Dolmar PS-5000 a Husqvarna retez

kcg - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 122.186 (?)
24.8.2008 22:27

To nechapu. Vsechny navody co jsem precetl zduraznuji dotazeni retezu tak aby nebyl proveseny na dolni strane listy a snadny posuv. Ja pokud retez dotahnu jen taktak aby se skutecne dole dotykal, tak i pri velmi prudkem posuvu si nejsem jisty, jestli retez ma nejakou setrvacnost v pohybu. Tezko se to pri tom cuknuti da zjistit...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 21.230 (?), 24.8.2008 7:54

Neměl jsem na mysli rozdíl v napnutí 1-2mm, ale více jak 5mm. To už je výrazné a výsledek je pak jasně vidět bez zatažení za něj. Napnutý v klidu přisedá k liště a po pár cm posunu je viditelně volný! Dotáhout řetěz na "krev" je špatně. Trpí pak lišta, řetěz, spojkový bubínek, klika a ložisko. Někteří profíci se pak diví, že jim odejde karter u spojky, uvolní se ložisko kliky v něm a celý motor netěsní. Ještě tomu přidají, když neúměrně sníží omezovací zuby " aby to víc bralo", už u nového řetězu!

Radek

host - 21.230 (?), 24.8.2008 8:03

Pánové ještě drobnost, nikde jsem to tu nečetl. Nezapomínat při napínání přidržet lištu směrem vzhůru! Je to dost důležité! Vodící drážka je volnější než průměr čepů! Je to v každém návodu slušnější značky.

Radek

kcg - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 122.186 (?), 24.8.2008 20:35

Tak ted tomu trosku nerozumim. Hazi mi to (pumpuje), takze dotahnu retez tak aby se dolni strana dotkla hrany listy (listu tahnu smerem nahoru), pak retez rukou posunu ve smeru rezu, kdyz jsem v miste kde jde posun viditelne snaze, zahybu s retezem smerem ve smeru a proti smeru rezu, ono si to nejak sedne a pak se mi prohne dole od listy -- nedoleha tak jako pri napnuti. Pruhyb je tak 2mm. To je OK? Ja myslim, ze je to prilis volne, takze ho jeste trosku dotahnu aby i v takovem miste sedel na liste. Pak jde ale posun rukou uz hure, ale retez stale jeste snadno jde oddalit od listy na 3-4mm. Nevite nekdo kde je to vlakno o 460ce, kde se to resilo?

Diky a pekny den, Karel

kcg - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 122.186 (?), 24.8.2008 20:41

Je mysleno toto vlakno? www.zahrada.cz/forum/mala-mechanizace/nepravidelna-vule-retezu-ps460-77244/

Jinak PS-5000 ma prstynek, takze nevim jestli je tam mensi ci vetsi pravdepodobnost vzniku tohoto problemu. Karel

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 84.20 (?), 24.8.2008 20:55

Už jsem to tu někde ventiloval - řetěz je správně napnutý tehdy, kdy po prudkém cuknutí na horní straně lišty setrvačností popojede sám o další 1 - 2 cm.

Průvěs dole není příliš důležitý, je výsledkem mj. vůlí mezi zuby, které jsou u každého jednotlivého řetězu libovolné značky různé.

Skutečně bych v tom další záhady nehledal, motorová pila není stroj na řezání s přesností na desetiny mm...

kcg - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 122.186 (?), 24.8.2008 22:27

To nechapu. Vsechny navody co jsem precetl zduraznuji dotazeni retezu tak aby nebyl proveseny na dolni strane listy a snadny posuv. Ja pokud retez dotahnu jen taktak aby se skutecne dole dotykal, tak i pri velmi prudkem posuvu si nejsem jisty, jestli retez ma nejakou setrvacnost v pohybu. Tezko se to pri tom cuknuti da zjistit...

