Lis na ovoce



Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?)
23.10.2018 21:26

Premerané! Rám je zvarený z joklov 6x6 cm, hrúbka 3 mm. Horný rám je 5 mm hrubý a 12 cm vysoký I profil. Vzdialenosť tohto profilu od základne je 90 cm, ale môže byť aj iná. Závisí od toho, koľko vrstiev budete naraz lisovať. Vnútorná šírka medzi joklami je 60 cm, aby sa zmestila miska. Ostatné platí tak, ako som písal vyššie.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 1.10.2018 21:30

Uvidím kedy budem lisovať, najskôr asi až koncom tohto alebo až začiatkom budúceho týždňa. 9-11 litrov je celkom málo (výlisnosť 50-61%), veľa šťavy tak ostáva vo výliskoch. Prvý mušt je vždy kalný, bez ohľadu na spôsob lisovania. Ja nechám mušt vždy cez noc stáť, aby hrubé kaly sadli na dno. Na druhý deň vrchný podiel stiahnem (je kalný tak akurát). Tie prepážky majú tú funkciu, že zvyšujú lisovaciu plochu a teda máte aj vyššiu výlisnosť. Kombináciou optimálnej veľkosti drte a vhodnou konštrukciou lisu (mne sa osvedčil hydraulický plachetkový lis) sa dajú dosiahnuť veľmi dobré výsledky.

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 10.10.2018 20:45

Takže k lisovaniu som sa dostal až dnes. Pre predstavu pripájam viac fotiek. Z 80 kg jabĺk (prevažne Golden Delicious a trochu Topazu) som vylisoval 64 l šťavy (výlisnosť 80%). Ešte doplním, že do jablkovej drti pridávam pektolytický enzým, ktorý zvyšuje výťažnosť. No aj tak si myslí, že pri čerstvo pomletých jablkách je 75%-ná výlisnosť reálna aj bez enzýmu.

Lis na ovoce
Lis na ovoce
Lis na ovoce
Lis na ovoce
Lis na ovoce
Lis na ovoce
Lis na ovoce
Lis na ovoce
Lis na ovoce
Lis na ovoce
Lis na ovoce
Lis na ovoce
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 11.10.2018 9:36

Výtěžnost u plachetkového lisu je vždy vyšší, to je známá skutečnost.  Plnění lisu ale bývá pracnější. Otázkou je, co je pro koho prioritou. Zda co nejměnší pracnost při zpracování nadúrody nebo o něco víc litrů moštu.
   Mošt nemusí být nutně kalný. Když naplním 100litrový koš drtí, vyteče část kalného moštu - poměrně rychle -  samotokem a na konci už teče čirý. Kalný mošt naleju opatrně zpátky do koše, aby proud nezesílil a mošt zůstal čirý. Stejně tak tlaku přidávám pozvolna. Mošt sice nedosáhne jiskrnosti bílého vína, ale je téměř průhledný. Při zavařování pak není třeba z jeho povrchu odstraňovat sražený šum.

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 11.10.2018 10:44

To je pravda, plnenie a aj čistenie je u plachetkového lisu zdĺhavejšie ako pri klasickom lise s košom. Mne to trocha uľahčujú nerezové prelisovacie dosky, ktoré sa čistia ľahšie ako drevo. U mňa je priorita množstvo získaného muštu, je mi ľúto vyhodiť nie úplne odšťavené výlisky. Kalný mušt riešim tak, že ho nechám cez noc stáť v chladničke a na druhý deň ho stiahnem z kalu. Mušt ostáva prirodzene kalný, no napriek tomu nedochádza počas pasterizácie k problémom s tvorbou zazeniny v hrdle fliaš.

