Jak odstranit strom v plotu

Radomil4 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 217.195 (?), 27.4.2014 17:32, zobrazeno: 5513x
Dobry den.Na zacatku sezony jsem porezal krak, ktery byl zapleten v plotu, resim jak jej odstranit, novy plot delat nebudu, jedine co me napada tak zapalit.Dekuji za veskere rady

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 230.253 (?), 27.4.2014 21:03

Ze svého pohledu vidím tři možnosti, jak dále:

1. Vámi zmíněné použití ohně: nebude to tak jednoduché, aby takhle "volně v prostoru visící" několik centimetrů tlusté dřevo dostatečně vyhořelo. A ačkoli se zdá, že nejde o pletivo kdovíjaké kvality, tak předpokládám, že po ohňové kúře bude rezavět ještě rychleji, než dosud a v těchto místech se tedy relativně brzy rozpadne.
  2. Smířit se s tím, že máte v plotě kus dřeva, které nejde odstranit.
  3. Vystřihnout příslušnou část pletiva se zarostlými větvemi a plot zazáplatovat; nosné dráty mohou zůstat původní...

Mně je nejbližší 2. varianta.

Josef.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 28.4.2014 8:42

Mně je taky doma bližší varianta č.2 a to mám plot relativně nový, s poplastovaným drátem a zbytek role příslušné délky v dílně taky leží.

Při opravě se první "šev" dělá dobře, protože oba konce jsou volné, ale pro druhý "šev" je potřeba si buď přizvat dva pomocníky nebo mít přípravek, který přitáhne volné konce k sobě tak, aby jste neměl "sešívací drát" hned v tahu.

Ještě mne napadla varianta č. 4 (tedy tak jak to má soused poté co prosekl plot křoviňákem) - napnout nové pletivo od nejbližšího sloupku k nejbližšímu sloupku a původní s dírou tam nechat..

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 14.199 (?), 28.4.2014 9:30

Někdy mají metody oprav cestou nejmenšího odporu osobité kouzlo. Soused má moje sympatie, mne by to nenapadlo.

Marijka.O - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 54.70 (?), 15.5.2014 10:57

Se zpožděním, varianta č.4, mnou provedená zatím v 8 případech (dřeviny byly 3x javor mléč až 15cm průměr, po jedné třešeň, habr, líska a bříza) - sednout si na štokrle, rezervovat si dle druhu a velikosti keře/stromu asi půl dne a malou velmi ostrou pilkou, zahradnickými nůžkami a nožem pomalu odstraňovat dřevo kolem pletiva. Je to pracné, ale jde to, pokud vám za to vynaložená námaha stojí... u vašeho kusu to tipuji jako časově nakonec nastejno s vystříháním, sehnáním, dovozem a montáží nového pletiva, jen větší piplačka. Samozřejmě se při práci hodí přemýšlet nad tím, jak větve rostou, kde kousky vylomit a vyříznout s co nejmenší námahou, jinak nad tím strávíte věčnost. A poslední postřeh: mnohem lépe mi šlo odstraňovat čerstvé dřevo než zaschlé.

Ale jako obvykle, rozhodnutí je na Vás. Držím palce, M.

Kutil.cz - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 149.2 (?), 27.4.2014 22:31

Je to přece stavebnica... vypletu / vystřihnu kus kterej nechcu, a zapletu novej...

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 27.4.2014 22:49

Měl by jste postupovat obzvláště opatrně a obezřetně.Chtělo by to mistrovsky jemné tahy flexou s řezacím kotoučem, chirurgicky vedené s přesností tak, jak by jste se skláněl nad samotným pacientem-vlastním šéfem zapleteným ve šlamastice,...navíc v době,těsně před vaším karierním postupemwink.

host - 42.216 (?), 27.4.2014 23:44

Zrovna dneska jsem na plotě měnil staré pletivo za nové. 

Pokud se podaří sehnat stejný rozměr a velikost ok,  tak se dá (po uvolnění a vyrovnání zahnutých konců nahoře a dole) drát vyšroubovat a plot rozpojit.  Potom odstranit kus se stromkem a vložit nový a znovu zatočit spirálovitě volný drát. Pletivo se dá koupit i na metry. U staršího plotu nevím, ale u nového to jde překvapivě snadno - rozmotání.  Zamotání zpátky zabere trochu přemýšlení, ale taky jsem to zvládnul.  Je to popsáno i v návodu na montáž plotů z pletivem.

Stříhat by se teoreticky nic nemělo.

Pavel

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty