Využití vylisované jablečné drti



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
9.11.2012 8:45

...ve výliscích z domácího lisování je nesrovnatelně víc šťávy než ve výliscích z domácího ručního lisování

Této větě vůbec nerozumím.

Druhák jsem už asi 30 let nedělal. Tehdy jsem to zkoušel tak, že jsem výlisky pouze prokypřil a lisoval znovu. Při okrajích jsou totiž suché, uprostřed "koláče" mokré. Později jsem zkusil přidat k výliskům trochu vody s kyselinou citronovou (podle kyselosti jablek resp. přídavku hrušek). Výslednou šťávu pak bylo třeba přisladit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

         
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 233.198 (?), 5.11.2012 8:52

Já si nechávám lisovat v moštárně, kde z toho dělají obrovskou hromadu. Ptal jsem se co s tím dělají. Prý si to berou myslivci na zimní přikrmování zvěři.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 5.11.2012 10:38

No, potěš. Když si představím, jak bude vypadat tato hmota po pár týdnech kvašení a taky jak vypadá zvěř, když se nažere siláže, tak těm srnkám moc nezávidím.

         
host - 64.186 (?), 6.11.2012 16:01

Dříve jsem výlisky vyhazoval. V poslední době je dávám rovnoměrně na kompost a překrývám postupně zemí. Na jaře není po výliscích ani památky a v místech, kde byly, jsou velká hnízda malých žížal.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 6.11.2012 19:15

Ano, to jak výlisky přitahují jakýsi druh žížal (rybář by řekl hnojňáky), je neuvěřitelné. V některých momentech dokonce hmotnost žížal zhruba odpovídá hmotnosti výlisků.

         
host - 230.199 (?), 9.11.2012 7:39

Máte pravdu, ve výliscích z domácího lisování je nesrovnatelně víc šťávy než ve výliscích z domácího ručního lisování. Takže já výlisky nevyhazujhi, ale přidám hodně vody a cukru, nechám vykvasit a vypálím. Výsledná pálenka není tak špatná, pokud je ovoce vyzrálé.Pouřívám na ořechovky a jiné likéry.. Jinak tady ještě nezaznělo, že když je málo jablek, tak lze vylisky z domácího lisování zalít přec noc vodou a na druhý den vylisovat mošt-druhák, aby nepřišlo nic nazmar. Nazdar.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 9.11.2012 8:45

...ve výliscích z domácího lisování je nesrovnatelně víc šťávy než ve výliscích z domácího ručního lisování

Této větě vůbec nerozumím.

Druhák jsem už asi 30 let nedělal. Tehdy jsem to zkoušel tak, že jsem výlisky pouze prokypřil a lisoval znovu. Při okrajích jsou totiž suché, uprostřed "koláče" mokré. Později jsem zkusil přidat k výliskům trochu vody s kyselinou citronovou (podle kyselosti jablek resp. přídavku hrušek). Výslednou šťávu pak bylo třeba přisladit.

               
host - 178.235 (?), 9.11.2012 19:25

"Výslednou šťávu pak bylo třeba přisladit." To ale už není pravý "druhák",který se s ničím nemísí a jen se přislazuje.Jeden hospodský u nás vždycky říkal, že "aj z hroznů sa udělá víno" a tak by se to dalo aplikovat i u jablek.Záleží, jak jsou jablka dozrátá, podrcena a jaká je výtěžnost moštu, popřípadě kolik cukru je potřeba dodat po scelení obou. Terkelica je také něco, co se dá z jablek vydestilovat.Všecko je to ale z nouze ctnost.  AB

                  
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 51.179 (?), 10.11.2012 5:41

No a navíc - po výrobe druháku moštu nebo po opětovném vykvašení a vypálení se přece výlisky neztratí! Vnikne sice produkt nějaké nižší nebo pochybné kvality a opět zůstanou překvapivě výlisky.

                  
host - 216.226 (?), 10.11.2012 7:18

"Výslednou šťávu pak bylo třeba přisladit." To ale už není pravý "druhák",který se s ničím nemísí a jen se přislazuje.

V čem je rozpor?

"aj z hroznů sa udělá víno"

Z hroznů se snad dělá normálně, ne? Nebo je tím myšleno ze stopek?

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 10.11.2012 7:52

Nepochopil. To je myšleno ironicky, že vinaři udělají víno ze všeho možného, všelijaké druháky, třeťáky, kvasničáky, to prodají a víno z hroznů vypijí sami.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika