Lis na ovoce
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.238 (?) 7.1.2019 14:26
Příspěvek píšu především pro ty, co by si mysleli, že dříve se mošt lisoval jen pomocí cvičených mamutů. JG
To si nikdo nemyslí. Všichni víme, že dnes se moštuje dvěma způsoby:
1. Pomocí stažené mobilní aplikace Apple crushed nebo její české verze Moštárna
2. Prostřednictvím únikové hry Escape game of apple juice
Cena 0,30Kčs/kg, doba vlastního zdržení cca 10min...Proto už léta nemoštuji.
Proč vlastně?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 188.181 (?), 6.1.2019 15:55
Dobrý den,
můžete poslat prosím kompletní foto tohoto lisu.
Díky libor.franek@protonmail.com
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 6.1.2019 22:26
Bože, … (italská komedie), to je ale pokrok, od konce posledních 70 let minulého tisíciletí. (Myslím si, že budoucí archeologové a historici budou mít o čem mudrovat.)
Od konce 70 let jsem vozil jabka moštovat do zahrádkářské moštárny v nedalekém městečku. Barabizna, domek k asanaci. Ale betonová podlaha, tlaková pitná voda, kanalizace, elektřina. Decimálka, stolek, kasička a paní „hospodářka“ zahrádkářů. Drtič ovoce, elektro, samorobo, ústrojí nerez. Dál obsluha (známý od zahrádkářů), plastové kýble na drť. Výkon cca pytel jablek (30kg) 2-3min (podle odebírání kýblů drtě).
Vlastní lis samorobo, hydraulický, čerpadlo s el.motorem, ovládání rozvaděčem, válec pod lisovacím stolem, stůl nerez, koš dřevěný, na kolíky rozebíratelný, plachetka, horní deska lisu posuvná, a zase obsluha (druhý známý). Výkon, náplň koše asi max. 40-45kg, lisování podle vytékajícího proudu moštu (aby nepřetékal rantl stolu a odváděcí korýtko) asi 2-3min (naplnění mlíkařské konve 25l).
Dál, kotouč na vyvážení výlisků, plastové vaničky na vyprání ovoce (kdo chtěl), síto z pletiva na okapání (pro zájemce o praní, já si pral a „sušil“ doma). Cena 0,30Kčs/kg, doba vlastního zdržení cca 10min (když bylo pilno a ne ve frontě, při cca 90kg jablek/tři pytle/50l moštu).
Proto už léta nemoštuji. Příspěvek píšu především pro ty, co by si mysleli, že dříve se mošt lisoval jen pomocí cvičených mamutů. JG
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.238 (?), 7.1.2019 14:26
Příspěvek píšu především pro ty, co by si mysleli, že dříve se mošt lisoval jen pomocí cvičených mamutů. JG
To si nikdo nemyslí. Všichni víme, že dnes se moštuje dvěma způsoby:
1. Pomocí stažené mobilní aplikace Apple crushed nebo její české verze Moštárna
2. Prostřednictvím únikové hry Escape game of apple juice
Cena 0,30Kčs/kg, doba vlastního zdržení cca 10min...Proto už léta nemoštuji.
Proč vlastně?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 7.1.2019 19:14
Dobrý den. Co se týká těch programů, tak nevím. Neznám je. Je možné, že se u nich někdo zasměje.
A konkrétně proč vlastně nemoštuji, když mám mošt rád. Jednou větou: je to příšerně pracné, nákladné a efekt mizivý, směšný. No, také jsem se vícekrát zúčastnil domácího moštování u známých. A opravdu to nebylo kvůli pár litrům darovaného moštu. Pro mě prostě je a zůstane domácí moštování znakem velkého kroku zpět v zahrádkaření.
Tím sebeméně nechci brát radost a entuziasmus těm, kteří doma moštují. Někdo třeba řekne, že tak doma děti uvidí vznik moštu a ochutnají „vlastní práci“. To ve společné moštárně také šlo. Děti tam s dospělými běžně chodily a běžně tam mošt pily. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář (682) - 235.1 (?), 7.1.2019 20:02
Pro mě prostě je a zůstane domácí moštování znakem velkého kroku zpět v zahrádkaření.
Pozrite si na internete videá napr. z Anglicka, kde sa muštujú jablká možno ešte v primitívnejších podmienkach ako u nás. Pomaly každá domácnosť čo má záhradu a jablone ich muštuje a následne vyrábajú jablkový cider. Vyplýva z toho, že Anglicko je v oblasti záhradkárčenia pozadu?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 7.1.2019 22:42
Proboha (jako ateista), proč bych se měl dívat na videa primitivismů exhibicionistů z Anglie? Ještě že to není dosud (zaplať pánbů) povinné! Raději se dívám tam, kde jsou jména jako Heyrovský, Seifert (safra, nemaj moc česká jména), Vlček a vlastně dost dalších. No uznávám, o zahrádce to obyčejně není. Co naplat.
Dlouho jsem si myslel, že pojmy úpadek a pokrok, jsou pojmy obecné. Dnes ale vidím, že je to o „řízení a práci s lidskými zdroji“. Neobdivuji individualismus. (lidský zdroj jsem nerad)
Na rozdíl od JG považuju moštování za velmi smysluplný způsob konzervace jablek.
Omlouvám se, pokud je můj předchozí příspěvek chápán právě takto (blbě). Asi jsem měl napsat, i že jsem léta zavařoval (na zimu) cca 100 l moštu (vratné litrové láhve, nikdy přes zimu nevydržel). Asi jsme vypili (a rozdali) hektolitry moštu. To bude možná ten důvod, že mi dnes „zápas“ o pár litrů připadá (s lítostí) směšný. JG
PS: nejsem příznivcem chemizace zahrádky (letos Mospilan 1x 1 keř rybízu, mšice, a 1x 1 strom slivoně, pilatka, kolik mám stromů nevím, místo ale není, plácnu 50; zavařené okurky, kvašáky, papriky, kysané zelí, rybízovou marmeládu i další, kompoty, křížaly, zeleninová jídla, brambory, ořechové pečivo, ovocné buchty, štrúdly, kačeny, králíky apod. ze zahrádky jím; dýni jen semínka)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář (682) - 182.44 (?), 8.1.2019 6:56
"Proboha (jako ateista), proč bych se měl dívat..."
Čo je na tom primitívne a exibicionistické? Ja častokrát hľadám inšpiráciu práve v takýchto videách (nielen z Anglicka a nielen o lisovaní ovocia), lebo tých tuzemských videí zas až toľko nebýva.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|