Využití vylisované jablečné drti
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 9.11.2012 8:45
...ve výliscích z domácího lisování je nesrovnatelně víc šťávy než ve výliscích z domácího ručního lisování
Této větě vůbec nerozumím.
Druhák jsem už asi 30 let nedělal. Tehdy jsem to zkoušel tak, že jsem výlisky pouze prokypřil a lisoval znovu. Při okrajích jsou totiž suché, uprostřed "koláče" mokré. Později jsem zkusil přidat k výliskům trochu vody s kyselinou citronovou (podle kyselosti jablek resp. přídavku hrušek). Výslednou šťávu pak bylo třeba přisladit.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.186 (?), 6.11.2012 16:01
Dříve jsem výlisky vyhazoval. V poslední době je dávám rovnoměrně na kompost a překrývám postupně zemí. Na jaře není po výliscích ani památky a v místech, kde byly, jsou velká hnízda malých žížal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.199 (?), 9.11.2012 7:39
Máte pravdu, ve výliscích z domácího lisování je nesrovnatelně víc šťávy než ve výliscích z domácího ručního lisování. Takže já výlisky nevyhazujhi, ale přidám hodně vody a cukru, nechám vykvasit a vypálím. Výsledná pálenka není tak špatná, pokud je ovoce vyzrálé.Pouřívám na ořechovky a jiné likéry.. Jinak tady ještě nezaznělo, že když je málo jablek, tak lze vylisky z domácího lisování zalít přec noc vodou a na druhý den vylisovat mošt-druhák, aby nepřišlo nic nazmar. Nazdar.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 9.11.2012 8:45
...ve výliscích z domácího lisování je nesrovnatelně víc šťávy než ve výliscích z domácího ručního lisování
Této větě vůbec nerozumím.
Druhák jsem už asi 30 let nedělal. Tehdy jsem to zkoušel tak, že jsem výlisky pouze prokypřil a lisoval znovu. Při okrajích jsou totiž suché, uprostřed "koláče" mokré. Později jsem zkusil přidat k výliskům trochu vody s kyselinou citronovou (podle kyselosti jablek resp. přídavku hrušek). Výslednou šťávu pak bylo třeba přisladit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 9.11.2012 19:25
"Výslednou šťávu pak bylo třeba přisladit." To ale už není pravý "druhák",který se s ničím nemísí a jen se přislazuje.Jeden hospodský u nás vždycky říkal, že "aj z hroznů sa udělá víno" a tak by se to dalo aplikovat i u jablek.Záleží, jak jsou jablka dozrátá, podrcena a jaká je výtěžnost moštu, popřípadě kolik cukru je potřeba dodat po scelení obou. Terkelica je také něco, co se dá z jablek vydestilovat.Všecko je to ale z nouze ctnost. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.226 (?), 10.11.2012 7:18
"Výslednou šťávu pak bylo třeba přisladit." To ale už není pravý "druhák",který se s ničím nemísí a jen se přislazuje.
V čem je rozpor?
"aj z hroznů sa udělá víno"
Z hroznů se snad dělá normálně, ne? Nebo je tím myšleno ze stopek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|