Mám chvíľu času tak môžem vyjadriť pár myšlienok:
Stroje typu farma alebo profi pri občasnom použití na prípravu palivového dreva pre 1-2 domácnosti jednoducho nezoderiete.Tieto stroje typicky umierajú "na starobu" poprípade na chybu obsluhy.
Vychádzajúc z toho ja by som doporučoval:
Na základe toho koľko je tých 50cm priemerov - ak ich je len občas alebo výnimočne potom spokojne MS 271 od Stihla PS 500 od Dolmara alebo 450 od Husqvarny. Ako Stihl tak aj Dolmar sú v tomto prípade "užívateľsky prívetivejšie".
No ak je tých väčších priemerov viac je potrebné ísť hore aj výkonom - to znamená pri Stihle na 291,311 alebo až 391.Pri Hq viete ísť ešte na 455 a potom už len profi no a dolmar nad Ps 500 už farmu nemá- takže tiež profi.
Už dlhšie sa snažím upozorňovať na to že profi stroje sú to najlepšie čo vie tá ktorá značka vyrobiť.Ale neznamená to zároveň že je to aj to najodolnejšie. No a toto je príklad na to že farmarska píla je na toto nasadenie vhodnejšia.
A nakoniec - reči o ergonómii.Dnes sa už pri žiadnej kvalitnej značke nenájde stroj ktorý by bol neergonomický.Môžeme sa tu baviť o 10-20-30 dekových rozdieloch, rozdiele vibrácií o 0,1 alebo 0,2 m/s čo je pri ročnom výkone 30-50 plnometrov dreva smiešne. Oproti 041 je každá súčasná značková mašina ako pohladenie od maminy. Sú medzi nimi 2 generácie.