Z nebe na zahradě padají hliněné kuličky

host - 237.64 (?)
22.7.2015 21:42

U nás se to děje také Praha 6 přes noc je vše i střechy samá hrudka přesně jak popisuje pán. Vosy to nebudou v noci nelétají. Možná ten prach z pole a rosa to může letět daleko. Už někdo něco ví?: nebaví mě to uklízet i když déšť to v pohodě smyje.

trc@cmail.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 0.120 (?), 17.8.2013 18:56

Ano ty snímky odpovídají tomu co mám zde. Obyčejná vosa? surprise

samarit - (26) - 0.120 (?), 17.8.2013 19:04

Tak to asi budou vosy. Našel jsem na hranici zahrady 2 hnízda. Tak se do nich pustím! Někde jsem se dočetl, že jejich likvidace je nejlepší večer (až se vrátí roj do zemní nory) vzít sprej s insekticidem a vysavač, vydráždit díru drátem, zasunout vysavač, celý roj vyssát a pak zastříknout vysavač sprejem. Mrtvoly na kompost.  Done.

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 18.8.2013 8:26

Tak hlavně doufám, že máte k dispozici včelařský oblek či něco podobného smiley Taky nechci zrovna opakovat to, co asi každý zná, ale pokud by Vás to mělo ochránit od průšvihu, tak to rád udělám : 

• hnízdo obvykle nemá jen jeden východ
  • hnací plyn ve sprejích je hořlavý, takže případně kombinovat jen s vypnutým vysavačem
  • pokud Vás vosy jinak neobtěžují, můžete počkat až je zkosí sama příroda - na podzim všechno obyvatelstvo hnízda pomře. Stará hnízda vosy neosidlují.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 18.8.2013 12:06

Vosí hnízdo ve skleníku jsem několikrát likvidoval. Samozřejmé je dobré být dobře oblečen. Já si dávám i monofilový vak na hlavu. Ale spray na vosy, který mám, je vůbec nedráždí. Klidně lezou a po chvilce jsou omámené. Přitom před použitím spraye mě obvykle několikrát napadnou už při přiblížení k hnízdu. Proto stříkám až ze vzdálenosti kolem 80 cm. Nemám důvod používat vysavač.

host - 78.58 (?), 22.7.2015 20:41

Dobrý večer, prosím, zjistili jste již co nebo kdo byl příčinou padajících hliněných kuliček? Celé roky jsem nic takového nezažila a posledních 14 dní, když sedíme na zahradě na nás také padají hliněné kuličky. Zadala jsem si "padající hliněné kuličky" na netu a našla Váš dotaz... Absolutně nechápu... a pátrám... Předem děkuji. Irena

host - 237.64 (?), 22.7.2015 21:42

U nás se to děje také Praha 6 přes noc je vše i střechy samá hrudka přesně jak popisuje pán. Vosy to nebudou v noci nelétají. Možná ten prach z pole a rosa to může letět daleko. Už někdo něco ví?: nebaví mě to uklízet i když déšť to v pohodě smyje.

trc@cmail.cz

danaspac - (1) - 75.238 (?), 30.7.2015 15:17

Dobrý den všem pozorovatelům "hliněných kuliček" :) Jsem ráda, že nejsem blázen... Rodina se už jen tak potutelně usmívá, když o nich začnu. Pozoruji od začátku července, ale mohly padat už i předtím. Znečištěná voda v bazénu + všechny rovné plochy. Hmyz, ptactvo- pozorováním vyloučeno. Od ochlazení se podstatně zmírnilo, až mám pocit, včera ustalo úplně. Pokusila jsem se zde kontaktovat Samaritana z r.2013, zda našel odpověď. Neúspěšně. Otravovala jsem i jinde - ochrana životního prostředí (ústy své tiskové mluvčí mě slušně poslali kamsi), hydrometeorologové (bez odezvy), 1.meteorolog z ČHMÚ (písek ze Sahary - vrátit školné!), 2.meteorolog - předalmě zákonem padajícího trusu 3. meteorologovi a TEN mě dnes osobně navštívil! Nasbírané vzorky ho hodně zaujaly, probírali jsme vzdušné proudy, možnosti doletu pevných částic... Překvapilo ho, že hrudky dopadaly i v tom největším horku vlhké... Opatrně se přikláněl k nějakému znečištění vlivem lidské činnosti. Ale bylo by potřeba někde někoho přesvědčit, aby se udělal chemický rozbor vzorků a ten je drahý. Slíbila jsem mu, že se pokusím zjistit z modré sféry co nejvíce dalších informací. Proto se obracím s prosbou na všechny pozorovatele tohoto jevu, můžete mě kontaktovat na danaspac@seznam.cz nebo 7777 999 85. Bylo by fajn, kdybyste mohli krátce popsat vaše zkušenosti a případně jednoduše zapisovat další pozorování - stupnice hustoty spadu 0 - 5 (5 je nejvíc), datum a čas, lokalita, povětrnostní podmínky. Zatím máme potvrzeno u mě v Praze 5 - Lipencích, dále dle příspěvku v Praze 6, od amatérské meteoroložky, na kterou jsem se také obrátila, i v Dobřichovicích na Praze západ. Byla bych vám všem oprvdu vděčná za spolupráci, protože NESNÁŠÍM NEVYŘEŠENÉ ZÁHADY:) a NEJSEM blázen :)

Přeji všem klidné dny bez kuliček. Dana Špačková

Hliněné kuličky
Hliněné kuličky

host - 138.231 (?), 23.9.2015 13:39

Zkuste ty kuličky porovnat s kuličkami granulovaného mléčného nápoje, ovocného čaje, Nescafé Classic nebo podobné standardní rozpustné kávy (nikoliv Gold a jiná konkurenční vyšší třída, ty se vyrábí lyofilizací a vypadají tudíž jinak), nebo s kuličkami Granka či jiného podobného kakaového nápoje.

Pokud tvarem a nepravidelností, s trochou rezervy i velikostí, zhruba odpovídají, vznikají podobným způsobem v atmosféře.

Pak už si vygooglujte, jak se z obyčejného prášku (který se poměrně komplikovaně rozpouští ve vodě, např. běžné sušené mléko) vyrábí granulovaný nápoj (který se už ve vodě rozpouští lépe než původní prášek).

Popsal už to Miloš Vysloužil a tipuji, že má pravdu. Jednoduché vysvětlení bývá obvykle pravdivé (dusot kopyt obvykle znamená koně, nikoliv zebry...). Ale můžu se samozřejmě mýlit. ;-)

host - 230.232 (?), 11.5.2016 20:43

Napadlo mě, že když to padá jenom v létě, zda to nemůže být dopad mimozemských částic po průletu atmosférou. Zkrátka jak padají hvězdy nebo hvězdný prach, tak co nespálí atmosféra, musí někam dopadnout. Roj perseidů padá v srpnu několik dní. Tak se zkusit zeptat v planetáriu, jestli nemají předpokládaný průlet a dopad na nějakou oblast...

host - 136.28 (?), 12.5.2016 22:23

Dobrý večer. Za jímavé. Představte si spalovnu s komínem, nebo jiného znečišťovatele. Spaliny perfektně vyčištěné, ale jisté procento uniká. Ty nejdrobnější částečky unikají do ovzduší tak vysoko až narazí na drobné vodní částečky rozptýlené kolem. Dojde k vzájemnému kontaktu a slouční. Prostě prach se sloučí s vodní párou a vznikne malinký útvar, který začne padat dolů. Na cestě dolů se malé částečky prachu a vody sráží a vytvoří se větší celky. Ty potom dopadnou na zem. Velikou roli hraje teplota a tím pádem rosný bod. Dále větrné proudy a těsnost filtrů, nebo záměrné "odpouštění" prachu v nočních hodinách.  Ostrava padesátá a šedesátá léta. Zdeněk     

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz