Velká raná meruňka

host - 213.137 (?)
7.4.2022 1:54

Mám zkušenost s VP, v mých nemeruňkářských podmínkách na severovýchodě (240mnm), přesto že je označována VP jako nejlepší, tak u mě kvality nedosahuje, v průměrným létě je cukernatost nízká, jen některé plody jsou výborné. Pokud dozrávání proprší a je málo slunce, jsou VP krásně velké ale nejedlé, minulý rok šly na kompost... ranější Leskoru si cením více.

VP z jižní moravy jsem bral sice plody menší, ale o dost lepší a sladší. Jestli to není podobně s některými španělskými odrůdámi u nás - to byla ta původní otázka výše, nemyslel jsem to nijak zle. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 99.186 (?), 5.4.2022 23:34

Dík.

PS: ta rukavice byla, jako měřítko síly kmínkulaugh

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.4.2022 14:13

Dobře, že toto vlákno posloužilo nějakému účelu. Nad pahýly si znovu popláčemecryingpopřejeme pánovi alespoň nějakou úrodu v letošním roce a meruňka Velká raná zůstane vypěstovaná zase jen na papíře. Můžete odpovědět na otázku, jestli nejsou staré meruňky dávno překonanými odrůdami? Není lepší si pořídit například Samourai, Mediabel, Koolgat, Delice Cot, Digat, Ninja, Apridelice, Anegat, Elgat.Congat, Gilgat, Jengat nebo "Vanilkovou postýlku" (Vanila Cot)? smiley

host - 91.196 (?), 6.4.2022 14:31

Pane Petře, prosím, kde je možno-nejlépe se zárukou pravosti- ty Vámi uváděné i další odrůdy zřít alespoň na fotkách? Já to vidím tak, že má spousta lidí-a snad i oprávněně-ráda jistotu-pověstného vrabce v hrsti, než holuba na střešecheeky. P.S.:To, že ani já, po asi pěti letech toulek tímto fórem, nemám pojem o tom, jak založit nové vláknocool-asi ještě před rokem to jaksi bylo lze-ani po cíleném dotazu k jinak bdělým adminům, je záhada blush...SPCH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.4.2022 19:04

Můžete si pro ně a mnoho dalších dojet do Dolních Rakous (Schreiber). Vybral jsem to jen tak kvůli tomu, že jsem slyšel těžkou kritiku, jak na Velkou ranou, tak na Ananasovu. Zastaralé, překonané odrůdy. Vlákno založíte tak, že klepnete na úvodní stránka, vyberete sekci např. ovocné stromy, dále vyberete např. meruňky a vyhledáte +založit nové téma.

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 6.4.2022 20:16

Ananasovou velkou (Znojemskou) v chuti překoná jen Velkopavlovická a Cegledi Bíbor (Karmínová).Všechny ty Coty a podobně jsou pseudomeruňky, které jako meruňky jen vypadjí, ale chuť je o ničem.

host - 213.137 (?), 6.4.2022 21:05

Zajímavý názor (geronimo) o COTech a spol. Proč je ve španělsku pořád úspěšně šlechtí a pěstují a posílají do celého světa? Kdyby tam vysadili Leskoru, VP a nějakou pozdnější maďarku, tak by jim asi spadla čelist, to tak vyznívá.

Nemuže to být tím, že ve španělsku, francii, řecku ty COTy chutnají přece jenom jako naše VP? Takže chyba je třeba u nás? Ve španělsku jsem nebyl, ale meruňky z jihu (zralé odtama) jsem jedl a byly výborné. MH

host - 213.137 (?), 7.4.2022 1:54

Mám zkušenost s VP, v mých nemeruňkářských podmínkách na severovýchodě (240mnm), přesto že je označována VP jako nejlepší, tak u mě kvality nedosahuje, v průměrným létě je cukernatost nízká, jen některé plody jsou výborné. Pokud dozrávání proprší a je málo slunce, jsou VP krásně velké ale nejedlé, minulý rok šly na kompost... ranější Leskoru si cením více.

VP z jižní moravy jsem bral sice plody menší, ale o dost lepší a sladší. Jestli to není podobně s některými španělskými odrůdámi u nás - to byla ta původní otázka výše, nemyslel jsem to nijak zle. MH

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 7.4.2022 15:58

Meruňky kontinentálního typu (V.P.Leskora, Luizet, Bergeron atd.) se ve Španělsku a v suchých subtropech pěstovat nedají.Šlechtitelé a velkopěstitelé z jihu Evropy sami přiznali, že všechny ty nové velkoplodé odrůdy jsou zajímavé pro velkoobchod a tudíž jsou žádané, ale vytrácí se z nich typická meruňková chuť.Za nejlepší meruňkářské polohy považují údolí Wachau a Panonii a přilehlé oblasti kde mají meruňky optimální podmínky (větší rozdíl nezi nočními a denními teplotami) a tudíž delší období mezi květem a dozráváním plodů.

tabulka nej. odrůd pěstovaných v Evropě
tabulka nej. odrůd pěstovaných v Evropě

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.4.2022 21:17

To by se pan Hlavatý asi hodně divil, kdyby našel Hargrand mezi odrůdami s vynikající chutí. Doktor Miloš Vysloužil by zase po roce mohl konečně napsat nějaký příspěvek a vyjádřit se o meruňce Harrow Joy. S Paviotem bych určitě nesouhlasil, ale je to až dávno, co ho nemám. Názvy jako Sucre de Bohutice a Sucre de Holub zní velmi zvláštně, že bych taky nějaké podobné slovní spojení vymyslel? Pokud jde o ty novější odrůdy, o které se zajímal pan SPCH, tak mnohé z nich jsou velmi citlivé na únorové a březnové mrazy, kdy narašené stromy zmrzají v pupenech, a nemusí to být ani dvouciferný mráz. Bavíme se o otevřených polohách, nikoliv tzv. chráněných stanovištích.

host - 213.137 (?), 8.4.2022 22:46

Proč by VP, Leskora nemůže plodit v subtropech španělska? Leskora je původem z americké odrůdy a VP má prapůvod stejně jako maďarky z turecka, kde mají sucho, hic - typické meruňkářské oblasti.

K té odolností na mráz je tabulka, jak ji chápat, že pro ty citlivé odrůdy neplatí a hranice poškození pupenů je posunutá? Mi ta tabulka každoročně +- sedí s tím co naměřil teploměr při mrazech s poškozením poupat či květů. MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz