Náhrada za Dolmar PS 500
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?) 7.1.2009 22:17
Ale ne, vše v pořádku, jen mi to přišlo trochu malicherně postavené! Ty kryty jsou opravdu někdy horší než otevřené provedení, taková pružina brzdy, uložená pod krytem kde se ten popisovaný sajrajt hromadí, se brzy naplní a krom vytlačování krytu působí jako ucpávka a později jako špalík! Navíc známe "údržbáře", co není vidět, to se čistit nemusí.
K 133.198, už jsem viděl kupu dřevorubců "praktiků", co si nejen neumí nabrousit řezné zuby, ale ani omezováky a že jim volný řetěz padá z lišty je napadne až když to opravdu udělá! Hlavně, že večer v hospodě "udělají" za den 30 kubíků a na faktuře mají 10 000,- za měsíc těžby! Kočí, nebo traktorista mají trauma jen slyší jejich jméno, protože už ví co to bude za rachotu to po nich vytahat! Vážený kolego, viděl jsem taky dost amatérů, kteří strčí lecjakého "profíka" do kapsy! A nejen broušením! Jediná vaše pravda je, že Dolmar si libuje v ostrém řetězu a za tupý se majiteli tvrdě pomstí! Jinak mít potřebu rozšířit svůj strojový park, šel bych do Dolmaru. Rád si sám vyzkouším co nabízím ostatním a věřte na nějakých 20 m3 ročně to rozhodně nemám! Pár nul přidat můžete.
Radek
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 7.1.2009 16:31
Při přímém srovnání s PS 500 má 651SP i 651 profi téměř stejný kroutící moment motoru 2,9/3Nm PS 500 má 2,9Nm. Výkon je vyšší u 651Sp, profi, PS 500 má oficiálně naměřený výkon 2,5kW, což s ohledem na kroutící moment a objem motoru(49,9ccm PS500 a 50,9ccm 651)je srovnatelné s modelem SP. Vibrace má 651 vyšší a jsou řešeny gumovými tlumiči - nyní již málo používané řešení, spotřeba je také vyšší cca až kolem 550gr/kWh - PS 500 - 500gr/kWh, hmotnost - 5,2kg 651, 5,4 kg PS500, filtrace je jednodušší a účinnější u PS500, 651 2 filtry, výhrady bych měl i k brzdě - její mechanismus je v místě, kde se má dle návodu mazat a je v proudu prachu z motoru a není moc esteticky řešen - odkrytá pružina mi připomíná H266. Další údaje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 188.154 (?), 7.1.2009 18:40
Zdravím pane J.S,
máte pravdu. Jen je škoda, že PS 500 neprodávají v základu s 3/8 řetězem, mám doma 1 uplně nový a 1 je 2x broušený. Ten řetěz se kterým mi ji ukradli jsem se chystal zahodit, protože byl celkem dost poškozený od zkrytého hřebíku z posledního kácení u sousedů. Jak rychle řeže 0,325 řetěz v porovnání 3/8 nevím. Pokusím se sehnat nějáký E-shop (klidně i zahraniční) kde bych sehnal PS 4600 nebo PS 5000 do 13ti tisic, zatím se nepodařilo...
Každopádně děkuji za srovnání Sola a Dolaru.
Michal
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.161 (?), 8.1.2009 8:34
Kdyz jsem ja kupoval PS500, tak jsem ji dostal s 3/8 retezem.
Kupoval jsem v naradi Vesely Brno.
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 7.1.2009 18:41
Z toho pohledu, že se nechtěně, ale přece naskytne opakovaně možnost volby pily se dá pochopit úvaha o něčem jiném. I když to současné vyhovovalo. Většinou se to řeší volbou silnější pily. Je to jednak z důvodu, že daný výkon je už vyzkoušený a občas se třeba stalo, že výkonnější pila by byla vhodnější. Po tom uvedení, že 3/8 je na pilu větší zátěž se nedivím. Nedávno jsem vyzkoušel a natočil porovnání PS 500 s 0,325 a 3/8 řetězem Pokud je správně nastavený motor (L nesmí být ani příliš bohatě nastavena a také H nesmí způsobovat velkým ochuzením příliš vysoké otáčky). Tím je max. využitý kroutící moment motoru, který je na 3/8 v pohodě dostačující. 0,325 lišta je méně robustní a pila je s ní šikovnější, ale 3/8 1,5 mm to je nejvyšší profi kvalita, řetěz 3/8, který je správně ostřen vydrží neuvěřitelně mnoho řezů a jeho robustnost má svoje výhody i při trvanlivosti ostří. Po takové zkušenosti je chuť koupit silnější pilu - pokud možno profi. Já jsem doporučoval PS 500 a myslím si, že by nadále vyhovovala, ale pokud je to tak, tak bych volil profi pilu. Jedině tak je možné získat víc i díky jiné charakteristice motoru, spotřebě a lepšímu poměru hmotnost/výkon. Pokud byste kupoval u solidního prodejce, tak Vám umožní výměnu řezné soupravy a hnacího kola včetně úpravy gumového vedení pilin na krytu lišty. Hnací řetězová kola 0,325 a 3/8 se liší průměrem(i počtem zubů dle typu) - tedy převodem do pomala, nebo do rychla. Rozdíl, ale není velký - viz. návod na obsluhu a rychlost řetězů.
