Lis na ovoce
|
|
|
|
host - 153.50 (?) 23.10.2018 6:25
Marku, máš to pěkně udělané, můžeš prosím pro nás nešikovné ještě lis trošku popsat - velikost jeklů, vnitřní výška mezi spodní a horní příčkou, rozměry, síla a materiál desek (je to nerez nebo hliník?), z jakého materiálu máš plachetky. Panenku jsi psal 12 tun. Uvažoval jsem, že bych použil ze šroubového lisu na víno jen koš a misku a nechal svařit rám, kde by byla panenka odspodu a šroub shora, ale ta uváděná výtěžnost mě nalomila, navíc dolovat výtlačky z koše není příjemné.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.50 (?), 14.10.2018 9:58
Děkuji za fotografie, udivuje mě výtěžnost z deskového lisu 80%. Včera jsem lisoval 2 18l lisy a dostal jsem z toho 22l což by bylo 61%. Ale stlačoval jsem drť v koši rukama ještě před vlastním lisováním, takže vlastně nevím k jakému základu počítat. Pěnu jsem sebral z misky lisu i z hladiny ve kbelíku. Asi v polovině jsem začal plnit nový kanystr, takže jsem dostal asi 1/2 kalný s usazeninou a 1/2 kalný velmi čistý čirý mošt.. Přes noc jsem nechal usadit a kalnou polovinu stáhl z kalu a přefiltroval přes plínku. Před chvílí jsem skončil "zavaření" do PET lahví. Na čirém moštu nebylo potřeba nic sbírat na tom kalném jsem musel ubrousky stáhnout kal. Celkově z 22l po stažení hadičkou zbylo asi 1,5 litru kalu na dně - jablka myji ve 2 vodách, myslím si, že poměrně důkladně. Jinak profi deskový lis pamatuji jako děcko v moštárně u zahrádkářů v KrPoli, chlapík 2x jablka pomixoval na kaši a kbelíkem nalil do ohrazených plachetek, ohrazení vytáhl, zmáčkl mechanicky asi motorem poháněným šroubem a přes čerpadlo zmáčkl hydraulickým lisem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.50 (?), 23.10.2018 6:25
Marku, máš to pěkně udělané, můžeš prosím pro nás nešikovné ještě lis trošku popsat - velikost jeklů, vnitřní výška mezi spodní a horní příčkou, rozměry, síla a materiál desek (je to nerez nebo hliník?), z jakého materiálu máš plachetky. Panenku jsi psal 12 tun. Uvažoval jsem, že bych použil ze šroubového lisu na víno jen koš a misku a nechal svařit rám, kde by byla panenka odspodu a šroub shora, ale ta uváděná výtěžnost mě nalomila, navíc dolovat výtlačky z koše není příjemné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář (682) - 182.44 (?), 23.10.2018 9:14
Tie rozmery si z hlavy už presne nepamätám, no môžem to premerať. Výhodou tej konštrukcie je, že je relatívne ľahká a zároveň pevná. Môžem ju v pohode v rukách prenášať. Prelisovacie dosky sú z nereze, rozmer 50x50 cm, hrúbka 2 mm. Rovnako aj rám na formovanie jednotlivých vrstiev je z nereze, rozmer 45x45 cm, výška 5 cm a hrúbka 1 mm. Miska je takisto nerezová, rozmer 60x60 cm, výška 5 cm a hrúbka 2 mm. Plachetky sú z ľanu, rozmer 90x90 cm. Mám ale objednané polyesterové, tak som zvedavý aké budú tie. Objednával som ich hlavne kvôli tomu, že by sa mali ľahšie čistiť. Panenka je dokonca 20 t, silu to má poriadnu. Doma pre istotu ešte všetko premerám a dám vedieť.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.50 (?), 27.10.2018 7:14
Moc díky Marku, určitě jste pomohl nejen mě, letošní sezónu to vyrobit podle vás asi už nestihnu, pořád sbírám jablka, lisuji je a plním při teplotě 75 stupňů do PET lahví, za víkend tak kolem 20l. Jak bude chvilka času nechám materiál nařezat a kamaráda poprosím o svaření. LIsování na lisu, který jste představil ušetří hodně času a námahy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|