host - 21.230 (?), 24.8.2008 21:20

Karle, to je přesně ono, "ono si to nějak sedne", sedne si to tak jak má! Potom dotáhnout na na potřebnou vůli, potáhnout ve směru řezu a kontrola. První kontrola je však nutná ještě před nasazením, pokud jsou zuby řetězky, jedno zda prstýnku nebo pevné, vymačkané o víc jak 1mm, je třeba dát novou! Nedávat v žádném případě nový řetěz na starou řetězku! I to mohlo být příčinou vyskočení řetězu z lišty! To co tu zaznělo o "pumpujícím", nebo viklajícím se řetězu na nové řezné soupravě, včetně řetězky, jsou jen důkazem, že je něco špatně. Vůle nového řetězu v nové (správné) liště musí být téměř neznatelná a pokud "pumpuje" řetěz, je řetězka, případně lišta na reklamaci! Jediná situace, kdy toto může nastat je v případě nadměrné vůle ložiska na klice! Řetěz, který se nerovnoměrně natáhne nový je ten samý případ. Reklamovat!  Lišta se ne nadarmo nazývá vodící a jak má vést takový kus železa, nerovnoměrně upravený? Řetěz se má povolovat jen opotřebením spojovacích čepů, pokud se vytahují oka, může dojít k jejich destrukci a přetržení.

Pane Karel, jak dlouho pila před tím řezala?

R.

kcg - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 122.186 (?), 24.8.2008 22:35

Pila je uplne nova, pred svlecenim retezu mela narezano opravdu jen par rezu. S tim pumpovanim, nevim, mozna neco co povazuju ja za pumpovani by druhy presel s pokazem na normalni chovani. Rozhodne to neni pupovani v radu 5mm a vys (jak se tady nekde uvadi)! Pila ma prstynek, ktery je nasazen na hrideli a i tento prstynek ma svoji jistou mili-vuli. Myslim, ze cely problem vyresim koupi nove listy + noveho retezu a tak ziskam referencni vzorek se kterym budu moci porovnavat objevene podivne chovani "stare" rezne soupravy. Jinak prstynek jsem uz okem zkoumal a nezda se byt nejak poskozen. Zuby vypadaji bez jakychkoli nasilnych vrypu/zatlaceni, takze si myslim, ze prstynek je ok. Listu takto nedokazu zkontrolovat, ale kdyz se retez svlekl z vodiciho kola listy, predpokladal bych ze mohla byt usetrena narazu reteze jak ho zachytil zachytavac. Ale to poznam asi az srovnanim s novou listou...

Diky! Karel

host - 176.86 (?), 24.8.2008 22:59

preco chcete kupovat novu listu? ved tym, ze vam zhodilo retaz tak sa liste nestalo nic (predpokladam)... a tiez netreba novu retaz, podla mna to chytilo 1 zub tak poriadne, no nech su 3 zuby chytene, ja by som dorovnal celu retaz, nabrusil a nevidim dovod kupovat novu retaz a listu, ale je to len moj nazor, budem rad, ked tu zaznie nazor preco pri zhodeni retaze kupovat hned nove (rad sa poucim)

a skutocne plati to, co som vam uz pisal, necitajte foru, nehladajte nazory tu, ani v navode, ale nech vam to niekto predvedie nazorne, ako ma byt retaz napnuta, ako je to dobre, ako je to malo, ako vela, ako sa brusi a pod. darmo vam bude niekto vysvetlovat ako chuti pizza, darmo budete citat o tom clanky, kym neochutnate, tak vzdy si nebudete isty...

kcg - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 122.186 (?), 24.8.2008 23:07

Tu novou listu a novy retez jsem myslel pro porovnani. Nepouzival bych to, ale mel bych to jako novy referencni vzorek. Mate pravdu, ze nejlepsi je to ukazat na zivo, ale i tak clovek hodne ziska z fora (diky!), videa jonseredu a navodu od Dolmaru. Napinani retezu resim tak dlouho proto, ze proste nechapu proc mi dle meho dobre napnuty retez jen tak vylitl z listy. A nerad bych aby se to opakovalo casteji. Zaroven bych nerad retez prepinal. Je to ale proste jen mozne ze si HQ retez sedal a sedala si i nova lista... Pekny vecer, Karel

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz