Oddeleni semen od necistot

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 79.60 (?)
11.8.2014 16:33

Vhodit do sklenice s vodou, semena padnou ke dnu, nečistoty plavou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
ivuska.nick - (19) - 86.151 (?), 11.8.2014 16:19, zobrazeno: 4704x
Zdravim Vas milovnici zahrad, prosla jsem to tady a na tema, ktere me nyni zajima jsem tu nenarazila. Tak snad jsem se divala spravne... a doufam, ze prispejete svym nazorem a svymi zkusenostmi k memu dotazu. Na zahradce si pestuji prvnim rokem ruzne druhy zeleniny a bylin na konzumaci semen. Vyzrala semena jsem sklidila a nyni me ceka oddeleni semen od necistot (kousku vetvicek a jinych). Zacala jsem to oddelovani necistot od semen prebirat (jak popelka), ale prijde mi to neskutecne zdlouhave... nemate nejaky figl, jak to trideni urychlit? Chci oddelit od necistot prozatim semena koriandru (u tech mam pomychane semena (kulicky) s vetvickami na kterych semena drzela) a ostropestrce (to je cela pichlava "hlavicka" (nemuzu si vzpomenout na spravny vyraz) v celku neporusena). Cista semena pote mam v planu konzumovat. Budu moc rada kdyz mi poradite s urychlenim tohoto trpeliveho procesu. Budu se tesit na vase komentare. Ivana

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 79.60 (?), 11.8.2014 16:33

Vhodit do sklenice s vodou, semena padnou ke dnu, nečistoty plavou.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 11.8.2014 17:03

pro čerstvý koriandr je voda použitelná (třídění plavením), ale ostatní různé semena potřebují různé strategie jako je vyfoukávání (plevy z obilí, nebo prach z maku) prosívání (malá semena×velké nečistoty či naopak velká semena × prachové nečistoty), vyvibrování (těžké klesá dolů, lehké vyplave), vyčesávání,...

ivuska.nick - (19) - 86.151 (?), 11.8.2014 19:41
Dekuji za rady.urcite vyzkousim... ten koriandr uz zitra

ivuska.nick - (19) - 86.177 (?), 16.8.2014 17:30

Zdravím,

tak jsem teda zkoušela ten koriandr dát do vody s tím, že nečistoty zůstanou nahoře a ta semena spadnou ke dnu. Ovšem ta nespadla, takže tato metoda se mi na tento druh koření neosvědčila :(

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 16.8.2014 20:27

?

Měla jste jej čerstvý, mírně nezralý jako se sklízí pro použití jako koření, nebo vyzrálý a prosušený?

Pokud už plně vyzrálý a prosušený, tak vše plave a čekat až semena natáhnou vodu pro klíčení se nedá,

ivuska.nick - (19) - 87.48 (?), 8.9.2014 19:40
Sber jsem provadela az byl koriandr plne vyzraly, proslunely a kulicky - semena byly cerne. Takze mam ta semena dat do vody a pockat az natahnou do sebe vodu? Bude pote je mozne nadrtit a pouzivat v kuchyni pri peceni chleba? Diky za komentare

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 10.9.2014 8:22

Dejte koriandr do velkého síta a třesením se prach prosije a větší zbytky natě "vyplavou" na hladinku z kuliček. Nahrubo ve vyberete prsty a zbytek vyfoukáte. Při malém množství se fouká pusou, při středním (2-10 kg) je lepší použít fén (bez zapnutého topného tělísla) nebo výfuk z vysavače.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz