Kal v moštu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?)
30.11.2013 14:44

Řeším to tak, že první kalný samotok naliju zpět do lisu na drť a lisuji pomalu. Mošt je pak poměrně čirý. Nicméně kalný mošt má víc vlákniny, takže je zdravější.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

situma - (1) - 131.105 (?), 27.9.2012 11:34, zobrazeno: 10077x

Je normální světle zelený kal v jablečném moštu?

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 27.9.2012 14:55

Je to normální. Kal jsou jemné kousky dužiny.

      
host - 58.114 (?), 30.11.2013 10:37

Jablečný mošt mám i po 24-hodinovém stání trvale zakalený (tj. neprůhledný) a kupované mošty bývají krásně čiré a průhledné. Lze v domácích podmínkách moštování docílit snadno a levně například nějakou dodatečnou filtrací, aby mošt byl čirý? 

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 30.11.2013 14:44

Řeším to tak, že první kalný samotok naliju zpět do lisu na drť a lisuji pomalu. Mošt je pak poměrně čirý. Nicméně kalný mošt má víc vlákniny, takže je zdravější.

         
host - 39.219 (?), 30.11.2013 14:51

Stejně jako u vína lze kaly nechat sednout ke dnu a stočit. Pokud je teplota moštu a prostředí nižší jak cca 10°C mělo by postačit i odstátí 24 - 48hod, lepšího výsledku lze docílit požitím vinařských přípravků např, Bentonit nebo Mostgelatine, popř kombinací obou. Je možná i filtrace ale filtrační zařízení jsou poměrně drahá.      j.c.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika