Velikost meruňky
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 43.38 (?), 4.3.2019 20:18, zobrazeno: 9895x
Dobrý den,
prosím o radu, začínám se ztrácet..Nacházím rozdílné informace a nevím čím se řídit. Jde mi o pořízení meruňky a švestky do menší zahrady. Původně jsem myslela, že stačí koukat po čtvrtkmenu (zákrsky mi přijdou moc nízké), avšak dnes mě pán vyvedl z omylu, že se jedná jen o výšku kmene, ale koruna může narůst do běžné velikosti i několika metrů..tedy jsem hledala dál a řešila typy podnoží (St. Julien ev. zelená ryngle), že ty určují velikost stromu..ale narazila jsem na další zádrhel, že v jiných komentářích se zase řeší velikost kmene která určuje velikost a já tedy nevím čím se řídit :) Může mi to někdo prosím vysvětlit? Narazila jsem na odrůdu Harlayne, která by nám asi nejvíce vyhovovala (odolná šárce, mrazu, z diskuzí chválená jako chutná, střední plody), ale bohužel na nižší podnoži ji neposílají, jen myrobalán a mám obavu, aby za pár let nebyla "přes půl zahrady".
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář (682) - 235.1 (?), 4.3.2019 21:03
Názvy štvrťmneň, polokmeň, vysokokmeň nehovoria nič o celkovej veľkosti stromu, je v nich zohľadnená iba výška kmeňa. Teoreticky aj švrťkmeň môže mať objemovo rovnako veľkú korunu ako vysokokmeň. Ďalším faktorom je podpník. Ten určuje silu rastu stromu. Slabo rastúci podpník= slabý rast, bujne rastúci podpník=silný rast. A potom je tu ešte ďalší parameter, a to je tvar koruny. Tá môže byť napr. dutá kotlovitá, pyramidálna, štíhle vreteno, palmeta, atď... Existujú isté zaužívané párovania podpníkov s tvarom stromu. Napr. odrody na slabo rastúcich podpníkoch sa pestujú ako intenzívne tvary (zákrsky, štíhle vretená) s nižším kmeňom. Silnejšie rastúce podpníky sa zase môžu kombinovať s voľnejšími tvarmi koruny, napr. pyramidálna koruna je prirodzený tvar pre väčšinu ovocných stromov. Je napr. hlúposť pestovať strom na silne rastúcom podpníku v tvare štíhleho vretena, lebo by Ste ho museli dosť radikálne rezať, aby Ste docielili požadovaný tvar. Bolo by to kontraproduktívne aj pre Vás a aj pre stromček. Preto ak hľadáte stromček do malej záhradky, hľadajte v prvom rade niečo na slabo rastúcom podpníku. Mne sa osvedčil St. Julien. Potom sa rozhodnete, aký tvar bude najlepší. Odporúčal by som švrťkmeň v tvare štíhleho vretena, no nebránil by som sa ani pyramidálnej korune. Myrobalán je silno rastúci podpník. V prípade, že máte zlé pôdno-klimatické podmienky, nie je ani to zlá voľba.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.38 (?), 4.3.2019 21:22
Děkuji za komentáře a vysvětlení. Jsme v nadmořské výšce 240m a spíše sušší oblast, tedy nevím, jestli podnož St.Julien by netrpěla až moc (nesnší sucho). Narazila jsem i na podnož 29C (nenáročná na půdní podmínky) a nebo zelená ryngle, ta mi z toho vychází asi nejlépe..Jen bych se musela podívat bohužel po jiné odrůdě meruněk. Můžete doporučit šťavnatou, výraznější chuti (jak kyselou, tak i sladkou), aromatickou, která zůstvá spíše pevnějšía při tom je odolnější na nemoci a mráz?
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.238 (?), 4.3.2019 22:41
Můžete doporučit šťavnatou, výraznější chuti (jak kyselou, tak i sladkou), aromatickou, která zůstvá spíše pevnější a při tom je odolnější na nemoci a mráz?
Můžeme, jmenuje se Merkur a je to jablko.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 5.3.2019 6:54
Myrobalán není slabá podnož. Ale meruňky na semenáči v dobrých podmínkách rostou ještě bujněji. Je to poznat hned u výpěstků ve školce. Stromky bývají slabší. Takže myrobalán je pro meruňku o něco slabší podnož. Jestli chcete slabší růst, někdy se dají sehnat na Wangenheimově (Wako, což je v podstatě to samé), ale ty jsou do dobrých půd. P
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.19 (?), 5.3.2019 7:33
Malé stromy jedině na podnoži WaVit. Výška kmene nemá na velikost koruny vliv. Jedině na velikost štaflí.
Možná mají Fytos Plzeň nebo Okoplant Slup
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 5.3.2019 7:37
Jo, meruňky se dají sehnat na broskvoňovém semenáči. Taky slabší podnož. P
|
|