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 7.1.2009 19:37
Jiří, Jiří, myslel jsem, že jste své Dolmar vášně již ukrotil, ale jak vidím, ne. Téměř bych s vámi souhlasil, ale pak příjde něco, co vše popře. Brzda u SOLO, neměl jsem s ní nikdy výraznější potíže, špinavá, čistá, vždy bezvadná funkce! Rozhodující je funkčnost, nikoli estetika, kterou si mimochodem Dolmar půjčil od... A právě u této značky se funkční potíže občas projevují díky zakrytování mechanizmu! V případě používání ekoolejů, se dokonce stává brzda, takto provedená, občas zcela nefunkční! Jen trošku ještě k údajům SOLO 651 SP je farm třída s výkonem 2,7 kW, KM 2,9 Nm, 651/651 H je profi třída s výkonem 2,9 kW, KM 3,0 Nm. Spotřeba u 651 SP až 556 g/kWh, 651/651H 528 g/kWh, tento rozdíl však setře celková spotřeba a srovná na 1,5 kg/h. AV systém je kombinovaný, vibrace jsou dostatečně zachyceny. Jinak souhlasím s názorem, pokud tazatel měl již PS 500, není důvod změny, snad s výjimkou zvýšení výkonu.
Radek
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 7.1.2009 20:48
Pokud bych porovnával, tak si u současných pil nevybavuji takto řešenou brzdu. Třeba Stihl, nebo Dolmar to mají u všech současných modelů řešené tak, že je mechanika schovaná. Pokud je lepší, že na mechaniku letí prach s horkým vzduchem a k tomu kapičky ekooleje, tak se mám co učit. Nebo je to o tom, že je lepší tyto věci nevidět, že by Solo vášně?? :)). Pokud jsem to pokazil jen tou brzdou, tak mohu být spokojen. Já si nemyslím, že brzda je nespolehlivá, více mi vadí, jak je řešená. Na spodních stranách krytů motoru se zachycuje prach, který se těžko odstraňuje, to stejné jde na brzdu. Ale pokud to nevadí, tím lépe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 7.1.2009 22:17
Ale ne, vše v pořádku, jen mi to přišlo trochu malicherně postavené! Ty kryty jsou opravdu někdy horší než otevřené provedení, taková pružina brzdy, uložená pod krytem kde se ten popisovaný sajrajt hromadí, se brzy naplní a krom vytlačování krytu působí jako ucpávka a později jako špalík! Navíc známe "údržbáře", co není vidět, to se čistit nemusí.
K 133.198, už jsem viděl kupu dřevorubců "praktiků", co si nejen neumí nabrousit řezné zuby, ale ani omezováky a že jim volný řetěz padá z lišty je napadne až když to opravdu udělá! Hlavně, že večer v hospodě "udělají" za den 30 kubíků a na faktuře mají 10 000,- za měsíc těžby! Kočí, nebo traktorista mají trauma jen slyší jejich jméno, protože už ví co to bude za rachotu to po nich vytahat! Vážený kolego, viděl jsem taky dost amatérů, kteří strčí lecjakého "profíka" do kapsy! A nejen broušením! Jediná vaše pravda je, že Dolmar si libuje v ostrém řetězu a za tupý se majiteli tvrdě pomstí! Jinak mít potřebu rozšířit svůj strojový park, šel bych do Dolmaru. Rád si sám vyzkouším co nabízím ostatním a věřte na nějakých 20 m3 ročně to rozhodně nemám! Pár nul přidat můžete.
Radek
|
|
|
|
|
|
|
host - 188.154 (?), 7.1.2009 21:13
S PS500 jsem byl moc spokojený a věřím tomu, že tomu kdo mi ji ukradl bude taky perfektně sloužit :-). Jen jsem si říkal, že bych mohl zkusit něco silnějšího do 13000,-Kč, protože s tím 3/8 řetězem měla někdy PS500 trošku problém. Do této ceny a vyžšího výkonu se vešla jen Solo 651 a Stihl MS 280,290. HQ jsem vyřadil, protože je do této ceny jsou moc plastové.
Michal
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|