Na Hlučínsku 240m dozrává Leskora. K jídlu už byly první plody před týdnem, teď začíná měknout asi polovina plodů. Počasí pro zrání je dobré.
Chuťově bych charakterizoval středně zralé plody jako méně až středně sladké, po rozloupnutí meruňkově voňavé, střední šťavnatost. Na konci natrpklá neušlechtile svíravá chuť slupky. U více vyzrálých na pohmat měkkých plodů natrpklost mizí, objevuje se pikantní kořenitá chuť.
Takže se sklizní nespěchat! 
Nevýhoda je drobné praskání plodů ve švu v této plné zralosti, loni když pršelo odtud začaly hnít. Letos z nebe ani kapka, takže paráda. Strupovitost minimální, oproti VP kde je strupovitá polovina plodů. Jinak bez postřiku. Mrazuodolnost u Leskory v květu se opakovaně potvrdila jen jako střední, možná jen o trochu lepší než mrazuvzdornost citlivé Velkopavlovické, určitě ne vysoká jako u Bergeron.
MH