a opet vyber pily
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 106.136 (?) 18.5.2008 19:50, zobrazeno: 25501x
prosim o radu pana J.S., ale neni to podminka. Chci si poridit pilu PS 420 na obcasne rezani palivoveho dreva a na prace kolem chalupy. Jsem v tomto smeru uplny amater. Puvodne jsem uvazoval o Stihl 180, ale upoutali mne vase odborne poznatky a rady a to nejenom o Dolmarech. Takze proto se me uvahy zacali priklanet k teto znacce. Nejdriv to byla 460 a pak 420. No a tak si rikam jestli pak by nestacila nektera z nasledujichi znacek PS 400, 340, 34 nebo 33. Srovnavam porad se Stihl 180. Fakt nepotrebuji nic silneho, ale at je to radsi kvalita. Takze moje otazka: Skuste prosim porovnat jednotlive typy konstrukcne a poradte kterou dolmarku si poridit. Bude to moje prvni, ale asi urcite i posledni pila, protoze i po 10-ti letech bude u mne stale ako v zabehu :). Moc dekuji za kazdou radu.
Zdravim vsechny na diskusnim foru, Petr.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 18.5.2008 20:13
Pro pořádek - PS 350(o té se nezmiňujete???) a PS420 jsou nové typy(kompaktní odlehčená farm řada), stejně jako PS460(klasická farm řada) - stejné konstrukční řešení - rozdíly v detailech a účelu použití, PS 33,340,400(hobby až po odlehčenou farm PS410) - stejné konstrukční řešení - rozdíl ve výbavě a výkonu - objemu motoru - starší, velmi odolné a ověřené typy - přesto zaostávají ve výbavě a technice. PS34(plus další odvozené silnější typy - hobby) - je první model s zaobleným designem, pila, která jediná je řešena tak, že má kovové víčko na válci - nemá tedy kovovou skříň - a tento komplet ve v platovém sketetu. Tato pila je určena vysloveně na občasné řezání kolem domu a slabší dřevo. Přesto výkon není špatný, ale z pohledu montáže - demontáže, prachové ochrany olejového čerpadla a např. výměny start. šnůry špatně řešeno. U Dolmaru bych vybíral mezi PS350,420, pokud byste volil Stihl, tak doporučuji novou řadu - 171,181.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 106.136 (?), 18.5.2008 22:30
moc dekuji pane J.S. Na designu /stary, nebo zaobleny mi moc nezalezi, ale je pravda ze kdyz uz je tu nova rada... Jeste nemam jasno v oznaceni retezu (3,8" nebo 0,325") ma to nejaky vyznam, myslim pro mne. V podstate jsem sa rozhodl pro 350-tku, urcite nahradi sthil 180 i kdyz zase cena je o nejakou tisicku vyssi-hmm. Zatim dekuji.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 19.5.2008 6:39
Řetězy jsou na pilách dle vhodnosti - výkon motoru, řezný výkon, použití pily. Z pohledu ostření i odolnosti řetězu je výhodnější 0.325 1,3mm, tento řetěz vydrží déle ostrý, méně se vytahuje. Samozřejmě, že 3/8 1,3mm bude řezat, ale zejména tvrdé dřevo a větší průměry ukážou rozdíl. 3/8 lze použít na oba modely 0,325 pouze na PS 420.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 106.136 (?), 8.6.2008 16:31
Pekny den preji vsem. Tak jsem se rozhodl (jak uz jsem psal) pro PS 350, ale prece jenom jeste par dotazu. Cim vice obchodu prochazim, tim v tom mam vice zmatku.
Nejdrive k cenam. PS 350-7000,-czk, 420--8000,-czk, 460-9000,-czk, 460 DX (co znamena oznaceni-DX)-11000,- czk, 500-11000,- czk. Jsou to ceny dobre, nebo patrat dal, po jeste nizsich? Nechaji sa levnejsi tipy Dolmaru srovnavat s treba Solo 635-6000,-czk, 636- 7000,- czk, nebo Homelite CSP 4016-5000,- czk, nebo 4518-6000,- czk. Nerad bych prekrocil cenovou hranici 8000-9000,- czk, ale pokud by to byl zasadni rozdil v konstrukci nebo kvalite pri minimalnim cenovem rozdilu, tak urcite budu o tom uvazovat. Jak uz jsem zminil, bude to prvni a tez posledni moje pily. Rocne hodlam s ni pracovat cca5 hod. Vim..na takove pouziti si mohu koupit stroj z Tesca, nebo Baumaxu sa zivotnosi 50 hod a budu mit na 10 let vystarano. Jednak nechci aby se mi pilya hned porouchala, nebo rozpadla a tudis bych nerad prisel k urazu. Myslim, ze s pilama kolem 2500-3500,- czk, se to muze lehce prihodit. Zatim dekuji, Petr
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 8.6.2008 17:54
Pro porovnání a udělání si přehledu, jak je PS420 vyrobena je vhodné si ji prohlédnout na www.dolmar.de, kde si můžete postupně na obrázcích prohlédnout hlavní přednosti a konstrukční řešení. Ani jedna z Vámi uvedených alternativ(Solo, Homelite) nemá hořčíkovou skříň motoru(díky tomu je m.j. zajištěna profesionální odolnost a rychlé odvedení tepla při vysoké zátěži motoru), nastavitelné, velmi přesné a profi olejové čerpadlo, tak nízkou spotřebu paliva(proto je možná verze s lehkým KAT). Při přímém srovnání s PS5000 (momentálně dělám probírku souší dub, bor, smrk, habr) do průměru 40cm je PS420 s 0,325 1,3mm řetězem velmi zdatným konkurentem hlavně do 30cm průměru a její největší předností je spotřeba a hmotnost, extrémně lehký start, PS5000 má vyšší výkon, ale v těchto průměrech to není tak znatelné, jako opakované razantní přechody motoru v otáčkách, ale to je srovnání s profi pilou. Z mého pohledu a v daném výběru s ohledem na objem řezaného dřeva a požadovanou kvalitu - jednoznačně PS420. DX - dekompresor a kufr k pile. Dekompresor je u PS420 nahrazen pomocnou startovací pružinou a startujete lehce z ruky - s ohledem na bezpečnost a zkušenosti.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 106.136 (?), 8.6.2008 20:53
takze mohu klidne zustat u modelu 350? (je o tisicovku levnejsi) o neco slabsi vykon ale pro mne asi ucel splni.? Opravdu bude slouzit pouze na palivo do krbu. Take jste mi doporucil stihl 171, 181 v cem je rozdil oproti 170,180. A co ty ceny? muze byt?
dekuji
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 8.6.2008 22:02
MS 171 a 181 jsou konstrukčně vylepšené modely 170,180. Základní rozdíl je v konstrukci motoru - předvýplach čistým vzduchem odděleným nasávacím kanálem do prostoru klikové skříně = tím se sníží objem emisí ve výfukových plynech. Dále, vibrace jsou řešeny ocelovými pružinami. Zakulatil se design. Díky tomu všemu došlo ke zvýšení hmotnosti, proti původním modelům. Z pohledu možného použití, provedení i výkonu je model PS350 na vyšší úrovni(farm dle PS 420), má ale díky tomu o něco vyšší hmotnost (celá skříň je z lehkého kovu). Zajímavostí je u MS171,181 použití 1 šroubu na úchyt lišty, což je průběžně opakované řešení, dle typu a výrobce. Z pohledu Vašich požadavků jsou všechny uvedené modely pil možným řešením. Já bych volil PS 420, nebo 350 , ovšem rád si potom prohlédnu nové typy Stihl, které jsem zatím neměl možnost vidět a vyzkoušet. Pěkná animace je na www.stihl.de - ve vyhledávači dejde třeba technologie 2 MIX.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 183.55 (?), 3.8.2008 22:20
Jeste se chci zeptat na model PS 45, pripadne porovnat s PS34, nebo PS350. Dekuji. Petr
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |