kupa novej pily

host - 106.2 (?)
6.1.2008 23:06

K ochranným pracovným prostriedkom, nedá mi neupozorniť:

Okuliare :

Bezpodmienečne, veď  zrak je náš najdôležitejší zmysel. Ideálne je možnosť kombinovať dve rôzne ská - ak praží slniečko - tmavé, ak sa praháňajú po oblohe mraky - číre. V prerezávke považujem nosenie okuliarov za bezpodmienečnú nutnosť, hlavne v hustých porastoch, veľmi dobre si pamätám ako mi pri otočke v smrekovom poraste zachránilo sklo okuliarov oko pred tenkou vodorovnou vetvou. Nemať okuliare, radčej ani nemyslieť ako by to skončilo. Takže nejde len o ochranu pred odletujúcimi pilinami.

Prilba +ochrana sluchu:

Padajú tu názory že sa používa (profesionálne) len ak "hrozí" kontrola, inak nie, veď načo? K tomu môžem povedať, že v mojom okolí bol nedávno prípad, že dotyčný ak by ju mal, mohol byť ešte medzi nami.  A ak by mohol vrátiť čas, tak náklady na kúpu a nutnosť nosenia ďalšej veci zo sebou po hore by bolo to posledné čo by ho zaujímalo. Veď život máme len jeden. A toto platí hlavne pre hobby pilčíkov, ktorí si chodia do hory na samovýrobu palivového dreva a na svoju bezpečnosť nedajú ani korunu, hlavná vec že investovali do  silnej píly. V jedinom prípade stráca použitie prilby význam: Ak spracovávame metrovicu napr. doma na dvore a z hora nám nič nehrozí. Ale v hore je to len otázka času keď sa niečo stane a vtedy  nosenie prilby môže zachrániť to najdôležitejšie. Ak chce niekto tvrdiť že práca s JMP je podradnejšia činnosť ako napr. jazda na babette, alebo na horskom bicykli (ja aj na ňom nosím prilbu, akurát nie ťažbársku), tak je to jeho voľba, dúfam že bude mať veľmi málo následovníkov.

Sluchátka, prípadne štuple do uší: Neverte tomu, že nemusíte mať. Ak robíte dlhšie ako niekoľko minút. Poškodenie sluchu hrozí a najhoršie je že sa prejavuje nebadane, postupne. Akustický tlak je pri plnom výkone motora nad 100dB,čo je už škodlivé - už 90dB dlhodobo škodí. A to pritom každý z nás po dovŕšení rtidsiatky postupne stráca sluchovú ostrosť a možnosť počuť vyššie kmitočty - 18 až 20kHz. Ak existuje jednoduché nenáročné riešenie - stačia štuple do uší za pár korún.Tak prečo si vedome poškodzovať sluch?

Obuv:

Na tom sme sa myslím jednoznačne zhodli, že kvalitná obuv, najlepšie špecializovaná na prácu s pílou je jeden zo základov práce v lese ale aj doma. Dobrá obuv chráni dva krát.

1. Konštrukciou: spevnenie členku nohy, oceľový špic, protiporezná ochrana.

2. Vypracovaním: priedušnosť a zároveň nepremokavosť: všitá napr. membrána PTFE.

Ak nám premoknú nohy, môžme byť sebelepšie oblečení, prechladnutie nenechá na seba dlho čakať. A to môžu byť vonku plusové teploty, stačí aby zapršalo, alebo bola veľká rosa. S tohto dôvodu sa mne neosvedčili vojenské kanady (obuv vz. 60). Nemajú pevný špic, nedajú sa rozumne impregnovať, je záležitosťou niekoľkých desiatok minút, kedy premoknú aj po poctivej impregnácii. Riešením môžu byť  rôzne pilčícke čižmy s prírodného kaučuku, ale nie každý znáša mať na nohách celý deň nepriedušnú obuv. S tohto pohľadu je použitie univerzálnych kožených topánok vhodnejšie, ale priznám že nie lacnejšie. 

A na záver ako povedal klasik: Nezabúdajte že v lese, v živote a na ceste ste vždy "iba" začiatočník.  ...a to platí aj pre mňa.

ARB

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 176.50 (?), 6.1.2008 20:26

no ved uvidite, ako pochodite, niekto vam tu retaz da,niekto nie... ale skuste napr. polichotit predajcovi, ake dobre referencie ste o nom dostali a pod. :)

co sa tyka oblecenia, tak naviac ho uvidite asi v katalogu, v lese nie...

chranice sluchu nepouzivam, ta pila zase az taky hluk nerobi, aby vam to poskodilo sluch, skor by ste chranic sluchu potreboval, ak by ste sa viezol v LKT...

dobra pracovna obuv je zaklad, o tom nebudeme diskutovat... netvrdim, ze to musi byt znackova hq obuv, to urcite nie, ale kvalitne kozene pevne topanky potrebujete...

co sa tyka oblecenia, tak je dolezite, aby ste "svietili" v lese, aby vas bolo vidiet, nie ste polovnik ani vojak, aby ste sa maskovali... ci potrebuje protiporezove nohavice alebo nie, je otazne, ja tvrdim, ze nie... najdolezitejsie je zdravy rozum v lese, do nohy si rezat nebudete, aj ked sa stat moze hocico, tak tie nohavice nie su az tak dolezite... skor je dobre mat viac vrstiev aj ked tenkych veci na sebe... tusim su v predaji nohavice od fi. BAT za cca.2000skk predok je vystlany, su hrubsie tie by uplne stacili, ja nemam ziadne a som spokojny...

zapamatajte si, ani ta najbezpecnejsia obuv a oblecenie vas neochrani pokial si date pred pracou 5 poldecakov domacej slivovice, teda zdravy rozum je prvorady...

co sa tyka prilby, tak tu som v lese videl iba ked mala prist kontrola... ochrani vas skor pred padajucou siskou, alebo odlomenym vrcholcom, ale tiez to nepotrebujete, ale...

ochrana pri praci je fajn vobec neznizujem jej vyznam, ale je toaj velky biznis pre spolocnosti, ajviac urazov v lese sa nestava kvoli tomu, ze by pilcik nemal oblecenie, prilbu a pod. ale preto, ze si nezabudol k benzinu pribalit a flasu domacej alebo nejake to pivo... zial...

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 176.50 (?), 6.1.2008 20:28

J. S. - xxx.xxx.103.201 (696), 6.1.2008 20:17 rad vas citam :) na tie 2 pily som myslel od zaciatku, ale nespominal som to, lebo v tejto teme to nema zmysel..

som rad, ze mate rovnaky nazor co sa tyka kupy novej a pouzitej pily...

host - 106.2 (?), 6.1.2008 20:43

vdaka za ten popis ochranneho oblecenia, suhlasim s tym co ste napisal, len som sa chcel uistit ci to co vidim dennodenne na vlastne oci je realitou vsade alebo je to iba miestna specialita

co sa tyka alkoholu, velmi mu neholdujem a zasadne ho pijem az vo vecernych hodinach (teda po praci), ale viem presne o com hovorite, bohuzial aj to je miestnou kazdodennou realitou..

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 176.50 (?), 6.1.2008 20:55

ale ja tym nechcem degradovat dolezitost "vybavy" urcite vsetko ma svoje opodstatnenie... verim, ze v zahranici by vas do lesa bez nej nepustili, len to nie je to najpodstatnejsie co v lese potrebujete... odporucil by som vam snad okuliare, mozno stit na oci, alebo priesvitne okuliare... to je len moja specialitka, zrejme zly styl orezavania, ale aspon raz za den sa mi podari dostat do oka pilinu... teda nosim vzdy zrkadielko a cistu vreckovku, pomohli by mi okuliare, ale neviem sa do toho dokopat... ale to len ja mam taku "uchylku", kolega v oku nikdy nic nemam,len mne sa zadari :(

host - 106.2 (?), 6.1.2008 23:06

K ochranným pracovným prostriedkom, nedá mi neupozorniť:

Okuliare :

Bezpodmienečne, veď  zrak je náš najdôležitejší zmysel. Ideálne je možnosť kombinovať dve rôzne ská - ak praží slniečko - tmavé, ak sa praháňajú po oblohe mraky - číre. V prerezávke považujem nosenie okuliarov za bezpodmienečnú nutnosť, hlavne v hustých porastoch, veľmi dobre si pamätám ako mi pri otočke v smrekovom poraste zachránilo sklo okuliarov oko pred tenkou vodorovnou vetvou. Nemať okuliare, radčej ani nemyslieť ako by to skončilo. Takže nejde len o ochranu pred odletujúcimi pilinami.

Prilba +ochrana sluchu:

Padajú tu názory že sa používa (profesionálne) len ak "hrozí" kontrola, inak nie, veď načo? K tomu môžem povedať, že v mojom okolí bol nedávno prípad, že dotyčný ak by ju mal, mohol byť ešte medzi nami.  A ak by mohol vrátiť čas, tak náklady na kúpu a nutnosť nosenia ďalšej veci zo sebou po hore by bolo to posledné čo by ho zaujímalo. Veď život máme len jeden. A toto platí hlavne pre hobby pilčíkov, ktorí si chodia do hory na samovýrobu palivového dreva a na svoju bezpečnosť nedajú ani korunu, hlavná vec že investovali do  silnej píly. V jedinom prípade stráca použitie prilby význam: Ak spracovávame metrovicu napr. doma na dvore a z hora nám nič nehrozí. Ale v hore je to len otázka času keď sa niečo stane a vtedy  nosenie prilby môže zachrániť to najdôležitejšie. Ak chce niekto tvrdiť že práca s JMP je podradnejšia činnosť ako napr. jazda na babette, alebo na horskom bicykli (ja aj na ňom nosím prilbu, akurát nie ťažbársku), tak je to jeho voľba, dúfam že bude mať veľmi málo následovníkov.

Sluchátka, prípadne štuple do uší: Neverte tomu, že nemusíte mať. Ak robíte dlhšie ako niekoľko minút. Poškodenie sluchu hrozí a najhoršie je že sa prejavuje nebadane, postupne. Akustický tlak je pri plnom výkone motora nad 100dB,čo je už škodlivé - už 90dB dlhodobo škodí. A to pritom každý z nás po dovŕšení rtidsiatky postupne stráca sluchovú ostrosť a možnosť počuť vyššie kmitočty - 18 až 20kHz. Ak existuje jednoduché nenáročné riešenie - stačia štuple do uší za pár korún.Tak prečo si vedome poškodzovať sluch?

Obuv:

Na tom sme sa myslím jednoznačne zhodli, že kvalitná obuv, najlepšie špecializovaná na prácu s pílou je jeden zo základov práce v lese ale aj doma. Dobrá obuv chráni dva krát.

1. Konštrukciou: spevnenie členku nohy, oceľový špic, protiporezná ochrana.

2. Vypracovaním: priedušnosť a zároveň nepremokavosť: všitá napr. membrána PTFE.

Ak nám premoknú nohy, môžme byť sebelepšie oblečení, prechladnutie nenechá na seba dlho čakať. A to môžu byť vonku plusové teploty, stačí aby zapršalo, alebo bola veľká rosa. S tohto dôvodu sa mne neosvedčili vojenské kanady (obuv vz. 60). Nemajú pevný špic, nedajú sa rozumne impregnovať, je záležitosťou niekoľkých desiatok minút, kedy premoknú aj po poctivej impregnácii. Riešením môžu byť  rôzne pilčícke čižmy s prírodného kaučuku, ale nie každý znáša mať na nohách celý deň nepriedušnú obuv. S tohto pohľadu je použitie univerzálnych kožených topánok vhodnejšie, ale priznám že nie lacnejšie. 

A na záver ako povedal klasik: Nezabúdajte že v lese, v živote a na ceste ste vždy "iba" začiatočník.  ...a to platí aj pre mňa.

ARB

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 176.50 (?), 7.1.2008 0:08

je zaujimave, ze ste si vypichli z mojich prispevkov to co sa vam hodilo :)

davam do pozornosti prispevok pisany 6.1.2008 20:55, cim som jasne napisal, ze vsetko ma svoje opodstatnenie, ale neprecenoval by som to a na kazdy vas argument je aj protiargument...

tak pekne po poriadku:

Okuliare:

pisete, ze bezpodmienecne ano... pisete o vetvicke, ktora vam skoro vypichla oko pri prezeravke... hm... myslim si, ze pri zbierani hub v lese co sa tyka vypichnutia oka vetvickou hrozi rovnake riziko ako pri praci s motorovou pilou a nosite aj na hubacke okuliare? kto ich nosi? ja som este nevidel ( a to som po lese pochodil dost), aby mal hubar slnecne (v lete) alebo priesvitne (v hmle) okuliare... mozno u vas je to pravidlo, u nas nie...teda vypichnutie oka nechajme bokom, dobre? to co som pisal su piliny, na to uz okuliare by dobre boli...

Ochrana sluchu:

mladi ludia si na diskotekach nedavaju stuple do usi, to vas netrapi, ale hluk pri pileni vas zaujima... skutocne uroven hlasitosti je vysoka, ale zabudli ste poznamenat, ze s takymi obycanymi stuplami v usiach pri "buracajucich"pilach ste ako autista, zijete si vo svojom svete,nevnimate okolie... viac by som sa obaval, ze nieco "nepredvidane" sa stane a bude treba zakricat na kolegu a on ma nebude pocut, lebo si bude chranit sluch...napr. pri praci s krovinorezom by som za pouzitie ochrany sluchu jednoznacne bol... je to vec nazoru...

Prilba:

preco spominate prilbu v suvislosti s financiami... stoji asi tolko kolko zarobi pilcik za jednu smenu, teda otazka ceny je irelevantna...

tiez som pisal, ze prilba ochrani napr.pred padajucou siskou,alebo odlomenym vrcholcom (aj to by sme mohli uz polemizovat o tom)... viete kolko pilcikov sa denne vyda do lesa rok co rok??? a kolko ich zomrelo na nasledky poranenia hlavy z dovodu, ze nemali prilbu? mizive percento, vsak? budem sa opakovat, ale nosite prilbu aj ked idete do lesa na maliny s rodinou? tiez hrozi nebezpecenstvo, ze na vas spadne z 25m siska, tazka, plna zivice alebo ze fukne vietor a odlomi sa vrchovec stromu a nosite tu prilbu na tych malinach... nenosite, som si isty...

Obuv: suhlasim co ste napisali...

viac urazov sa v lese stane v suvislosti s prevratenym traktorom a v suvislosti s alkoholom ako s nenosenim prilby, okuliarov a neviem coho este...

v tejto diskusii uz zaznel nazor, ze ked chcete viest auto, musite si urobit vodicak, tak preco nie je nutnost mat certifikat, ked chcete rezat s motorvou pilou... vtedy som pisal, ze netreba, na co...

je pravda, ze s motorovou pilou mozete zabit seba alebo ostatnych, ale na cestach zomiera denne vela ludi a KAZDY z nich ma vodicak... akykolvek "papier", certifikat z vas pilcika neurobi, tak ako z vas autoskola neurobi sofera a vlastnictvo vodicaku z vas hned dobrym soferom nerobi... ku kazdej pile sa predava navod na obsluhu, ked si ho kupujuci precita, tak zaklady vie, ked mu este skuseny znamy poradi, pomoze, tak ma dost vedomosti, aby mohol zrezavat stromy, najskor pri dozore a neskor sam... ide o to, aby boli dodrzane pravidla, nikde nie je zarucene, ze pilcik s certifikatom ich bude dodrziavat, tak ako nikdy nie je napisane, ze clovek bez vodicaku nemoze by lepsi vodic ako ten co vodicak ma...

v lese plati dvojnasobne, ze sa oplati byt opatrny...

host - 120.31 (?), 7.1.2008 10:05

Milý Bunny nechci se Tě nijak dotknout ani tě urazit, sám ochrané pomůcky moc nepoužívám, ale tvoje argumenty stojí za prd.

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 176.210 (?), 7.1.2008 17:56

v pohode, mozte ma urazit, aj sa ma dotnut, ale urobte to tak, ze uvediete konkretne priklady, preco moje argumenty stoja za prd... budte prosim konkretny...

host - 120.31 (?), 8.1.2008 0:12

Tak abych byl konkrétní. Srovnávat kácení stromů se sběrem lesních plodů je fakt dost dobrý.

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 106.2 (?), 7.1.2008 18:12

Pre Bunnyho.

Tak na koniec som rád že sme sa aspoň v niečom zhodli. Vy si naďajej môžte chodiť po hore bez ochrany hlavy a zraku - je to Vaša voľba a Vaše zdravie. Ja ale pracovať  v lese bez prilby a okuliarov, alebo sieťky nebudem, lebo zdravie mám len jedno. Tu nejde o nás dvoch, my máme v  prístupe k bezpečnosti práce jasno. Tu ide o to množstvo ľudí ktorí budú čítať toto fórum a môžu si vybrať ako sa vystroja ak pôjdu pracovať do lesa aké riziká im môžu hroziť a hlavne ako sa dajú minimalizovať použitím zodpovedajúceho výstroja. Nemusí sa predsa každý učiť na svojich vlastných chybách. Omnoho rozumnejšie a hlavne účinnejšie je poučiť sa zo skúseností a aj chýb druhých, ktorí ten istý problém aký riešime my teraz, vyriešili dávno pred nami.

ARB

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024