Dolmar PS-5000 a Husqvarna retez

host - 176.86 (?) 
24.8.2008 23:38

moj nazor je resp. co mi robi HQ (ten shit mate pravdu), nasadim listu, nahodim retaz, listu sa snazim natiahnut a rukou pootocim retaz, fajn retaz sadla, nic tam "nepuka", skontrolujem vizualne retaz je v kolecku, prikladam kryt a dotahujem sruby, su ako tak dotiahnute, spanujem retaz bocnym upinanim, zda sa mi ok, ale predsa volna, co nevadi, lebo po dotiahnuti 2 srubov drziacich listu sa retaz dotiahne este... rucne skusam retaz pootocit, nic nepuka, sadi, vsetko je ok... startujem, preturujem, vypinam pilu, retaz sadla a je volna, uvolnim 2 sruby, pritiahnem bocne napinanie, startnem a spokojne rezem... vizualne skontrolujem ci nahodou retaz nevisi resp. ked pustim plyn, tak si vsimam ako rychlo mi retaz zastane, ked je to hned, tak je asi pritiahnuta velmi (uvolnim ju trosku) ked zastavuje tak akurat, tak spokojne rezem dalej...

podla mna Karel vy ste nasadili retaz, zdala sa vam ok, ale v momente po preturovani si sadla, vy ste ju nenapli, rezali ste a zhodilo ju... retaz zhodi, ked je nespravne napnuta, ale ta vasa musela byt extremne volna, lebo retaz zhadzuje, ked pilite napr.konare, ked je nejake pnutie, alebo vacsie mnozstvo konarov (nieco ako krik) ale vzdy v kombinacii s niecim, kde je pnutie...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 90.168 (?), 25.8.2008 10:33

Karle, jak to tak pozoruju, tak nejlíp bude když zajdete do servisu a necháte si ukázat jak má být řetěz napnutý. Takhle na dálku se to vysvětluje blbě :-(Popsané to tu je dostatečně, ale pokud vám to přesto není jasné, tak to chce ukázat naživo. Kupovat pro porovnání novou lištu+řetěz je zbytečné. Jinak svlíklo se vám to na 99% kvůli volnému řetězu (1% je, že jste při řezání pilu zkroutil až to vyhodilo řetěz z kladky)

Ještě to shrnu: Při napínání se přesně držte návodu - povolit šrouby, lištu přizvednout nahoru, napnout řetěz tak, aby dole přiléhal k liště a šel uprostřed lišty lehce odtáhnout o těch 3-5mm. Pokud pumpuje, tak v žádném okamžiku nesmí být prověšený, a zároveň v žádném okamžiku nesmí být napnutý na krev (=řetěz jde posouvat ztuha); pokud to takhle nejde vyštelovat, tak je někde chyba a běžte s tím do servisu...    Nakonec se utáhnou šrouby na liště a znova se to zkontroluje - řetěz musí dole přiléhat k liště, jít lehce odtáhnout o 3-5 mm a lehce posouvat po liště. Po prvním protůrování zkontrolovat ještě jednou, a pak se to průběžně hlídá během řezání...   Gl.

kcg - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 122.186 (?), 25.8.2008 10:43

Diky vsem za rady v tomto vlakne. Uz jsem to zanalyzoval a myslim, ze retez uz mam napnuty dobre. Take si myslim, ze uz vim proc se mi tak rychle svlekl. Myslim, ze jsem udelal jednu velkou chybu a to tu, ze po nasazeni noveho retezu jsem listu nezvedl nahoru (nevzpominam si, ze bych to v te vymene udelal). Mirne jsem dotahl (velmi mirne), pak jsem zacal rezat, lista se pohla nahoru a na problem bylo zadelano. Kdyz se lista z volne "visici" polohy pridrzi nahoru tak se retez (puvodne napnuty) dole prohne o 1-3mm. To si myslim, ze je asi ten duvod proc to slo tak rychle dolu. Diky vsem vasim radam a diky tomu, ze jsem retez HQ asi 20x napinal a povoloval, posouval a studoval plus prohazoval s original Dolmarem, tak jsem to asi uz chyt trochu do ruky. Diky a pekny den! Karel

host - 90.168 (?), 25.8.2008 11:01

Šrouby lišty utahujte víc, asi to bylo málo. Lehce je málo, pevně je akorát, na krev je moc ;-)   Gl.

kcg - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 122.186 (?), 25.8.2008 11:07

Jo, to utahovani listy mam po vsech tech vymenach uz taky snad v oku. :-) Pekny den, Karel

host - 21.230 (?), 25.8.2008 23:41

Zdravím vás pánové, myslím, že liště není vůbec nic a nehoda se stala jen pro to, že řetěz nebyl dokonale nasazen. Záložní lištou nic neskazíte, minimálně při kácení a sevření lišty, sundáte pilu a můžete začít výš a pořádně! Nepředpokládám, že taková značka jako Dolmar by připustila montáž nesprávné řetězky u nového stroje.  Na řetězu skontrolujte vodící články, případné otřepy vzniklé spadnutím, opatrně obrušte, nebo opilujte a v klidu řežte a řežte. Rozhodně pochybuji o kombinaci řetězka 0,325" a řetěz 3/8", snad jen 3/8" hobby, jinak se nedá řetěz ani pořádně nasadit. Možná když řetězka byla před smrtí!

Radek

kcg - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 122.186 (?), 26.8.2008 6:42

Diky Radku. Mate pravdu po spadnuti mi retez ani nesel do listy nasadit, protoze nektere vodici clanky byly mirne poskozene (vrchol byl mirne splacnuty a tim padem sirsi). Opatrne jsem je zbrousil (zboku to rozsireni) a retez uz je zase funkcni a reze. Ted se venuju uceni umeni jak nabrousit retez s pilnikem bez voditka (s voditkem je objednany, ale bude pozdeji). Jinak, jak se vlastne pozna ostry retez pohledem/pohmatem?

Diky a pekny den, Karel

host - 21.230 (?), 26.8.2008 13:02

Zdravím všechny,

neměl bych to říkat, ale zkouším celá léta ostrost tak, že ukazovákem sahnu opatrně na břit a musí "lepit", je to jen takový lehounký dotyk. Jako na lepící pásku. Jinak celé čelo musí mít plný profil, při pohledu ze předu. Hranatý jasně profilovanu hranu, špička "píchne" a kulatý je jasný. Proč bych to neměl uvádět? Veškeré operace s řetězem se správně mají dělat v rukavicích!

Radek

host - 250.83 (?), 25.8.2008 17:34

Ještě si zkontrolujte, jestli máte všechny komponenty opravdu 0,325 nebo 3/8. Koupil jsem novou pilu Dolmar 5000 a měl jsem tam lištu a řetěz 3/8 a prstýnek řetězky 0,325.  Přišel jsem na to, až prstýnek praskl. Přitom s tou pilou řezal i profik a byla na servisu, kde ji prohlédli, seřídili a vyzkoušeli a ničeho neobvyklého si nevšimli.

kcg - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 122.186 (?), 25.8.2008 17:46

Fiha, tak to je bota. No ja mam listu 0.325". Retez ted minimalne taky a retezku nepoznam. Intuitivne ale predpokladam, ze 3/8" je vetsi (vetsi objezna rychlost retezu dle specifikace) a tedy, ze pokud by tam byla 3/8" tak by drhla o ten gumovy usmernovac pilin -- ktery se pro 3/8" vyrezava (kousek), ale ktery jsem tam jeste do te "udalosti" s retezem mel. Takze bych to videl na plne 0.325" pilku. V kazdem pripade diky za upozorneni! Pekny den, Karel

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz