45
Aha, no to je opět důsledek té slabiny tohoto webu. Zařazuje převážně reakce na konec diskuze.
Radek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lin - (12) - 12.250 (?), 28.9.2008 7:11
Moje osobní zkušenost.
V roce 96 jsem koupil pilu Jonsered(číslo teď z hlavy nevím),obsah 40 ccm, hoby provedení.Chtěl jsem původně s obsahem 45,ale zrovna nebyly a nedočkavost byla veliká.Tak jsem ji vzal.
Nařezal jsem s ní každý rok minimálně 20m3(dřív jsem s ní řezal i na kšeft, takže v té době trochu víc),a dodržoval několik zásad: po každé vyjeté nádrži jsem 3x líznul řetěz pilníkem, po ukončeném řezání rozborku a vyčištění pily v prostoru řetězky, umytí vzduch.filtru, otočení lišty, doplnění náplní.Po zhruba 10 broušení pilníkem jsem řetěz bral na přípravek na srovnání.Teď už místo v přípravku brousím bruskou.Olej do benzínu stále Jonsered, dříve minerál, nyní polosyntetiku, benzín beru u jedné pumpy a vždy kanystr 5 l.
Tento týden ve jsem po 12 letech poprvé dal pilu do servisu na vyčištění a seřízení.Ale ne proto, že by to potřebovala, spíš mi to už bylo blbé.Prodavač, když se dozvěděl jak je pila stará hned mne lákal na novou HQ v té třídě.Nemám důvod pilu zatím měnit.Myslím, že ještě nějaký ten rok vydrží.Co se týká průměru kmenů bral jsem s ní vše, nejsilnější strom měl +/- 90 cm.A všechno zvládla.V klidu, pohodě,žádný kvalt.
Co tím chtěl básník říci: pokud budu kupovat novou pilu, půjdu zase do obsahu do 40 cm.Nemá cenu vrážet prachy do profi, nebo farmářky a pak pořezat 20m3 ročně.To je můj názor.
Pěkný den.
L
|
|
|
|
|
|
|
host - 120.31 (?), 28.9.2008 10:32
Možná kdyby jste zkusil silnější, tak by jste mluvil jinak.
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 28.9.2008 13:26
Myslím, že tu je jeden velký omyl - pod pojmem profi pila se tu rozumí pila s velkým výkonem. Ale je to trochu jinak. Profi jsou i lehké a slabé pily. Rozdíl je v tom, že profi je stavěná na každodenní velkou zátěž po celý den, musí být na svůj výkon lehká, mít malou spotřebu, vibrace atd.
Hobby je stavěná na občasné pižlání, může být na svůj výkon těžká, mít vyšší vibrace, spotřebu, omezenou životnost atd. Při velké zátěži nebo častém použití (= přetížení) jde většinou brzy do kytek. Některé hobby jsou tak dobré, že snesou i profi práci, ale to jsou spíš vyjímky.
Farm je stavěná na nárazové velké zatížení, může být těžší, s větší spotřebou, měla by být odolná a blbovzdorná.
Můj názor je, že výkon pily je třeba vybrat podle toho co se bude řezat. Je hloupost na slabé dřevo pořizovat silnou pilu a naopak. Podle intenzity a doby zatížení se pak vybírá mezi hobby, farm, nebo profi. Rozhodně ale není chyba na hobby pižlání pořídit lehkou profi pilu. Silné pily se hobby ani farm nevyrábí - tam zbývá jedině profi. Středně silné se vzájemně prolínají. Spousta lidí je omezena penězi, tam zbývá kompromis - za málo peněz pořídit něco, co je pro požadovanou práci ještě použitelné. Gl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.107 (?), 28.9.2008 19:25
Pánové mající MS 211 chlubte se! Jste spokojeni, nebo vám pila nenaplnila očekávání? Je zde málo osobních poznatků s touto pilou. Co na to p. 4.83? No ták, nenechte se odradit a pište svoje názory a postřehy. Díky
|
|
|
|
|
|
|
host - 254.218 (?), 30.9.2008 23:23
Zdravím.
Četl jsem v Deníku test na pily - ty slabší kubatury a na základě toho jsem byl rozhodnutý pro Oleo Mac. Stihlka co tam byla, byla příliš drahá (ovšem vzhledem k tomu, že to byla profi vyvětvovací a v testu hobby pil, tak to taky o něčem vypovídá že..) Už už jsem byl rozhdnut jet do Frýdku do Mountfieldu a pilu koupit. Ovšem pak kámošovi, co měl jet se mnou, do toho něco vlezlo - nemohl jet a já tam nakonec nejel.
Sedl jsem si k netu a začal jsem brouzdat. Narazil jsem na různé diskuze a názory a začal pochybovat. Problémy s reklamacemi s výrobky a víceméně značně rozdílné názory uživatelů těchto strojů jsem ještě jednou zabrousil na stránky Stihlek a myslím, že jsem udělal dobře. Našel jsem Stihl ms 211. Prakticky stejný výkon a nízká hmotnost, sice momentálně o cca 1000 korun drahší, ale jak řekl prodejce - Stihl je Stihl. Navíc - servis jen tři kilometry od baráku. Bylo rozhodnuto. Husqvarna - Electrolux - ledničky pračky mražáky a motorové pily? To nemůže dopadnout dobře..
Zatím jsem byl jen u toho kámoše, vyřezávali jsme především mladé buky a javory do 25 cm průměru. Řezala velmi pěkně a vyvětvování díky váze bezbolestné :) Až odkvetou kvitka, tak se s ní chystám na uschlý ořech u babiny. Ten má tak 45 průměr. Později o tom poreferuju. Zatím se mějte. Zdraví Martin
|
|
|
|
|
|
|
host - 32.27 (?), 1.10.2008 13:35
Dobrý den všem, mohl by prosim vás někdo znalý věci porovnat pily PS 420 a MS 211 pro běžného uživatele (amatéra). Cena těchto strojů je stejná a tak mám problém v rozhodování. Předem děkuji za odpovědi.
Jarda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 1.10.2008 15:25
Rozhodnout se musíte sám ;-) Informací o obou tu je víc než dost, takže stačí trochu tu pohledat a použít hlavu :-) Zdá se (ani s jednou jsem neřezal, jen jsem je obhlížel v krámě), že obě jsou kvalitní, takže nejde udělat chybu. Výběr je spíš o detailech - kde máte lepší servis, co budete řezat (MS211 je o málo lehčí a slabší než PS420, tj. ve slabém dřevě se víc hodí lehká pila, v silnějším zase větší výkon...). Osobně bych šel do PS420C, příp. jako lehké pižlátko na slabé dřevo PS3410. Gl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 98.208 (?), 2.10.2008 11:01
Zatím není co psát, spokojenost. Startuje, řeže-co víc? Po ročním provozu možná bude poznatků víc. Na běžné použití (chata, chalupa) mohu jen doporučit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|