a opet vyber pily

host - 183.55 (?) 
4.8.2008 13:13

Dekuji

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 234.163 (?), 4.8.2008 18:28
Dobrý den. Promiňte že Vám vstupuji di diskuse, koupil jsem MS210, hlavně proto, že Stihl má slevu a stála jen 6990Kč. Pane J.S., nevíte náhodou, jak je na tom tato pilka s kvalitou, resp. konstrukcí? Zajímalo by mě, jak moc na ni musím dávat pozor - můžu řezat třeba celou nádrž bez přestávky (je to snad víc než hodina, má divně malou spotřebu)?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 4.8.2008 21:09

Zajímavý dotaz, ale bát se nemusíte. Spotřeba paliva je dána konstrukcí motoru, ale obsluha ji může výrazně ovlivnit. Je to zejména fortelem u práce a správným pracovním postupem. Proto spotřeba může být malá, neboť se řeže s velkými přestávkami, než se připraví obsluha k řezu, ale čas letí a moc dřeva nařezáno není, nebo je postup rychlý a jistý, přestávky jsou malé a nádrž vydrží třeba "jen" necelou hodinu, ale pořezáno je více dřeva. Z pohledu kvality a konstrukce je Vaše pila takový střed z hlediska současné techniky. Nejhorší je kombinace plastová skříň, na které je přišroubován válec s druhou částí klikové skříně v jednom kuse - zde jsou problémy s různou tepelnou roztažností a deformováním, potom je to, co máte Vy - válec s částí klikové skříně, ale spodní díl je kovové víčko, to je podstatně lepší řešení - celé je to přišroubováno do plastového skeletu, to nejlepší je uložení klikovky v 2 dílné kovové klikové skříni, která zároveň v každém jednom dílu přechází do základního konstrukčního celku pily. Na toto jsou již přišroubovány kryty a další příslušenství. Toto řešení zaručuje velkou tepelnou stabilitu a rezervu při velkém zatížení. U profi pil je to nutný standard, dle výrobce se toto řešení objevuje i na nižších řadách pil. Rozhodně Vaše pila vyhovuje účelu použití a hodně zefektivníte svoji práci pravidelnou údržbou a hlavně řeznou soupravou v naprostém pořádku. Pohonné hmoty a olej na řetěz je samozřejmost - požadovaná kvalita dle návodu, příp. dle doporučení, nebo upřesnění prodejce, servisu.   

host - 234.163 (?), 4.8.2008 23:22
Vyčerpávající odpověď. Jsem tedy klidný, řežu jednou za týden tak tu jednu nádrž maximálně. Mám akorát trochu problém s pětilitrovým kanistrem benzínu, který bude už brzy starší dvou měsíců - ale příště natankuji míň paliva. Původně jsem se chtěl ještě zeptat na ekologický olej, který používám, ale to jsem již na jiném vláknu našel - neboli před zimou nádržku AD. Děkuji.

host - 204.188 (?), 4.8.2008 23:05

Zdravím všechny účastníky této diskuse,

jsa také J.S., ale s jiným zaměřením, požádal bych pana J.S., případně jiné odborníky o radu a pomoc:

Pomoc: mám starou DOLMAR SACHS 100-ku, byla fajn až do minule. Přestala táhnou, když ji přiložím ke dřevu, řetěz se zastaví. Vím, že máte schpnost poznat a na dálku detailně poradit s opravou, ale protože se v ní nechci šťourat víc, než je nutné, požádal bych Vás o úpmoc - informaci, kde by mi ji mohli prohlédnout a opravit, nejlépe Praha a okolí, případně pokud se tím zabýváte Vy...

rada: potřebuji pilu na občasné pořezání dřeva do 20cm průměru, aby zmohla i větší kus, bude-li výjimečně třeba. Nemusí být moc drahá, ale na druhou stranu nechci šetřit na úkor kvality (to už jsem si zažil se sekačkou ALKO). Četl jsem se zaujetím uvedené rady, ale některé zkratky mi nic neříkají, a pak nechtěl bych obcházet 50 obchodů a slyšet od každého prodejce, že jeho stroje jsou ty nejlepší.. Pokud budete mít tp na prodejnu, rád využiji. Není nad doporučení...