                     
host - 153.50 (?), 14.10.2018 9:58

Děkuji za fotografie, udivuje mě výtěžnost z deskového lisu 80%. Včera jsem lisoval 2 18l lisy a dostal jsem z toho 22l což by bylo 61%. Ale stlačoval jsem drť v koši rukama ještě před vlastním lisováním, takže vlastně nevím k jakému základu počítat. Pěnu jsem sebral z misky lisu i z hladiny ve kbelíku. Asi v polovině jsem začal plnit nový kanystr, takže jsem dostal asi 1/2 kalný s usazeninou a 1/2 kalný velmi čistý čirý mošt.. Přes noc jsem nechal usadit a kalnou polovinu stáhl z kalu a přefiltroval přes plínku. Před chvílí jsem skončil "zavaření" do PET lahví. Na čirém moštu nebylo potřeba nic sbírat na tom kalném jsem musel ubrousky stáhnout kal. Celkově z 22l po stažení hadičkou zbylo asi 1,5 litru kalu na dně - jablka myji ve 2 vodách, myslím si, že poměrně důkladně. Jinak profi deskový lis pamatuji jako děcko v moštárně u zahrádkářů v KrPoli, chlapík 2x jablka pomixoval na kaši a kbelíkem nalil do ohrazených plachetek, ohrazení vytáhl, zmáčkl mechanicky asi motorem poháněným šroubem a přes čerpadlo zmáčkl hydraulickým lisem...

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 15.10.2018 12:49

Keď som začínal s lisovaním, používal som košový lis so závitom v strede. Priemerná výlisnosť bola okolo 70% nech som robil čokoľvek. Až keď som začal používať plachetkový lis, tak sa výlisnosť citeľne zvýšila pri zachovanom postupe prípravy drte. Tú netreba podceňovať, lebo ak sú jablká nedostatočne podrvené, tak ani s najmodernejším lisom nedosiahnete uspokojivého výsledku. Svoj lis som si spravil viac-menej svojpomocne podľa vzoru profi lisov. Akurát na stláčanie používam hydraulickú panenku namiesto hydraulického piestu poháňaného elektromotorom.

                     
host - 153.50 (?), 23.10.2018 6:25

Marku, máš to pěkně udělané, můžeš prosím pro nás nešikovné ještě lis trošku popsat - velikost jeklů, vnitřní výška mezi spodní a horní příčkou, rozměry, síla a materiál desek (je to nerez nebo hliník?), z jakého materiálu máš plachetky. Panenku jsi psal 12 tun. Uvažoval jsem, že bych použil ze šroubového lisu na víno jen koš a misku a nechal svařit rám, kde by byla panenka odspodu a šroub shora, ale ta uváděná výtěžnost mě nalomila, navíc dolovat výtlačky z koše není příjemné.

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 23.10.2018 9:14

Tie rozmery si z hlavy už presne nepamätám, no môžem to premerať. Výhodou tej konštrukcie je, že je relatívne ľahká a zároveň pevná. Môžem ju v pohode v rukách prenášať. Prelisovacie dosky sú z nereze, rozmer 50x50 cm, hrúbka 2 mm. Rovnako aj rám na formovanie jednotlivých vrstiev je z nereze, rozmer 45x45 cm, výška 5 cm a hrúbka 1 mm. Miska je takisto nerezová, rozmer 60x60 cm, výška 5 cm a hrúbka 2 mm. Plachetky sú z ľanu, rozmer 90x90 cm. Mám ale objednané polyesterové, tak som zvedavý aké budú tie. Objednával som ich hlavne kvôli tomu, že by sa mali ľahšie čistiť. Panenka je dokonca 20 t, silu to má poriadnu. Doma pre istotu ešte všetko premerám a dám vedieť.

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 23.10.2018 21:26

Premerané! Rám je zvarený z joklov 6x6 cm, hrúbka 3 mm. Horný rám je 5 mm hrubý a 12 cm vysoký I profil. Vzdialenosť tohto profilu od základne je 90 cm, ale môže byť aj iná. Závisí od toho, koľko vrstiev budete naraz lisovať. Vnútorná šírka medzi joklami je 60 cm, aby sa zmestila miska. Ostatné platí tak, ako som písal vyššie.

                     
host - 153.50 (?), 27.10.2018 7:14

Moc díky Marku, určitě jste pomohl nejen mě, letošní sezónu to vyrobit podle vás asi už nestihnu, pořád sbírám jablka, lisuji je a plním při teplotě 75 stupňů do PET lahví, za víkend tak kolem 20l. Jak bude chvilka času nechám materiál nařezat a kamaráda poprosím o svaření. LIsování na lisu, který jste představil ušetří hodně času a námahy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika