kupa novej pily
|
|
|
|
|
|
|
|
bunny - Zlatý Zahrádkář (813) - 176.210 (?), 7.1.2008 18:54
ARB: pozrite, co sa tyka ochrany oci, tak to beriem, ale skor ako ochrana pred pilinami (rezanie vo vyske ramien), ale tu vetvicku si neviem predstavit, mohlo sa stat, ale je to skor rarita... pisal som o zbierani hub v lese, skutocne (aspon mne) sa pri tejto oddychovej cinnosti stalo, ze som "nabehol" na nejaku vetvicku, teda skor tie okuliare by boli potrebne pri tom ako pri rezani...
na ochranu sluchu mame a budeme mat rozdielny nazor... rozdielny nazor mozno mame aj v pouzivani rukavic, ja ich nenosim, lepsie sa mi pracuje s pilou bez nich...
viac ma vsak zarazilo, ze ste nespomenul odev, nejde ani tak o ochrane proti porezaniu, verim, ze sa zase bude niekto namietat, ale v podstate tam az take velke nebezpecenstvo nehrozi, uvediem argument preco, lebo neznasam pisanie bez vysvetlenia a argumentov, cim apelujem na pana pred vami, aby konkretizoval preco moje nazory su na prd... takze to porezanie hrozi pri spatnom vrhu pily, ale to v podstate nehrozi, lebo funguje brzda, ktora pilu sekne... a tiez hrozi napr. pri posmyknuti sa (mne sa to tiez stalo), z nejakeho dovodu sa posmyknete a moze sa stat, ze dojde ku kontaktu listy s telom, zvycajne nohou, ale reflex je pustit v momente plyn, teda do nohy sa nikdy "nezareze" pila v plnych otackach, ale uz spomalujuca pila, ktora este strhne oblecenie, teda "skodu resp. uraz", ktory sposobi nie je velky (ja som mal povrchovu reznu ranu, skrabanec)
to na co ja kladiem doraz a zrejme kazdy pilcik nie je ochrana zraku, prilba ale farebny odev, teda orandzova na pleciach, rukavoch a pod. ta viditelnost je skutocne velmi dolezita..
to ze z katalogov sa na nas usmievaju od hlavy po paty vystrojeni pilcici je jedna vec a to co v lese staci na bezpecnu pracu je vec druha...
priklad trochu off topic, preco si na vsetko urobim vlastny nazor a neverim odporucaniam vyrobcov, lebo si myslim, ze im ide z vacsej miery o biznis... viete ze pred par rokmi bola v Tatrach kalamita, do lesa nepustili traktor, ked nemal ekologociky olej a neviem co este csetko ekologicke, tiez odporucania a demagogia... ti "chudaci" vypustili olej, dali tam ten "eko", po par dnoch mali znicene cerpadla, uplne rozleptane filtre a pod. ekologicky olej pouzivali namiesto "solviny" vraj to perfektne umyvalo ruky, dodnes sa z toho chlapi smeju... teda je jedno, co tvrdi vyrobca a neviem kto este, ja vsetko zhodnotim a urobim si vlastny nazor... samozrejme nikto ho nemusi respektovat a zdielat ho so mnou, ale bolo by fajn, keby tu nikto nikoho neosocoval a ked uz, tak nech pise aj argumenty...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 7.1.2008 19:19
Toto uvádím pouze z důvodu snahy usmířit Vás, neboť si myslím, že to podstatné jste uvedli a hlavně se snažili všestranně poradit. V praxi to chodí většinou tak, že zpočátku je dodržováno z hlediska bezpečnosti téměř vše a postupně dochází k různých ústupkům a také zpříjemnění práce, neboť v "plné polní" to není žádná slast a je to zátěž. Zkušený profesionál také jednou začínal, a pokud něco ošidí moc dobře ví, že riskuje. Na druhou stranu super vybavený amatér přežije bez větší úhony kontakt řetězu s neprořeznou nohavicí, ale nic mu nepomůže jeho výbava, když bude řezat napružený vývrat, který ho katapultuje, nebo naopak přimáčkne či zavalí. Tím chci naznačit, že motorová pila je vynikající nástroj, ale na druhou stranu velmi nebezpečný. Toto je třeba, aby si uvědomil každý, kdo pilu chytne do ruky. Postupné získávání zkušeností a jistoty se nedá nabiflovat a je třeba s neustálým respektem získávat praktické poznatky. Abychom byly s konečným výsledkem práce spokojeni - je to o souhře pily v bezvadném stavu, obsluhy, která má potřebné znalosti a zkušenosti, dodržení zásad bezpečnosti práce a správném odhadu vlastních sil a hranic. Ani super profesionál se nepustí do složitého kácení, řezání po hlavě a vše si dobře rozmyslí a posoudí jestli na to má, tak aby vyloučil možná rizika. Toto vše jsou jen rady, které mohou, nebo nemusí být použity, rozhodně by je měl každý amatér zejména brát "životně" vážně.
|
|
|
|
|
|
|
host - 223.2 (?), 7.1.2008 20:41
Pane J.S. prosím Vás, že odbočuji od témata. Nevíte jaké vůle ventilů jsou na B+S Quantum XM 50? Děkuji P.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 223.2 (?), 8.1.2008 13:07
|
|
|
|
|
|
|
bunny - Zlatý Zahrádkář (813) - 176.210 (?), 7.1.2008 20:58
opisujete tu dost konkretne situacie a mate pravdu, neskusenemu moze "plna vybava" usetrit zdravie... ale padol tu prispevok, ze v lese prilba ano, na dvore pri priprave dreva nie... pocul som o jednom chlapovi, neviem ci je to pravda, ze tesne po svadbe rezal drevo na palenia na dvore odtrhla sa retaz a znicilo mu to celu tvar, povedal mi to kamarat... teda v tom pripade by mu prilba a sietka asi zachranili tvar... (neviem co je na tom pravdy, lebo retaz by sa mala zachytit v pile)
co sa tyka prace v lese, tak opatrnosti nikdy nie je dost, hlavne v urcitych situaciach, rezanie "dvojiciek", alebo pustanie stromov hore kopcom, kde hrozi posun stromu dole... vzdy treba mat okolo seba cisto a premyslenu cestu, kam ustupit...
vacsinou chodime do lesa 1 pilcici, chodim aj sam, ale do vlastneho (sam v lese je tiez velke porusenie pravidiel, ale aspon mam mobil na krku), ale je uplne samozrejme aj napriek velkemu poctu odrezanych kubikov, ze ma kolega napomenie, daj pozor, to bude pruzit, alebo ja ked vidim, ze nieco je rizikove, tak ho napomeniem... berie sa to uplne samozrejme, nikto sa na to nehneva...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 7.1.2008 21:40
Stát se může cokoliv a bohužel někdy to nemůžeme ovlivnit. Proto je třeba eliminovat možná rizika a předcházet jim. Víte v jakém stavu měl řetěz a pilu. Mě ještě nikdy nepraskl řetěz. Proč? Nikdy jsem nesnížil omezováky víc než 0,65mm, vždy jsem brousil zuby na řetězu a ne vodící články, zuby jsem brousil stejnoměrně na délku, nesnažil jsem se ušetřit za každou cenu a starší řetěz s volnějšími nýty jsem vyměnil - stejně již na výměnu většinou je i dle zubů,řetěz mám stále v mezích správného napnutí a podvědomě jej kontroluji, na pilu jsem nasadil vždy řetěz, který tam má být podle výrobce, pilu mám vždy v technicky perfektním stavu - brzda, zachycovač prasklého řetězu, řetězka, lišta, upnutí lišty a kryt řetězového kola. Jinak pila musí být celkově OK , protože nějaký problém způsobí nepozornost, neustále sledujeme problém na pile a ne lištu a prostor kolem ní. Vím o hodně úrazech a i když kolikrát řežu při seřizování pily několik kol ze dřeva blízko u nohy, nebo v lese špalkuji velký věšák, tak mě to vždy zasáhne a hledám, kde udělal chybu. Sám jsem také poznal(naštěstí je poznal) , jak málo stačí, ale zákeřné je, že to nemusí být velký strom. Ten již sám vzbuzuje respekt a vše se zpomalí a zváží. Přesto velká nervozita, strach a nejistota přímo nahrává problému.
|
|
|
|
|
|
|
bunny - Zlatý Zahrádkář (813) - 176.210 (?), 7.1.2008 22:17
samozrejme, ze neviem v akom stave bola retaz... pisalo sa tu o bruske na retaz, o tom ako to je super na starsie retaze, ako to predlzi ich zivotsnot,lebo sa mozu brusit este viac a viac... tam som nechcel reagovat, ale retaz je len spotrebny material, na retazi by sa setrit nemalo a ked je opotrebovana, tak ju vymenit... je to bezpecnejsie a nova retaz ma aj vacsi vykon...
co sa tyka rezania stromov, tak osobne sa mi zrezuju horsie tenke stromy, cim vacsi strom, tym je to lepsie...
off topic ked ste tu:
mal som hranatu retaz delenie 0.325 dlzka listy 40cm vykon 3.4kW
teraz mam hranatu retaz 3/8 delenie dlzka listy 45cm vykon 3.9kW
cim to je, ze mam stale pocit, ze ta 0.325 s vykonom 3.4 rezala lepsie? je na to logicke vysvetlenie, alebo len zvyk a ci som blby? :) dakujem
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 7.1.2008 22:42
Tak pozor - k té brusce, to neznamená, že to bruska zhorší - stav řetězu a řezných zubů - naopak - nestejné délky zubů způsobují bodové namáhání řetězu - řežou jen některé zuby, navíc dochází k podřezávání, a tím se zvyšuje tření v liště - stranově v drážce lišty. Když je řetěz namáhán rázovitě dochází k největšímu prodlužování a uvolňování nýtů. Jinak je třeba brousit správně hluboko a nenarušit čláky řetězu. K těm řetězům - 0,325 řeže s menším odporem a má menší prořez. Dále je to dělením řetězu - zuby které jsou blíž u sebe 0,325 jedou v řezu s menším odporem.Proto se to tak děje, je to vidět i na těch videích, které jsem si také prohlédl z pozice diváka. Dále je důležitý počet zubů na řetězovém kole - 0,325 bývá většinou menší a má proto převod do síly, i když při o něco menší rychlosti řetězu. Z toho jasně plyne pro spokojenost při řezání s 3/8 1,5,1,6mm dostatečně silný motor, hlavně velký kroutící moment, neboť tam je síla každého motoru. Když na H hodně uzavřete, tak dosáhnete vysoký výkon, ale otáčkami bez podpory tahu - takový motor je rychlý, ale při zatížení rychle ztrácí. Proto je také důležité správné nastavení karburátoru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|