Děkuji za Váš čas

Jirka S.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 5.8.2008 17:38

Opravit SD 100 lze, díly jsou, ale pokud se tím budeme zabývat, je třeba počítat s tím, že bude asi nutná demontáž více dílů na pile. Ale po opravě tyto pilky jedou dál. Ovšem nyní je cena ND a práce vs. nová solidní pila na pováženou z pohledu rentabilnosti. Např. oprava za 3000,-Kč je v podstatě téměř polovina ceny pily Dolmar PS 350, a technicky se to nedá srovnávat, máte novou pilu se zárukou a budete i více celkově spokojen.

host - 204.188 (?), 5.8.2008 22:40

Děkuji za odpověď. Samozřejmě si uvědomuji, že opravy starých pil jsou problematické i finančně náročné. Dala by se zařídit (i placená) prohlídka pily, která by určila cenu opravy? Nebo je Váš odhad dostatečný?

A k Dolmar PS 350 - to už je Vaše doporučení, nebo je uvedena jako příklad? Dá se sehnat za necelých 7.900,-Kč, ale to praktické srovnání mi chybí.

Děkuji Jirka S. jiriks(zavináč)centrum(tečka)cz

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 6.8.2008 17:53

Ten odhad opravy berte samozřejmě s rezervou. Ale myslím si, že je lepší uvést 3000,-Kč, než 500,-Kč, a pak to bude podstatně více. Dále je třeba počítat s tím, že u starších pil se při opravě - vysloveně nutné pro provoz budou postupně řešit další související a vznikající problémy. Zjistit stav pily a předpokládanou cenu opravy mohu udělat, ale vhodnější je to pro známé, kde je to o vzájemné důvěře. Jinak máte možnost samozřejmě využít servis pil, kde se dopředu zeptáte, zda jsou schopni tuto službu udělat. Zde je jeden problém, a to, že počítejte s tím, že se dost často stává, že majitel staré pily je masírován, aby si koupil novou pilu(kterou mají skladem resp. na pultě), že se to nevyplatí opravovat. Opravdu jsou takové případy, že se to nevyplatí, ale také jsem se setkal s tím, že zanešený karburátor na D 109 ve výborném stavu byl důvod pro servisáka, aby doporučoval novou pilu jiné značky a další podobné případy. Srovnávat SD100 a PS350 skoro ani nelze, nebo ano, ale musel bych všechno popsat, neboť všechno se liší, pouze lehká kovová skříň motoru tradičně u Dolmaru zůstává. Nejlepší by bylo si v případě zájmu pilu prohlédnout a vyzkoušet. Ale ještě pilu nekupujete a také já jsem se podle předchozí značky a Vaší spokojenosti orientoval opět na Dolmar. Můžete ještě vybírat pilu z jiných značek, a porovnávat. 

host - 25.211 (?), 14.8.2008 11:34

Dobrý den,

navštívil jsem prodejnu - servis, zatím bez pily, a vše probíhalo očekávaně. DS 100 je prý hhistorický kousek, přinést ji klidně mohu, ale... A jestli nechci raději novou HITACHI CS38L za výbornou cenu 7000,-CZK.Tak nevím.

Nepředpokládám, že by jste se nějak výrazně přiživil na kontrole jedné pily, takže s důvěrou potíže nemám. Budete-li mít zájem, ozvěte se, prosím, na uvedený mail, domluvíme se na podmínkách.

Když jsem psal o srovnní, neměl jsem na mysli srovnání s DS 100, ale mezi nivými pilami. V prodejně mi sice nabídli, že si pilu mohu vyzkoušet, ale to bych s ní musel dělat půl dne, abych zjistil, jestli mi opravdu sedí.

Děkuji

Jirka S.

host - 224.239 (?), 14.8.2008 14:31
hitachi - to bude nějakej exot ne? (strejda google nic nevyhrabal), kupte si vyzkoušenou značku a rozhodujte se také podle blízkosti servisu, v ceně okolo 8000,- např dolmar ps 350, stihl ms 211
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika